Deţinuţii de la Poarta Albă au publicat 35 de cărţi într-un an. Scriitorii de după gratii au „revoluţionat” chiar şi Noul Testament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi puşcăriaşi şi-au descoperit talente ascunse după gratii
Mulţi puşcăriaşi şi-au descoperit talente ascunse după gratii

Pe parcursul anului trecut, puşcăriaşii care îşi ispăşesc pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranţă „Poarta Albă“ din Constanţa au scris nu mai puţin de 35 de cărţi.

Un sfert dintre cărţile semnate de condamnaţii care îşi ispăşesc pedeapsa la penitenciarul din judeţul Consanţa au fost publicate la „Ex Ponto“, o editură cu tradiţie în Constanţa, înfiinţată în 1995, de omul de cultură dobrogean Ioan Popişteanu.

Pe parcursul anului trecut, 12 lucrări semnate de George Bucică, Viorel Costache, Şenol Zevri, Iulian Bolchiş, Andrei Gabriel Niculae şi Constantin Cartale au apărut sub umbrela acestei edituri. 
 

Directorul editurii Ovidiu Dunăreanu ne-a dezvăluit cum s-a ajuns ca majoritatea cărţilor scrise de cei încarceraţi la Poarta Albă să fie publicate la Ex Ponto. „Editura noastră este acreditată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învătământul Superior. 

La noi veneau cărţile gata culese însoţite de două referate. În cazul celor cu regim închis eram vizitaţi de membrii familiei sau de avocaţii lor. În  ceea ce-l priveşte pe Viorel Costache, fostul şef al ISU Constanţa, a venit personal, când era în permisie, întrucât el era în regim semi-deschis“, spune Ovidiu Dunăreanu.
 

De regulă, spune Ovidiu Dunăreanu, o carte se tipărea în 100 de exemplare. Preţurile erau aceleaşi ca pentru orice alt autor. 

Pe toată această perioadă, între editură şi spaţiul de deţinere exista schimb de hârtii oficiale, în care comisia din penitenciar care se ocupa de activitatea celor încarceraţi trimitea adrese oficiale prin care editura trebuia să spună dacă respectiva lucrare a fost tipărită la ei.

„Sunt mult cărţi foarte bune“

Scriitor la rândul lui, Dunăreanu spune că multe dintre cărţile publicate la editura pe care o conduce sunt foarte bune. „Spre exemplu, în cărţile scrise Gabriel Bucică, preot misionar la catedrală, se vorbeşte de familia creştină. Sau cum credeţi că în cazul lui Viorel Costache el nu ştie să scrie despre incendii? Sunt cărţi cărora nu poţi să le dai cu piciorul“, este el de părere. 
 

„Eu nu ştiu cine a scris cărţile. Dar nu este drept ca oamenii care ştiu să scrie să fie puşi la pământ laolaltă cu impostorii. Unii au luat în băşcălie meseria de scriitor“, este de părere Dunăreanu.

Pe lângă editura Ex Ponto, cărţile scrise de condamnaţii care îşi ispăşesc pedeapsa la penitenciarul din judeţul Constanţa mai figurează Saeculum I.O. 2014, Performantica, Sitech, Muntenia, Zigoto, Gutenberg Univers 2014, Oscar Print şi Şaguna. 

De la Noul Testament la materialele nanomateriale 

George Bucică, care era preot misionar la Constanţa, se află în închisoare pentru trafic de droguri. El a scris în spatele gratiilor două cărţi: „Legea mozaică în lumina Noului Testament“ şi „Importanţa familiei după legea mozaică“.

Viorel Costache, fostul şef al Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, condamnat pentru abuz în serviciu, întrucât a aprobat documente de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate, a scris, mai multe cărţi, toate în 2015: „Gestionarea situaţilor de urgenţă produse de incendii de mari proporţii în zone greu accesibile cu impact major asupra vieţii şi a mediului“, „Gestionarea situaţiilor de urgenţă pot afecta viaţa“ şi „Securitatea şi suveranitatea actorului clasic în relaţii internaţionale“.

Pe parcursul anului trecut, Şenol Zevri, fostul director al Inspectoratului de Mediu Constanţa, condamnat pentru luare de mită, a publicat „Elemente de igienă minimană şi mediul penitenciar“ şi „Propaganda politică“

Iulian Bolchiş, condamnat penru spălare de bani, a scris de după gratii „Ghid Dezvoltarea ideilor şi clarificarea şanselor“ şi „Internaţionalizarea afacerii prin investiţii directe“, ambele scrise în 2015.
 

Andrei Gabriel Niculae, colonel în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, condamnat alături de alţi colegi pentru fraudarea unui concurs în anul 2007, a semnat cartea „Inundaţiile - Situaţii de urgenţă cu implicaţii majore pentru populaţie“ şi este coautor la un alt volum. 

Constantin Cartale, condamnat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şi-a descoperit şi el după gratii talentul de scriitor şi a semnat anul trecut nu mai puţin de două cărţi: „Studiul materialelor - nanomateriale pe înţelesul tuturor“ şi „Materiale nanocompozite tendinţe actuale“. 

George Becali, Gabriel Bucică, Viorel Costache, Marcel Păcuraru, Miron Mitrea, Victor Becali, Nicu Caracotă, Cristian Borcea, Şenol Zevri, Ioan Becali, Gabriel Alexandrescu, Gabriel Andrei Niculae, Stelică Tănase, Iulian Bolchiş, Gabriel Alexandrescu, Iulian Ditcov, Constantin Cartale şi Corneliu Iacobov sunt cei care şi-au descoperit talentul de scriitor după gratiile de la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa.  

„Doar am semnat recomandări“

Prof.univ.dr. Marian Cojoc este unul dintre cei care a semnat recomandări pe lucrările scrise de Miron Mitrea şi Viorel Costache. „Eu am fost contactat de cei doi prin intermediul familiilor sau al avocaţilor pentru a face aceste recomandări. Manuscrisele le-am primit pe e-mail. Am văzut lucrările, însă nu am făcut coordonare, ci doar am semnat recomandări“, spune profesorul universitar.

Cadrul didactic de la Universitatea Ovidius din Constanţa spune că punctele de plecare într-un demers ştiinţific pot fi: ahiva, documentele publicate, presa, dar şi memoriile care, sunt subiective şi profesorul îndrumător nu are cum să intervină.

Pe aceeaşi temă:

Cine sunt profesorii care au coordonat cărţile puşcăriaşilor: Laurenţiu Streza, Dan Voinea, ÎPS Teodosie, Dan Dungaciu, Dan Pavel

Cum sunt protejaţi prin lege preoţii care au colaborat cu fosta Securitate. Oficialii BOR susţin că sprijină deconspirarea turnătorilor în sutană

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite