Descoperire uimitoare la şantierul Cazinoului din Constanţa. Singurele grinzi intacte sunt cele făcute de inginerul Anghel Saligny VIDEO

Descoperire uimitoare la şantierul Cazinoului din Constanţa. Singurele grinzi intacte sunt cele făcute de inginerul Anghel Saligny VIDEO

Cazinoul din Constanţa - grinzile lui Anghel Saligny sunt intacte Sursa Primăria Constanţa

Experţii însărcinaţi cu repararea Cazinoului din Constanţa au relatat care este starea pieselor componente care au făcut ca acest monument construit în anul 1910 să rămână în picioare, în ciuda vremurilor care nu l-au iertat, lovindu-l cu bombe, cu lucrări neadecvate şi cu paragina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Municipalitatea a anunţat că lucrările la Cazinoul din Constanţa au intrat într-o nouă etapă. Echipele de muncitori decopertează planşeele pentru ca experţii să poată studia structura de rezistenţă a grinzilor metalice.
 
Singurele grinzi care s-au păstrat foarte bine şi nu necesită înlocuirea sunt cele construite de inginerul Anghel Saligny - au constatat aceştia. Însă grinzile necesită curăţire şi revopsire cu vopsea anticorozivă.
 
„Ne aflăm în faza de decopertare, de scoatere a tencuielilor crăpate. Se lucrează la desfacerea, în anumite zone, a planşeelor. Acum se decopertează planşeele dintre subsol şi parter pentru că s-a observat că multe dintre grinzile metalice de susţinere sunt corodate. 
 
S-a îndepărtat betonul pentru a se observa care este starea lor actuală, unele vor fi înlocuite, altele vor fi consolidate, dar s-a descoperit că unele dintre ele sunt foarte bune, chiar daca au peste 110 ani”, explică arhitectul Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Constanţa.
 
Edilii specifică faptul că, în acelaşi timp, au loc şi lucrări de demolare a zidurilor neportante care vor face loc astfel unei noi configuraţii, ce va oferi o circulaţie mai lejeră prin funcţiunile care au fost gândite în proiect - conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa. 
 
Cazinoul din Constanţa, în şantier Sursa Primăria Constanţa 
 
„Au fost demolate o parte dintre ziduri, din spaţiul restaurantului de la parter şi din fosta bucătărie, la fel şi scara dinspre nord-est, construită în timpul lucrărilor din anul 1987 şi care acoperea ornamentele originale ale Cazinoului. 
 
Se decopertează şapa şi betonul pentru a se afla starea exactă de rezistenţă a clădirii care este foarte important de cunoscut şi numai prin decopertare se poate observa dacă există grinzi corodate, armături care au ruginit şi nu mai fac faţă pentru rezistenţa clădirii. 
 
În zonele degradate betonul va fi scos, iar apoi vor veni specialiştii care vor efectua o nouă expertiză pentru a face noi completări ale proiectului pentru începerea fazei de restaurare. Se vor face studii pentru fiecare element în parte.
 
S-a observat că grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase însă grinzile perpendiculare sunt corodate. 
 
După ce planşeele din zonele degradate vor fi date jos, experţii în rezistenţă vor decide dacă acestea trebuie să fie înlocuite, consolidate sau doar date cu vopsea anticorozivă“, mai spune arhitectul Cornescu. 
 
 
După ce aceste lucrări din prima fază a proiectului vor fi finalizate, va începe etapa propriu-zisă de restaurare a simbolului Constanţei. Lucrările vor respecta proiectul avizat, cu grija de a se restaura ornamentele arhitecturale Art Nouveau din anul 1910, atât interioare, cât şi exterioare - precizează experţii şi oficialii. 
 
Cazinoul din Constanţa, în şantier Sursa Primăria Constanţa 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: