Delfinii din Marea Neagră, decimaţi de un virus periculos

Delfinii din Marea Neagră, decimaţi de un virus periculos

Delfin FOTO Shutterstock

Delfinii din Marea Neagră sunt atât victime ale războiului din Ucraina, dar şi ale unui virus mortal, care decimează populaţiile de mamifere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biologii marini susţin că un virus letal afectează din ce în ce mai mulţi delfini din Marea Neagră. Este vorba de mobilivirus, care se răspândeşte în perioada de migraţie a animalelor. 
 
„Este vorba de o viroză care practic, pe lângă infecţia respiratorie acută poate genera şi encefalită. Sunt pusee de febră de înalt grad, peste 80% din cazuri prezintă aceste pusee şi în acelaşi timp acest virus loveşte şi în sistemul imunitar“, a declarat biologul marin Răzvan Popescu Mirceni, la Digi24. 
 
Medicul veterinar Adrian Bîlbă spune că au fost foarte multe cazuri de delfini la care s-a suspicionat acest virus, dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie şi Sănătatea Animalelor de la Bucureşti.
 
Pentru a putea identifica virusul, specialiştii trebuie să recolteze probe la scurt timp de la deces. Până acum, un laborator din Franţa a confirmat moartea a doi delfini din cauza virusului.
 
Un biolog din Ucraina susţine că 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului declanşat de Rusia.
 
Marea Neagră este populată de trei specii de cetacee: afalin (Tursiops truncates ponticus), marsuin (Phocoena phocoena relicta) şi comun (Delphinus delphis ponticus). Statisticile arată o realitate cutremurătoare. Dacă în 1950 populaţia de delfini din Marea Neagră era estimată la două milioane de exemplare, în 2019, numărul acestora s-a redus până la maximum 200.000. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările