Decizie de ultimă oră în cazul navei scufundate în Portul Midia. Cum se încearcă salvarea oilor care sunt încă în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava scufundată
Nava scufundată

Operaţiunile de salvare a animalelor care sunt încă în viaţă pe navă vor continua şi noaptea. În acest sens se vor realiza noi căi de acces în interiorul vasului.

Duminică, 24 noiembrie, „Queen Hind”, o navă sub pavilion Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a scufundat în Portul Midia. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, doar un marinar suferind un şoc hipotermic după ce a căzut în mare. După 48 de ore de la incident, salvatorii au reuşit să extragă din navă doar 75 de oi vii. Din informaţiile oficiale, ar mai fii şanse ca pe navă să mai existe animale în viaţă, însă scoaterea lor este extrem de dificilă.

„Extragerea oilor se face manual, în condiţii foarte dificile, cei care intră în navă după animale se expun unor mari pericole. Accesul se face printr-un singur loc, înăuntru este un miros insuportabil, iar fiecare oaie trebuie extrasă manual. Nu merită să moară un om pentru a salva nişte oi”, spune unul dintre oamenii care participă efectiv la operaţiunile de extragere din nava scufundată.

Secretarul de stat Raed Arafat, ajuns la Constanţa marţi, a declarat că au primit acordul proprietarului navei de a face decupaje în pereţii acesteia pentru a realiza noi căi de acces a salvatorilor în interiorul vasului.

„Operaţiunile au decurs foarte greu deoarece este un singur loc de acces. În noaptea aceasta se vor face aceste decupaje pentru a putea salva şi mai multe animale, în condiţiile în care marea ne permite acest lucru. Urmează ca o firmă privată să readucă nava pe poziţia normală de plutire în următoarele zile. După aceea se va efectua scoaterea cadavrelor şi incinerarea lor”, a spus Raed Arafat.

Nava scufundata in Portul Midia

Generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, şeful Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a explicat cum are loc salvarea unei oi în acestmoment. „Este o intervenţie foarte dificilă deoarece nava este aplecată pe o parte şi este o singură cale de acces în ea. Animalele vii sunt foarte grele acum pentru că lâna este îmbibată cu apă. Scafandrii aduc, în interior, până la gura de ieşire, câte o oaie şi apoi aceasta este scoasă cu greu afară”, spune generalul.

Conform şefului IGSU „se pare că mai sunt oi în viaţă”, iar salvatorii vor încerca să le scoată de acolo. „Nu sistăm operaţiunile atâta timp cât ştim că acolo mai sunt animale în viaţă.”

Pe aceeaşi temă:

Şeful Autorităţii Navale, despre nava scufundată: „A plecat din port cu o înclinare de 3 grade. Cercetarea cazului poate dura şi 2 ani”

VIDEO Imaginile groazei pe nava scufundată în Portul Midia. Zeci de oi moarte plutesc pe mare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite