De ce trebuie să ne spovedim în perioada Postului Mare. Regulile preoţeşti pentru ortodocşii care aleg Săptămâna Patimilor pentru mărturisire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Creştinii ortodocşi leagă momentul spovedaniei de unul dintre cele patru posturi mari de peste an. Postul Mare sau al Paştilor este preferat pentru o astfel de taină bisericească.

A patra poruncă bisericească spune că ortodocşii trebuie să se spovedească şi împărtăşească în fiecare post de peste an, mai ales în Postul Paştilor.

Spovedania sau Mărturisirea este, conform dogmelor ortodoxe, Taina în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creştinilor care se căiesc sincer şi le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în faţa preotului.

Teologii aseamănă Taina Spovedaniei cu Botezul, spunând că este „un al doilea Botez” deoarece, prin mărturisirea păcatelor, credinciosul obţine iertarea şi curăţirea sufletului.

Preotul Ciprian Florin Apetrei, citat de Ziarul Lumina, spune că „Biserica recomandă credincioşilor ei ca în timpul Postului Mare să se spovedească, iar dacă vor primi dezlegare de la preotul duhovnic, să se împărtăşească.”

Doar că, mulţi credincioşi doresc să se spovedească în ultima săptămână din post, cunoscută ca Săptămâna Patimilor. Teologii şi preoţii nu recomandă acest lucru.

„Din nefericire sunt mulţi creştini care nu respectă acest îndemn al Bisericii şi vin să se spovedească în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, chiar dacă ei nu au ţinut nici o zi din Postul Mare. Postul Mare propriu-zis ţine până în Sâmbăta lui Lazăr, iar din seara Duminicii Floriilor începe postul din Săptă¬mâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, când ar trebui să se spovedească cei care doresc să se împărtăşească în Joia Mare, în Sâmbăta Mare sau de Înviere”, mai spune părintele Apetrei.

Şi preotul Nicolae Necula spune că ultimele şapte zile din Postul Paştilor nu sunt recomandate pentru spovedit deoarece preoţii au un program liturgic încărcat. „Se ştie că ultima săptămână, a Patimilor, este plină de slujbe bisericeşti foarte importante, cum sunt spre exemplu Deniile. În această săptămâna preotul nu mai găseşte timp şi pentru spovedit. Dacă noi îl aglomerăm sau îl asaltăm cu spovedania în ultimele zile, facem o mare greşeală, fiindcă, fiind nevoit să îi spovedească pe toţi, nu mai are timp să îi consulte pe fiecare în parte, şi atunci spovedania devine formalistă şi incompletă”.

În volumul „Îndemnuri şi rugăciuni pentru spovedanie şi împărtăşanie” se spune că spovedania nu este legată neapărat de termene sau „soroace” anumite din cursul anului. Putem merge la duhovnic ori de câte ori simţim nevoia de a ne uşura sufletul de povara păcatelor. „Cu cât ne spovedim mai des, cu atât este mai bine”, se arată în sursa menţionată.
 

Pe aceeaşi temă:

De ce îngăduie Dumnezeu suferinţa copiilor. Explicaţiile teologilor

Preot prins că şi-a plagiat teza de doctorat. „A recurs la furtul muncii altui specialist”

Cine sunt episcopii greco-catolici care vor fi beatificaţi. Ultimele cuvinte ale cardinalului Iuliu Hossu: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite