De ce trebuie evitat alcoolul în cazul degerăturilor şi care este obiceiul greşit pe care-l facem atunci când îngheţăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care organismul se confruntă iarna este degerătura, adică îngheţarea lichidului din celule. În funcţie de intensitatea acesteia, trebuie să ştiţi exact ce să faceţi pentru ca pielea să revină la normal.

Degerăturile pot fi de mai multe feluri, plecând de la unele uşoare, în care îngheaţă doar celulele de la suprafaţa pielii, şi pot ajunge la forme grave când toată pielea este afectată, inclusiv muşchii şi oasele, iar atunci tratamentul medical de specialitate se impune. Cele mai expuse zone ale corpului sunt extremităţile: faţa, nasul, urechile, mâinile, picioarele

În cazul degerăturilor uşoare, când pielea devine galben-gri, de cele mai multe ori ele se pot trata eficient acasă. Un prim sfat este să încălziţi zona afectată prin acoperirea ei sau folosind căldura corpului prin atingerea de zone calde.

Evitaţi să frecaţi zona afectată de degerături cu zăpadă deoarece accentuează leziunile. Se poate ca în jurul vostru să fie persoane care să vă sugereze o astfel de practică des întâlnită, dar este foarte bine să o evitaţi.

De asemenea, imediat ce simţiţi că frigul accentuat s-ar putea să vă fi provocat degerături, este bine să vă înveliţi cu pături pentru a creşte temperatura corpului şi să consumaţi lichide calde şi dulci.



Pentru degerăturile uşoare se pot utiliza unele specii medicinale aplicate sub formă de băi locale, comprese sau cataplasme, fără a strânge cu un bandaj, care ar împiedica circulaţia sângelui.

Cele mai eficiente plante care pot fi folosite sub formă de ceaiuri, băi locale, decoct, împotriva degerăturilor uşoare se numără: florile de gălbenele (refac circulaţia sângelui), scoarţa de stejar, mugurii de plop (au proprietăţi cicatrizante), ţelina, castanele sălbatice, amestec de sunătoare, muşeţel şi coada-calului.

La fel de eficientă poate fi şi aplicarea unei cataplasme cu zeamă de varză sau chiar cu varză murată care va stimula circulaţia sângelui.

Câteva sfaturi utile înainte să vă expuneţi la frig prelungit:

•    Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturilor externe
•    Nu folosiţi îmbrăcăminte strâmtă deoarece nu va fi eficientă împotriva frigului  
•    Folosiţi îmbrăcăminte impermeabilă
•    E bine să aveţi la îndemână băuturi calde şi dulci (ceaiuri în special); evitaţi consumul de alcool
•    Evitaţi băuturile fierbinţi


Pe aceeaşi temă:

ceai

Ceaiurile cu gust greu de suportat, dar cu efecte miraculoase asupra sănătăţii. În ce boli este recomandată infuzia de pelin

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite