De ce ne face mai puternici pelerinajul la Locurile Sfinte, în Săptămâna Patimilor. Explicaţiile preoţilor pentru călătoria spirituală cu care suntem datori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare credincios este dator în viaţă cu un pelerinaj, spun bătrânii, astfel că pentru creştini drumul spiritual are ca ţintă Ierusalimul, Ierihonul şi Iordanul - locurile sfinte unde Iisus a făcut minuni. Cea mai mare minune este însăşi Învierea sa, iar dovada este chiar Paştele ortodox.

„Pentru că El n-a avut îmbrăcăminte când a ieşit din mormânt, a fost înfăşurat in giulgiu, giulgiul a rămas în mormânt, iar Hristos S-a îmbrăcat cu Lumina, precum o haină. Din această îmbrăcăminte de lumină se trimit acele raze pe Pământ către noi la Înviere şi se ştie că numai la Paştele Ortodox se întâmplă această minune dumnezeiască“, explică ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Minunea din noaptea de Înviere

Ierarhul face periodic călătoria în inima creştinătăţii şi spun că momentul cel mai potrivit pentru pelerinaj este chiar în Săptămâna Mare. „Drumul Crucii este cu adevărat un moment la care cei ce sunt părtaşi simt mai intens Patimile Domnului. Culminează cu aşteptarea coborârii Luminii sfinte, Lumina care este pentru orice creştin cel mai important moment din viaţă pentru că nu există sărbătoare mai mare faţă de Învierea Domnului“, arată ÎPS Teodosie.

Credincioşii care au mers la Mormântul Sfânt au relatat că în noaptea de Înviere au trăit un moment magic. Din pereţii stâncoşi începe să apară Lumina - cel mai adesea, sub forma unor scântei curgătoare. Preoţii iau Lumina şi o împart mai departe mulţimii. Experienţa înălţătoare îşi lasă amprenta asupra ta. „Dacă te-ai dus cu dorinţă să cuprinzi razele sfinţeniei în inima ta, te întorci un om uşurat şi schimbat. Orice pelerinaj trebuie să ne aducă pe o treaptă superioară de cunoaştere şi de simţire duhovnicească“, explică arhiepiscopul Tomisului.

Ce se poate vizita la Locurile Sfinte

Patriarhia Română are o reprezentanţă la Locurile Sfinte, prin Aşezămintele româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan. Aceasta funcţionează ca un centru de rugăciune şi pelerinaj şi care îndrumă călătorii către Sfânta Cetate, a cărui vizitare începe cu Biserica Sfântului Mormânt şi continuă cu împrejurimile Ierusalimului, ţinutul Betleemului, Turul Galileii, Muntele Sfânt Sinai.

Se mai pot vizita ţinutul Lod - locul în care a trăit Sfântul Gheorghe, parcul Micul Israel, Carmelul, Samaria, Hebronul cu mormintele patriarhilor şi Stejarul Mamvrii, Sichemul, Emausul, Domul din Ierusalim, Zidul Plângerii, Scăldătoarea Siloamului etc.

În aceste locuri sfinte, pelerinii văd icoane unice în lume, cum ar fi Icoana lui Dumnezeu din mănăstirea Sfântul Teodosie cel Mare (întemeiată deasupra peşterii magilor), Icoana Maicii care alăptează Pruncul aflată în Grota Laptelui din Bethleem sau icoanele care clipesc ale lui Iisus Hristos şi a Maicii Domnului.  



ÎPS Teodosie: „Un pelerinaj în Locurile Sfinte te ajută să-ţi îndrepţi viaţa“

- De ce trebuie să facă pelerinaje credincioşii?
 
Pelerinajele au o simbolistică foarte valoroasă. În primul rând creştinii mergeau încă din primele veacuri la mormintele martirilor. Mergeau pe ascuns în timpul persecutei, iar după ce a apărut libertatea Bisericii, se organizau pelerinaje cu mulţi creştini pentru că această cale către mormintele creştinilor care s-au întâlnit în martiriu cu Hristos, simboliza drumul de pe Pământ la Cer. Pelerinajul care se face la Sfintele Moaşte sau cu Sfintele Moaşte arată comuniunea noastră cu cei care se află acum în Împărăţia Cerurilor. Pelerinajul se face cu rugăciune, iar rugăciunea este întocmai această comuniune cu sfinţii, înaintea lui Dumnezeu, pentru că ei sunt mijlocitorii noştri şi prietenii lui Dumnezeu.

 - Există un timp propice pentru a porni într-o astfel de călătorie?
 
Pelerinajele sunt ocazionate fie de sărbători ale Sfinţilor, sau sărbători ale Maicii Domnului, ori alte sărbători Împărăteşti cum este Duminica Floriilor sau Duminica Ortodoxiei, care sunt închinate lui Dumnezeu, dar sunt şi momente de pelerinaj pentru împlinirea unei cerei speciale. De pildă, se fac pelerinaje cu Sfintele moaşte pe câmpuri, în vreme de secetă unde se fac rugăciuni şi atunci vine ploaia, la mijlocirea creştinilor, unită cu mijlocirea sfinţilor.  
 
- Care trebuie să fie gândul unui credincios în pelerinaj?
 
Orice creştin care se află într-un pelerinaj trebuie să ştie că se află pe calea Sfinţilor, care duce către Dumnezeu. În cazul procesiunilor cu Sfintele Moaşte, ştiind că este însoţit de Sfinţi, el trebuie să simtă fiorul prezenţei acestora, să-l întărească atât de mult încât să alunge gândul abadonului. În momentul în care i s-a înrădăcinat acest gând înseamnă că nu a plecat hotărât, cu credinţa şi cu dorinţa de jertfă.

image


 
Cu gândul la Ţara Sfântă

- Unde să îşi îndrepte paşii un credincios care vrea să pornească într-un pelerinaj?
 
Locuri de pelerinaj continuu sunt locurile sfinte, respectiv Ierusalimul şi cele dimpreujur, pentru bărbaţi este Sfântul Munte Athos, de asemenea mormântul Maicii Domnului, locul unde a trăit Maica Domnului (la Efes), locuri unde se află moaşte de sfinţi sau locul marilor părinţi cum sunt cele din Capadocia. De asemenea Bisericile şi Locurile sfinte din Constantinopol şi diferite locuri unde se află moaşte de sfinţi tămăduitori şi ajutători în calea noastră spre mântuire.

image

- Cum trebuie să se pregătească un pelerin înainte de a porni la drum?

Orice pelerin trebuie să-şi motiveze pelerinajul, să simtă că face ceea ce îi e plăcut lui Dumnezeu şi folositor sufletului sau, să fie un om al rugăciunii, să nu plece instinctiv în pelerinaj, să fie cel care se roagă, iar pelerinajul îi îndeplineşte rugăciunea, îi întăreşte credinţa, îl ridică din punct de vedere spiritual şi moral ca să fie mai puternic în lupta cu toate ispitele.

Preot în pelerinaj
 
- Pentru un slujitor al Domnului, pelerinajul este cu atât mai important. Descrieţi ceea ce trăieşte un preot ajuns în Locurile Sfinte.  
 
Fiecare are o trăire personală. În Ţara Sfântă noi trăim momentele mantuitaore ale  Domnului nostru Iisus Hristos, începând cu Nazaret, cu vestirea naşterii, continuând cu Betleem, cu naşterea, popasul unde au oprit magii, drumul Crucii, casa Elisabetei, locul uciderii Sfântului Ştefan. Sigur, trăim pe urmele Mântuitorului drumul patimilor şi trăim intens aceea părtăşie la patimile Domnului, iar când facem pelerinaj la Mormântul Maicii Domnului sau la casa Maicii Domnului, trăim momentele pe care Maica Domnului le-a avut în acele vremuri.

- Care sunt minunile care pot fi trăite pe viu în aceste locuri?

Trăirile sunt tainice. Dar mulţi oameni au găsit momentul de a face în anumite locuri pelerinaje unde au fost copleşiţi de sfinţenie, au făcut făgăduinţe şi le-au ţinut, şi-au îndreptat viaţa, s-au apropiat de Dumnezeu, au devenit mai siguri în credinţa, mai jertfelnici în viaţă, mai ajutători pt semenii lor, au urcat o treaptă de desăvârşire şi continuă să urce pentru că toate acestea cheamă la sfinţenie şi sfinţenia, dacă te apropii de ea şi te hrăneşti cu ea, această devine din ce în ce mai copleşitoare şi te atrage şi descoperi prin intermendiul ei sensul vieţii, lăsând mai în urmă toate priorităţile vieţii vremelnice care sunt pentru omul preocupat de cotidian şi începi să iei ţintă pe Dumnezeu, iar însoţitori în osteneala pelerinajului pe Sfinţi.

image
image

 Lumină de Înviere luată din Mormântul Sfânt Sursa foto jerusalem.ro
 

Despre căldura Luminii de Înviere

- Suntem în Săptămâna Mare, a Patimilor lui Iisus Hristos. Ce ritual trebuie să urmeze credincioşi în Locurile Sfinte?

Drumul Crucii care este cel mai propriu, este cu adevărat un moment la care cei ce sunt părtaşi simţ mai intens Patimile Domnului.El culminează cu aşteptarea coborârii Luminii sfinte, Lumina care este pentru orice creştin cel mai important moment din viaţă pentru că nu există sărbătoare mai mare faţă de Învierea Domnului.

- Vorbiţi-ne despre fiorul dumnezeiesc al Luminii sfinte. Cum vine Lumina în Mormântul Sfânt? De unde apare?

Lumina chiar vine din umanitatea lui Hristos care a fost pătrunsă de darurile Sfântului Duh şi, cum spune şi în cântare – „S-a îmbrăcat cu Lumina ca şi cu o haină“, pentru că El n-a avut îmbrăcăminte când a ieşit din mormânt, a fost înfăşurat în giulgiu, giulgiul a rămas în mormânt, iar Hristos S-a îmbrăcat cu Lumina ca şi cu o haină. Şi atunci din această îmbrăcăminte de lumină se trimit acele raze pe Pământ către noi la Înviere şi se ştie că numai la Paştele ortodox se întâmplă această minune dumnezeiască.
 
- Ce simţi după o călătorie în Locurile Sfinte? Mai poţi fi acelaşi?

Dacă eşti împietrit la inimă, nu simţi nimic. Dacă te-ai dus cu dorinţă să cuprinzi razele sfinţeniei în sufletul şi inima ta, te întorci un om uşurat şi schimbat. Orice pelerinaj trebuie să ne aducă pe o treaptă superioară de cunoaştere şi de simţire duhovnicească.

image

Vă mai recomandăm

Programul complet al activităţilor religioase dinainte de Paşti. Unde slujeşte ÎPS Teodosie în noaptea de Înviere

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va aduce lumina sfântă pe mare. Slujba de înviere are loc la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa

Răstignirea democraţiei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite