De ce livrează România oi vii în ţările arabe: directiva UE care protejează tradiţia musulmună. „Noi am prefera să le exportăm gata tăiate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii mai multor ONG-uri sprijină o campanie de strângere de semnături pentru interzicerea exportului de animale vii din România. Iniţiativa a apărut după ce o navă la bordul căreia se aflau peste 14.000 de oi s-a răsturnat în portul Midia.

Membrii Asociaţiei „Animals International – Romania“ au iniţiat o petiţie prin care cer interzicerea exportului de animale vii. „Aceste animale trebuiau să ajungă în Orientul Mijlociu, unde urma să le fie tăiat gâtul în timp ce acestea erau pe deplin conştiente. Coşmarul lor a început cu câteva minute mai devreme, însă. La puţin timp după ce a plecat din România, nava a început să se scufunde, înecând mare parte din animalele aflate la bord şi zdrobind câteva sute în timp ce aceasta se răsturna.

În vreme ce echipajul vaporului a scăpat nevătămat, animalele au rămas captive pe navă. Frica şi panica îndurate de aceste animale sunt inimaginabile.

După o indignare care a cuprins întreaga Planetă, operaţiunile de salvare au fost reluate. O echipă dedicată a depus eforturi supraomeneşti a salvat 254 de oi de pe epavă“, se arată în textul petiţiei, semnată în câteva zile de peste 27.000 de iubitori de animale. 

Premierul Ludovic Orban a spus, într-o intervenţie la Digi24, că este nevoie, pe termen mediu, să se interzică exportul animalelor vii dinspre România. Prim-ministrul a precizat că 70% dintre exporturile agricole ale României reprezintă „cereale vrac şi animale vii”.
 

„Din păcate, la ora actuală, transportul agricol al României este într-un procent foarte mare, aproape 70%, format din cereale vrac şi animale vii. Noi, ca partid, în urmă cu mai multe luni, am înaintat un proiect de lege, care chiar dacă nu prevede interzicerea imediată a transportului de animale vii, prevede interzicerea exportului în anumite condiţii, în care nu se pot asigura condiţii de transport, cât de cât decente, pentru animalele care sunt transportate. Proiectul de lege se află în dezbaterea Parlamentului.

A interzice acum brusc exportul de animale vii ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman şi în acelaşi timp este şi mult mai rentabil“, a declarat Ludovic Orban.

Merinos şi Ţurcana, rasele cel mai căutate 

Crescătorii de animale din Dobrogea spun că ar prefera să vândă animalele tăiate şi nu vii, susţinând că nu ei stabilesc regulile de pe piaţă. Reprezentantul unei asociaţii de creştere a animalelor din Dobrogea, Valentin M., spune că Uniunea Europeană a dat o derogare în 2007 care să permită livrarea de animale vii către ţările musulmane, pentru ca viitorii clienţi să-şi poată respecta tradiţia musulmană, care implică un ritual al sacrificării oilor.

În Dobrogea sunt peste 2.000 de ferme unde sunt crescute oi din rasele Merinos şi Ţurcana, cele mai căutate la export. Preţul de vânzare al unui kilogram de carne "în viu" a crescut în 2019, situându-se între 6 şi 8 lei, faţă de 5 lei cât a fost anul trecut. Preţul încasat de crescători variază în funcţie de distanţa de la care sunt preluate oile până ajung în Portul Midia, dar şi de calitate, oile dobrogene fiind cel mai căutate.

Nava „Queen Hind“, sub pavilionul statului Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a răsturnat duminică, 24 noiembrie, în Portul Midia. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, dar animalele au rămas captive în boxe.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Ce se întâmplă cu oile salvate la Midia după 72 de ore de agonie. „Căutăm modalităţi să le dăm către cei care doresc să adopte un berbec“

Operaţiunea de extragere a oilor de pe nava scufundată în Portul Midia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite