De ce a ignorat Teodosie carantina. Ce spune legea, ce fac autorităţile, ce invocă Arhiepiscopia Tomisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto C.G.
Foto C.G.

Legislaţia din România prevede clar: călătorii primesc decizie de carantinare pe loc, la întoarcerea în ţară din străinătate - dacă nu sunt vaccinaţi, dacă nu au trecut prin boala Covid-19 şi dacă nu au test PCR efectuat recent anterior sosirii în ţară. Arhiepiscopia Tomisului susţine însă că IPS Teodosie a aflat abia după amendare că trebuia să stea în carantină.

Conform legii, orice călător care vine din străinătate trece prin filtrul autorităţilor când intră în România.

Dacă nu este vaccinat sau nu este trecut prin boală şi dacă nu are testul PCR făcut recent, înainte de sosirea în ţară, el primeşte o decizie de carantinare, pe loc, de la Poliţia de Frontieră, alături de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

În cazul arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, decizia i-a fost înmânată la întoarcerea din Iordania, la 20 ianuarie, pe Aeroportul Otopeni - susţin surse autorizate. Cunoscut militant antivaccinist şi netrecut prin boală, Teodosie nu avea efectuat nici testul PCR în Iordania, astfel că a fost singurul din grupul de preoţi care a primit decizie de carantinare.

Reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului infirmă însă aceste informaţii: „A făcut teste PCR şi în Iordania, şi în România. A efectuat un test chiar înainte de îmbarcare. Apoi zilnic, de la întoarcerea acasă“. Ei au oferit spre publicare şi dovada testului PCR făcut de Teodosie Petrescu în Iordania (FOTO JOS)

Test PCR făcut de IPS Teodosie în Iordania - ianuarie 2022 Sursa Arhiepiscopia Tomisului

IPS Teodosie a participat public la toate acţiunile Arhiepiscopiei Tomisului, printre oameni. Poliţia l-a amendat abia luni, 24 Ianuarie, dar l-a amendat de trei ori până la ora 15.00. 

ÎPS Teodosie, amendat de trei ori în aceeaşi zi pentru nerespectarea carantinei VIDEO UPDATE 

Teodosie a sfinţit şi apele Iordanului. A aruncat crucea cu tricolor românesc în locul de botez al lui Iisus Hristos VIDEO

Apărătorii ierarhului susţin că el nu a primit nicio decizie de carantinare şi nicio înştiinţare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

DSP face însă aceste înştiinţări personale când e vorba de cazuri pozitive de Sars-CoV-2/Covid-19. Dacă este bolnav de Covid-19 şi nu respectă carantina, atunci ierarhul este pasibil de comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. 

Călătorilor li se aplică prevederile legale din Hotărârea nr. 2 din 07.01.2022 emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Teodosie trebuia astfel să stea în carantină timp de 10 zile.

Iordania, ţară „galbenă“ în care a fost Teodosie în perioada 16-20 ianuarie 2022, a devenit „roşie“ la o zi după întoarcerea ierarhului în România. 

Arhiepiscopia Tomisului a reacţionat

„Amenzile date IPS Teodosie sunt ilegale. Din surse oficiale, vă informăm că decizia de carantinare a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de către DSP Bucureşti a sosit în mail-ul personal al IPS în jurul orei 13.00. Aceasta i-a fost adusă la cunoştinţă în jurul orei 15.00, în cadrul unui eveniment la care IPS participa. În măsura în care amenzile date IPS Teodosie sunt reale, căci până acum nu ni s-a comunicat nimic oficial, considerăm că acestea sunt ilegale, fiind date înaintea aducerii la cunoştinţă a deciziei de carantinare. Ca atare, vor fi contestate. E absurd să fii amendat fără să fii vinovat. Biroul de Comunicare“, afirmă Arhiepiscopia Tomisului printr-un comunicat de presă emis luni, 24 Ianuarie, ora 15.15. Ierarhul a ales ca loc de carantinare Palatul Arhiepiscopal din Constanţa. 

Iată ce spune legea:

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta  

HOTĂRÂRE: 

Art.1 - Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din  ţările/teritoriile de risc epidemiologic precum şi pentru contacţii direcţi ai persoanelor confirmate  pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu o durată de: 

a) 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu se află în perioada cuprinsă între  a 11-a şi a 180-a zi de la data confirmării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;

b) 5 zile pentru persoanele vaccinate şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea  schemei de vaccinare, precum şi pentru persoanele care au fost confirmate pentru infecţia cu  virusul SARS-CoV-2 în perioada cuprinsă între a 11-a şi a 180-a zi anterioare datei intrării în ţară  sau contactului cu persoana infectată. 

Art.2 - (1) Criteriul pe baza căruia se realizează încadrarea ţărilor/teritoriilor în zone de  risc epidemiologic este reprezentat de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din  ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori. 

(2) Pe baza criteriului prevăzut la alin. (1), Institutul Naţional de Sănătate Publică, în  temeiul indicatorilor publicaţi de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC),  actualizează săptămânal şi propune Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă aprobarea  clasificării ţărilor/teritoriilor în zone de risc epidemiologic. 

(3) Clasificarea ţărilor/teritoriilor în zone de risc epidemiologic se realizează în funcţie de  rata de incidenţă cumulată la 14 zile, după cum urmează: 

a) Zona Verde – unde rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din  ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;

b) Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din  ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 şi 3; 

c) Zona Roşie – unde rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din  ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3. (4) Clasificarea prevăzută la alin. (3) se aprobă prin Hotărâre a Comitetului Naţional pentru  Situaţii de Urgenţă şi se publică în Monitorul Oficial al României precum şi pe site ul insp.gov.ro. 

Art.3 - Sunt exceptate de la măsura carantinei prevăzută la art. 1 persoanele care sosesc  pe teritoriul României din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic  European sau Confederaţia Elveţiană, după cum urmează : 

a) persoanele care vin din state încadrate în zona verde sau galbenă şi prezintă dovada vaccinării, dovada confirmării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile  anterioare intrării în ţară şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la data confirmării până la data  intrării în ţară ori dovada testării negative RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de  ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe  teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii); 

b) persoanele care sosesc din state încadrate în zona roşie şi prezintă dovada vaccinării, dovada confirmării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării  în ţară şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară;

(...)

Art.10 - Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I şi se  comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,  pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora. 

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ PRIM-MINISTRU  

NICOLAE-IONEL CIUCĂ“

Vă mai recomandăm: 

ÎPS Teodosie, amendat de trei ori în aceeaşi zi pentru nerespectarea carantinei VIDEO UPDATE 

Teodosie a sfinţit şi apele Iordanului. A aruncat crucea cu tricolor românesc în locul de botez al lui Iisus Hristos VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite