De ce are Constanţa rezultate slabe la examenul de Bac. „Bursele şcolare sunt de toată jena“

De ce are Constanţa rezultate slabe la examenul de Bac. „Bursele şcolare sunt de toată jena“

Liceenii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa Foto S.I.

Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară îngrijorată cu privire la cuantumul redus al burselor şcolare din municipiul Constanţa. Liceenii arată că in neglijenţa unor directori, mulţi dintre potenţialii beneficiari nu primesc bursă de studiu sau ajutor social.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) se declară îngrijorată cu privire la cuantumul redus al burselor şcolare, propuse de Primăria Constanţa pentru semestrul I al anului şcolar 2016-2017. Conform proiectului de hotărâre, care va fi supus adoptării Consiliului Local în şedinţa din 31 octombrie, valorile burselor pentru elevi vor fi: performanţă – 200 lei/lună; merit – 35 lei/lună – creştere în cuantum de 10 lei; studiu – 30 lei/lună – creştere în cuantum de 5 lei; ajutor social – 100 lei/lună.

Elevii consideră că deşi este o majorare a cuantumului burselor de merit şi studiu, valorile acestora sunt insuficiente raportat la realităţile socio-economice. AEC a solicitat Primăriei Constanţa creşterea cuantumului burselor la: 60 lei – bursa de merit; 150 lei – bursa de studiu şi 250 lei – bursa de ajutor social.

Liceenii de la AEC arată că o creştere semnificativă a bursei de merit ar avea ca efect creşterea numărului de absolvenţi de liceu care promovează examenul de Bacalaureat. Creşterea cuantumului bursei de merit va atrage după sine o creştere a performanţei şcolare în rândul elevilor, datorită motivaţiei financiare. Exemple sunt Cluj-Napoca, cu o promovabilitate de 84,27% şi o valoare a bursei de 90 lei/lună, Bacău, cu 80,38% şi o valoare a bursei de 100 lei/lună sau sectorul 4, cu o promovabilitate de 77,44% şi burse de merit în cuantum de 350 lei/lună.

Situaţia Constanţei

„Valoarea propusă de primarul Constanţei pentru bursa de studiu reprezintă un afront la adresa tuturor beneficiarilor. Elevii care primesc bursă de studiu fac parte dintr-o categorie socială defavorizată, provenind din familii unde venitul mediu/cap de membru de familie/pe ultimele 3 luni este mai mic decât salariul minim pe economie. Suma de 30 lei/lună nu îi ajută în niciun fel pe aceştia, având în vedere că se află în risc de sărăcie relativă, iar veniturile familiei sunt utilizate pentru asigurare subzistenţei“, spun reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

AEC vorbeşte şi despre numărul nereal de beneficiari ai burselor de studiu şi ajutor social. Numărul de beneficiari ai celor patru tipuri de burse, defalcat pe unităţi de învăţământ, a fost comunicat Primăriei Municipiului Constanţa de Inspectoratul Şcolar Judeţean, pe baza informaţiilor comunicate de unităţile de învăţământ. Dacă în cazul burselor de merit şi performanţă, datele sunt comunicate din oficiu, pe baza rezultatelor şcolare, în cazul bursei de studiu1 şi ajutor social2 este necesară completarea unei cereri şi prezentarea unor documente doveditoare.

„În urma studierii listei cu numărul defalcat de beneficiari, anexă la proiectul de Hotărâre a Consilului Local, am descoperit o situaţie bizară, şi anume faptul că există unităţi de învăţământ, unde niciun elev sau un număr infim beneficiază de bursă de studiu sau ajutor social. Astfel de exemple sunt: Colegiul Tehnic Pontica, Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza, Liceul Teoretic Traian, Colegiul Naţional Mircea cel Bătân, Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, Liceul Teoretic George Călinescu, Liceul Teoretic George Emil Palade etc.

Acest fapt este de neacceptat şi se datorează neglijenţei directorilor unităţilor de învăţământ, care nu au promovat în rândul elevilor şi a diriginţilor perioada şi criteriile pentru depunerea dosarului necesar obţinerii bursei de studiu sau ajutor social. Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită primarului Decebal Făgădău şi inspectorului general al ISJ Gabriela Bucovală demarerea unei anchete şi tragerea la răspundere a responsabililor care să răspundă patrimonial în favoarea elevilor prejudiciaţi de neglijenţa lor“, declară membrii AEC.

„Pe lângă nenorocul de a proveni din familii cu venituri reduse, de a suferi o boală gravă sau de a fi orfani, unii elevi din municipiul Constanţa au şi ghinionul de a studia în unităţi de învaţământ cu directori neglijenţi, care din comoditate nu au promovat depunerea dosarelor pentru bursele de studiu şi ajutor social. Numărul de 128 de beneficiari de bursă de studiu este nereal, în municipiul Constanţa fiind mult mai mulţi elevi care îndeplinesc criteriile. Solicităm primarului Decebal Făgădău să ia urgent măsuri, în vederea stabilirii numărului real de beneficiari şi sancţionării celor vinovaţi de furnizarea informaţiilor neconforme cu realitatea“, a precizat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

Cum se acordă bursele şcolare

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan condiţiile: au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi înscrişi la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat:

a) orfani sau bolnavi de TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor; acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist şi avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul şcolar;

b) elevi din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu;

c) elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii:

1. nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie;

2. nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.

Pe aceeaşi temă:

Radiografia educaţiei. Într-un sat amărât din judeţul Constanţa, grupul sanitar al şcolii a costat 53.000 euro

Ţării, cât mai mulţi şomeri. Educaţia este aruncată din naveta elevilor. Abandonul şcolar creşte galopant de la plafonarea decontării la maximum 25%


 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările