De ce cărţi au nevoie românii din Basarabia? Iniţiatorul proiectului „Donează o literă“ răspunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna aprilie, tinerii din asociaţie se vor duce la personalităţi ale Constanţei, de la directori de şcoli şi licee, până la profesori, preoţi, jurnalişti, senatori şi deputaţi, şi îi vor invita să doneze o carte, pe care să o semneze.

„Donează o literă“ este proiectul realizat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti din Constanţa. Ei îşi doresc ca în perioada 6 martie - 15 mai să strângă cărţi pentru românii din Basarabi. Proiectul „Donează o literă!“ îşi propune consolidarea fondului de carte din şcolile din Chişinău şi din oraşele învecinate, precum şi crearea unei biblioteci ortodoxe pentru tinerii de aici.

„Proiectul nu înseamnă numai donaţii de cărţi pentru nişte tineri din Republica Moldova. «Donează o literă» înseamnă mult mai mult. Înseamnă că Prutul rupe hotarul dintre noi şi lasă cultura să pătrundă până în Basarabia, deoarece aceştia îşi doresc multe cărţi, dar puţine se găsesc în librăriile şi bibliotecile lor“, explică iniţiatorul acţiunii, Cristian Tănase, lider al asociaţiei Orthograffiti.

De ce cărţi au nevoie românii din Basarabia pentru a păstra vie identitatea naţională şi pentru a îşi alina dorul de patria-mamă?

„Au nevoie de cărţi din perioada interbelică, de romane din literatura românească, dar şi cea universală, precum şi literatura ortodoxă. Astfel cărţile donate de noi vor fi o adevărată lumină în Basarabia. Îi invit pe cei care donează cărţile să le semneze şi, de ce nu, să scrie şi un gând pentru aceştia! Astfel cel care o va citi va şti de unde vine aceasta“, arată organizatorul.

Începând cu luna aprilie, tinerii din asociaţie se vor duce la personalităţi ale Constanţei, de la directori de şcoli şi licee, până la profesori, preoţi, jurnalişti, senatori şi deputaţi, şi îi vor invita să doneze o carte, pe care să o semneze.

„Sunt multe ONG-uri, mulţi români care doresc unirea celor două ţări: România şi Republica Moldova. Eu aş spune că putem începe de aici. Un prim pas spre unire ar fi unirea prin cultură. O speranţă, o literă, o carte, un tânăr fericit!

Mulţi mi-au pus următoarea întrebare: «De ce strângeţi cărţi pentru cei din Republica Moldova, şi nu pentru copii din România?» Aş dori să mai răspund o dată la această întrebare; sunt multe ONG-uri care fac acest lucru pentru tinerii şi pentru copiii din România, dar sunt foarte puţine care fac astfel de proiecte, astel de donaţii şi pentru fraţii noştri din Basarabia“, spune Cristian Tănase.

Toţi cei care doresc să contribuie o punte de cultură între Basarabia şi România sunt invitaţi să doneze la centrele special amenajate din: Biblioteca Judeţeană I.N.Roman, Librăria Prăvălia cu Cărţi şi Libăriile Diverta din City Mall of Constanţa  şi Maritimo.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite