De ce ajung şezlongurile în mare. Apele Române: „Pentru că bate vântul foarte tare, iar valurile modifică linia ţărmului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja din Mamaia - şezlonguri versus cearşafuri Sursa ABADL
Plaja din Mamaia - şezlonguri versus cearşafuri Sursa ABADL

Apele Române, administratorul plajelor litoralului, explică faptul că linia ţărmului Mării Negre este influenţată de vânt şi astfel ajung şezlongurile puse pe nisip să fie scăldate de apă. În acelaşi timp, grupul de iniţiativă civică format la Constanţa pentru combaterea şezlongurilor din buza mării se va întâlni duminică, pentru prima dată, la Casa de Cultură.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) face câteva precizări legate de „condiţiile meteorologice care s-au manifestat în ultimele zile pe litoral şi care au făcut ca linia ţărmului să înainteze foarte mult spre uscat din cauza intensităţii şi direcţiei vântului, care a adus şi alge în unele zone de pe litoral“.

Astfel, specialiştii ABADL afirmă că linia ţărmului este o zonă definită ca fiind linia între apa mării şi uscat şi nu este un punct fix, ci datorită acţiuni pulsatorii a valurilor marine ea poate varia. 

GALERIE FOTO CU PLAJA DIN MAMAIA

„Valurile reprezintă fenomenul activ dominant întâlnit în zona de coastă, iar cele mai reprezentantive valuri sunt cele generate de vânt. Acestea provoacă cele mai semnificative modificări la nivelul liniei ţărmului şi respectiv al plajelor. În termeni hidraulici, valurile sunt definite ca mişări nepermanente cu suprafaţa liberă, aceste mişcări se propagă sub forma de undă.

Atunci când vântul atinge valori de aproximativ 0,5m/s, pe suprafaţa liberă a apei încep să se observe încreţituri. Odata ce viteza vântului depăşeşte valoarea de 1m/s, iau naştere valurile care cresc direct proporţional cu durata vântului, cu întinderea suprafeţei de apă şi adâncimea apei.

Atunci cand vântul se opreşte, valurile îşi continuă mişcarea datorită inerţiei, iar forma acestora devine relativ regulată. Acest fenomen se numeşte hulă“, spun aceştia. 

ABADL arată că începând cu data de 23.06.2019, inclusiv miercuri, 26 iunie 2019, marea a avut valuri la ţărm, fapt generat de vântul de intensitate medie, predominant din N-NE, cu forţa 3 - 5Bf, gradul de agitaţie a mării ajungând la 3-4 în zona de coastă şi 5 în larg.

„În condiţii de val, linia ţărmului poate înainta pe suprafaţa de plajă cu mai mult de 5 metri, fâşie care trebuie să fie liberă la linia ţărmului pentru ecologizare şi pentru maşinile aparţinând MAI.

În aceste condiţii meteorologice menţionate mai sus pe unele porţiuni de plajă şi în funcţie de profillul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixe pot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor“, specifică reprezentanţii Apelor Române. 

Sursa Facebook „Vrem plaje fără şezlonguri în oraşul Constanţa“

Sezlong asezat chiar la margina apei FOTO

Tot în urma condiţiilor meteorologice din aceste zile, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a colectat în perioada 20 mai – 26 iunie, de la linia ţărmului de pe întreg litoralul turistic românesc peste 3.000 de tone de alge.

Acest fenomen a fost mai intens în sudul litoralului, fiind vorba de staţiunile Olimp, Mangalia, 2 Mai, (tronsonul Olimp – Vama Veche) de unde au fost strânse 2.175 de tone de alge.

Ca o comparaţie, de pe tronsonul Agigea –Eforie-Costineşti în aceaşi perioadă, 20 mai- 26 iunie 2019, s-au strâns 485 de tone, iar de pe tronsonul Năvodari – Mamaia – Constanţa au fost adunate alte 450 de tone.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că până la finalul sezonului estival în funcţie de condiţiile meteorologice (vânt) vor mai exista situaţii de acest gen. 

Grupul de iniţiativă civică „Vrem plaje fără şezlonguri în oraşul Constanţa“, constituit pe Facebook, va avea duminică, 30 iunie, ora 13, prima întâlnire la Casa de Cultură (sala mică) pentru a porni demersurile concrete pentru reglementarea acestei situaţii. 

Pe aceeaşi temă: 

După controalele miniştrilor, baldachinele şi şezlongurile au fost mutate din nou în apă: „Sunteţi puşi acolo sus doar de marionete“

Turişti revoltaţi de plaja publică delimitată cu garduri. „Urmează sârma ghimpată şi paza armată“. Trif: „Avem resorturi ce rivalizează cu cele de afară“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite