Daniel Ababei, elev de nota 10: „Programa şcolară nu este actualizată pentru a se adresa nevoilor societăţii contemporane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ababei, elev de nota 10 Arhivă personală
Daniel Ababei, elev de nota 10 Arhivă personală

Daniel Ababei a obţinut nota maximă la examenul de Bacalaureat. Din toamnă, va urma cursurile universităţii „Imperial College London“, la Secţia de securitate cibernetică.

În judeţul Constanţa, zece absolvenţi au luat note maxime la cele trei probe ale examenului: Ababei Daniel, Beleşică Sabrina Andreea, Blacioti Mihai, Cojocaru, Cojocaru Antonia Raluca, Cojocaru Andrei Alexandru, Gyulai-Mureşan Iosif Casian, Mihai Elena, Moraru Elena Victoria, Necula Alexandru şi Trifan Cristian Bogdan. 

Daniel Ababei a absolvit Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa cu media 9,80, iar examenul de Bacalaureat l-a luat cu note maxime. El spune că a început liceul într-un sistem de stat, dar, în ciuda progreselor înregistrate şi a prieteniilor legate, pe care le păstrează şi acum, nu s-a regăsit. „Voiam o altfel de educaţie, cu un parcurs ţintit pe domeniul în care îmi doream să excelez. Gradul de atenţie oferit fiecărui elev, proiectele individuale, dar şi în echipa, din sistemul privat de învăţământ şi activităţile extracurriculare m-au determinat să mă transfer după absolvirea clasei a 10-a“, mărturiseşte elevul de nota 10.

Din toamnă, va urma cursurile vestitei universităţi Imperial College London, la Secţia de securitate cibernetică. Procesul de selecţie pentru şcoala superioară specializată în ştiinţă, inginerie, medicină şi afaceri, a început în toamnă şi a constat într-o scrisoare de motivaţie şi una de recomandare, apoi, la scurt timp, un test de matematică şi informatică. Cei selectaţi au fost chemaţi la susţinerea unui interviu în Londra, unde a aflat, ulterior, că au fost 13 candidaţi pe loc.

Elevul constănţean a primit o oferta de studiu condiţionată de media de la Bacalaureat  şi de atestatul de limbă, pe care îl luase deja. „Am ales această universitate pentru că îmi plac cursurile pe care le oferă, profesorii sunt mult mai relaxaţi, ceea ce s-a văzut şi la interviu, şi am mai multe oportunităţi în domeniul ales, fiind printre puţinele facultăţi din top 10 în lume care are secţia aleasă de mine. Imperial College London se află pe locul 9 în lume“, spune Daniel Ababei.

Nu a avut emoţii la examen. Era sigur că la matematică şi informatică va lua note de 10, însă la limba şi literatura română, unde poate interveni subiectivitatea, avea anumite semne de întrebare. Spune că  pregătirea pentru Bacalaureat a reprezentat un proces de lungă durata, în spatele căruia au stat oameni deosebiţi, care l-au susţinut atât intelectual, cât şi din punct de vedere emoţional. „Aş vrea să-i mulţumesc, în mod deosebit, domnului profesor Memet Eden, care mi-a fost diriginte în ultimii doi ani de şcoală, dar, pe care, parcă l-am avut o viaţă, susţinându-mă atât în momentele de bucurie, cât şi în cele mai puţin plăcute. Totodată, le mulţumesc şi colegilor mei, care au fost o a doua familie“, spune Daniel.

Şcoala nu îi ocupă tot timpul. Joacă şah, participând la câteva concursuri, joacă tenis de masă, pasiune pe care a descoperit-o tot datorită colegilor de clasă şi dirigintelui, schiază ori de câte ori are ocazia şi, în anii de liceu, am descoperit faptul că literatura îţi permite să cunoşti mai multe lumi decât ţi-ai putea imagina. 

În decursul timpului a participat la mai multe concursuri. A obţinut premiul întâi pe judeţ în clasa a VI-a la fizică şi în clasa a VII-a la chimie şi mai multe premii la concursuri şi olimpiadele de matematică în fiecare an. Apoi, în clasa a IX-a a descoperit informatica şi a înţeles că acesta va fi domeniul în care vrea să-şi construiască o carieră. De atunci, au început să vină şi rezultatele, mai întâi la nivel judeţean şi, ulterior, la nivel naţional.

În ultimii doi ani de liceu, s-a calificat la etapa naţională a olimpiadei de Informatică, unde a obţinut medalie de bronz. În cadrul concursului „ESTIC“, organizat de Universitatea „Ovidius“, a realizat o aplicaţie Android, pentru care am luat premiul special. Împreună cu echipa s-a calificat la etapa finală a concursului internaţional de securitate a informaţiei, „DefCamp 2018“, iar în prezent face parte din lotul naţional de pregătire pentru concursul „European Cyber Security Challenge“.

Din păcate, spune el, în sistemul de învăţământ românesc se pune accentul pe cantitatea informaţiei, nu pe calitate. Este ignorată aplicabilitatea practică a materiei, iar programa şcolară nu este actualizată pentru a se adresa nevoilor societăţii contemporane. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite