Cutremur DNA la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă Foto Mediafax
Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă Foto Mediafax

Directori ai Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă sunt sub control judiciar pentru 60 zile, la decizia procurorilor DNA Constanţa. Conducerea Nuclearelectrica a decis suspendarea acestora din funcţie şi înlocuirea lor.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 februarie, faţă de Ionel Bucur, director general al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, la data faptelor şi în prezent, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni), conflict de interese (4 infracţiuni), precum şi faţă de Elena-Marinela Negulici, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni), conflict de interese (3 infracţiuni).

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de câţiva membri ai comisiilor de evaluare. Aceştia sunt: Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef serviciu protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni), conflict de interese (4 infracţiuni); Laurenţiu-Theodor Nicola, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef birou protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii arată că în perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpaţii Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici, Mădălina Olteanu, Ionel Encică, Laurenţiu-Theodor Nicola, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi a sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de Victor Dărămuş, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis ORNISS“, spun procurorii DNA.

Ei precizează că inculpaţii au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalţi participanţi la procesul de achiziţie (membrii ai Consiliului de Administraţie, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziţii) să îndeplinească defectuos acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menţionaţi, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgenţe, generată tocmai de inacţiunea anterioară a inculpaţilor.

„Această conduită infracţională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurenţială, discriminatorie şi lipsită de eficienţă în cheltuirea banilor publici, contrar dispoziţiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. Consecinţa directă a favorizării acestei societăţi a fost autorizarea la plată, de către inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăţi care reprezintă prejudiciul adus Societăţii Naţionale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă“, subliniază anchetatorii.

În referatul procururilor DNA se mai arată că în perioada noiembrie 2010 – mai 2014, Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Ionel Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidenţial situat în municipiul Constanţa, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuş, în condiţiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul amintit.

În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, Ionel Bucur, Ionel Encică şi Elena-Marinela Negulici au întocmit documentaţia tehnică şi ulterior au pregătit derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă şi o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă. În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse şi servicii de pază la Centrul de Control al Urgenţelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcţi ai serviciilor de pază. În cauză, procurorii precizează că au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Ce spune Nuclearelectrica: directorii, suspendaţi din funcţie

SN Nuclearelectrica SA (SNN) informează ca Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Constanta a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru 5 persoane din cadrul CNE Cernavoda şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.02.2016, pentru Directorul Sucursalei CNE Cernavoda si Directorul Economic al CNE Cernavoda.

Ancheta preliminara a DNA a avut in vedere actiuni sau inactiuni legate de modul de atribuire a unui contract cadru de servicii de protectie fizica si monitorizare incheiat in 2008, concluziile anchetei DNA facand referire la eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

In acest context, in data de 19.02.2016, conducerea SNN a decis suspendarea din functie a Directorului Sucursalei CNE Cernavoda si a Directorului Economic al CNE Cernavoda pe durata aplicarii masurii controlului judiciar. Fata de celelalte persoane cu privire la care s-a pus in miscare actiunea penala, SNN va actiona in conformitate cu prevederile Codului Muncii. In vederea asigurarii continuitatii activitatii, conducerea SNN a decis ca Marian Serban, directorul Centralei CNE Cernavoda, sa preia atributiile functiei de Director al Sucursalei CNE Cernavoda si dna. Titina Holobiuc sa preia atributiile functiei de Director Economic in cadrul CNE Cernavoda.

Marian Serban a ocupat pana in prezent functia de Director de Centrala CNE Cernavoda Unitatile 1 si 2, coordonand directia de productie, directia tehnica, departamentele de control lucrari, radioprotectie, securitate nucleara si monitorizare performante pentru ambele unitati nucleare. Marian Serban are o experienta de peste 30 de ani in industria nucleara, ocupand functii de conducere pe perioada punerii in functiune a ambelor unitati ale CNE Cernavoda. Marian Serban este absolvent al Facultatii de Fizica Tehnologica si detine un doctorat in Inginerie industriala.

Titina Holobiuc este economist de profesie si are o experienta de 31 de ani in domeniul financiar-contabil, coroborat cu specificul industriei nucleare. Titina Holobiuc este absolventa a Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finante Contabilitate.

„Faptele constatate de ancheta DNA nu au afectat si nu vor afecta in niciun fel securitatea nucleara, operarea centralei si/sau asigurarea tuturor celorlalte functii suport aferente activitatii de baza, compania desfasurandu-si activitatea in conformitate cu obiectivele asumate“, se arată în comunicatul semnat de directorul general Daniela Lulache.

Pe aceeaşi temă:

Motivele pentru care a fost aleasă Dobrogea ca amplasament ideal pentru Centrala Nuclear-Electrică a României

Primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, este trimis în judecată într-un nou dosar. A asfaltat două străzi pentru a creşte valoarea unui teren al familiei sale

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite