Cum se face trafic de droguri în văzul lumii pe litoralul românesc. „Se urcă băieţii la Mamaia Nord şi pleacă de-a lungul coastei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ski-jet pe mare FOTO Adevărul
Ski-jet pe mare FOTO Adevărul

În distribuirea drogurilor pe litoral, traficanţii se folosesc vara de ambarcaţiunile de agrement, spun surse locale. Vehiculele sunt folosite, fără să dea de bănuit, pentru a duce pliculeţe cu stupefiante consumatorilor care stau la plajă.

„Se urcă băieţii pe ski-jet-uri de la Mamaia Nord şi pleacă la plimbare de-a lungul coastei. Opresc la Vadu, la Corbu, unde-s zone mai sălbatice, sau merg spre 2 Mai, Vama Veche. Clienţii-s pe plajă, aşteaptă relaxaţi, la soare. Cui să dea de bănuit? Nimeni nu supraveghează această cărăuşie“, au explicat pentru „Adevărul“ oameni familiarizaţi cu mişmaşurile contrabandiştilor de pe litoral.

Traficul de droguri se face astfel în văzul lumii, pe distanţe mari, chiar de 100 kilometri, foarte rapid. Drumul Vadu-Vama Veche ar fi parcurs altfel în cel puţin o oră şi jumătate, dacă nu este aglomeraţie. Dar cum vara este întotdeauna aglomeraţie, ski-jet-urile sunt soluţia ideală. 

Vehiculele nautice se plimbă la distanţă apreciabilă de ţărm, fără să fie oprite sau controlate de nimeni. Cărăuşii poartă cantităţi mici de droguri la ei, porţionate în pliculeţe pe care le ascund în şort. Transportul este asigurat. Până s-ar apropia cineva de ei, pe altă ambarcaţiune sau vehicul, traficanţii se pot debarasa foarte uşor de marfă aruncând-o în apă astfel încât să se dizolve.

Dacă este închiriat, la încheierea cursei, ski-jet-ul este returnat la punctul de pe plajă. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat şi la ce a folosit.

„Mai degrabă sunt private“

Punctele de închiriere a ski-jet-uri există în majoritatea staţiunilor de pe litoral (mai puţin zona de graniţă de la 2 Mai-Vama Veche, care este rezervaţie naturală marină). Ambarcaţiunile se închiriază cu ora sau pe intervale mai mici şi pot fi folosite pe distanţe mai scurte. Apele Române acordă autorizaţie de funcţionare pentru aceste culoare de recreere sportivă amenajate pe plajele închiriate prin licitaţie operatorilor economici.

„Ski-jet-urile de pe plajă sunt în special pentru recreere, au capacitate mică, nu sunt pentru parcurs distanţe mari“, este părerea unui posesor de ambarcaţiune de agrement. 

El consideră că traficanţii ar avea mai degrabă propriile vehicule nautice, performante, cărora le adaugă rezervoare suplimentare pentru a le ajunge pentru deplasarea pe distanţe mari. Dacă vehiculul este puternic, consumă mai mult, deci trebuie să aibă o cantitate suficientă de combustibil la purtător, altfel rămâne în larg „în pana prostului“. „Metodele se perfecţionează încontinuu. Următoarea mişcare va fi probabil să ducă drogurile cu drona“, spune acesta. 

Ski-jet skijet ambarcaţiune litoral vehicul nautic Sursa Adevărul

Funcţionarea acestor puncte de închiriere este reglementată de Ministerul Transporturilor, prin Ordinul nr. 1079/2014 privind stabilirea procedurilor privind evidenţa şi înmatricularea ambarcaţiunilor de agrement, condiţiile tehnice şi încadrarea cu personal navigant a acestora şi avizarea operatorilor economici pentru desfăşurarea activităţilor de agrement nautic.

Ordinul se aplică ambarcaţiunilor de agrement care urmează a fi sau sunt înmatriculate ori înscrise în România, indiferent de tip şi de modul de propulsie, incluzând şi motovehiculele nautice. 

Ski-jet-urile intră la categoria „motovehicul nautic“, fiind o ambarcaţiune cu lungimea mai mică de 4 metri, care utilizează un motor cu ardere internă ce antrenează o pompă cu jet de apă ca sursă principală de propulsie şi care este destinată să fie operată de către o persoană sau persoane care stau jos, în picioare ori în genunchi, mai degrabă pe corpul ambarcaţiunii decât în interiorul acesteia. Toate aceste ambarcaţiuni de agrement sunt înregistrate la Căpitănia portuară, ce aparţine de Autoritatea Navală Română.

Din datele Poliţiei Constanţa, astfel de capturi nu au fost înregistrate pe litoral. Traficul estival de droguri în cantităţi mici se face în continuare pe căile obişnuite - la festivaluri, cluburi, barurile de pe plajă, parcări etc.

Comerţ înfloritor în locuri surprinzătoare

În Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor, publicat la finele lui 2018 de Agenţia Naţională Antidrog, experţii arată că există o serie de alte locuri neaşteptate unde se face trafic de droguri. Acestea sunt florăriile şi magazinele de seminţe, pe lângă sex-shop-uri, internet-cafe-uri, baruri, cluburi, săli de joc etc. „Aşa se explică înmulţirea tarabelor cu flori pe marginea drumului, în intersecţii, deţinute de persoane care nu au muncit nicăieri în viaţa lor. Comerţ cu flori şi seminţe aduse din Olanda, când florile nu se mai cumpără“, spun alte surse.

În aceste puncte suspecte (90 la număr luate în vizor de autorităţi), în decursul unui an, au fost făcute 453 controale. Acţiunile de verificare s-au soldat cu 1.250 dosare penale (cu aproximativ 62% mai multe decât în anul anterior), fiind cercetate 1.603 persoane (cu 32% mai multe decât anul anterior) şi reţinute 193 persoane pentru infracţiuni prevăzute de Legea nr.143/ 2000 pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi de Legea nr.194/ 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. 

Pe aceeaşi temă: 

Cocaina, drogul cel mai scump, preferat de consumatorii români. Cum intră stupefiantele de mare risc în ţara noastră

Aventurile traficanţilor de droguri la Sfântu Gheorghe. Cum s-au dat drept pescari, au cumpărat toţi sacii de la magazin şi au băut cu poliţistul satului

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite