Cum s-a topit afacerea cu îngheţată a familiei Băsescu de la Constanţa. Ingredientul-minune al desertului: laptele natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartierul Brătianu, familia prezidenţială a derulat, în anii 2000, o afacere cu cel mai vândut produs de pe Litoral. La firma care producea îngheţată, Prod Cros SRL, pe lângă Mircea Băsescu, 20% din acţiuni erau deţinute de Maria Băsescu, soţia preşedintelui.

Îngheţata fără nume”. Asta era, în anii 2000, una dintre afacerile deţinute de Mircea Băsescu, în Constanţa, alături de cumnata sa, Maria, soţia şefului statului.

Deşi businessul a început să „scârţâie” în 2006, când hala fabricii din cartierul Brătianu a fost golită de utilaje, activitatea firmei a fost suspendată oficial trei ani mai târziu. Acest lucru s-a întâmplat după o serie de controale a Direcţiei de Sănătate Publică, inspectorii stabilind că fabrica nu îndeplinea normele impuse de Uniunea Europeană.

Acum, în locul fabricii care i-a aparţinut fratelui preşedintelui, este un spaţiu dezafectat, cu lacăt pe uşă. Doar la intrare a rămas un afiş vechi, pe care e scris „Descărcare marfă“.

Nu există, însă, vecin care să nu-şi aducă aminte că, acolo, în anii 2000, Mircea Băsescu făcea una dintre cele mai bune îngheţate care ajungeau în magazinele de pe Litoral, dar şi în Capitală.

Îndulceau tot cartierul

„Era foarte bună îngheţata, pentru că o făcea numai din lapte natural, nu
din prafuri. Avea de toate felurile: de ciocolată, cu vişine sau kiwi. Foloseau fructe naturale. Îmi amintesc şi acum că inginerul care lucra acolo avea un obicei frumos: deschidea uşa fabricii şi-i chema pe toţi copiii din cartier, cărora le dădea îngheţată“, ne spune doamna Bah, o vecină.

Prea puţine lucruri treceau, însă, de zidul fostei fabrici. Ion Teacă (81 de ani), devenit, între timp, bucureştean, râde când aude de „fabrica de îngheţată“ a lui Mircea Băsescu. „E mult spus fabrică. Erau acolo trei vane: una de răcire a apei, una de fierbere a laptelui, tunul de îngheţare şi un separator – o centrifugă ce separa grăsimea din lapte“, spune bătrânul, care, deşi nu a fost niciodată angajat cu acte-n regulă, era, totuşi, omul bun la toate.

În cartier, i se dusese vestea că tăia lemne cu drujba, repara sistemul electric şi, printre altele, dădea o mână de ajutor la firma lui Mircea Băsescu. „Într-o zi, o fată angajată la el la firmă m-a strigat la poartă să merg să repar o siguranţă“, îşi aminteşte bătrânul. Drept mulţumire, a primit o pungă cu îngheţată. Aşa a ajuns să fie solicitat mereu pentru diverse probleme care apăreau în fabrică şi, de fiecare dată, primea drept răsplată pungi cu îngheţată.

Numărul angajaţilor nu era foarte mare, mai spune moş Teacă: se lucra în două ture, câte două fete pe schimb. Pe lângă ele, timp de 12 ore, mai era un angajat, care superviza întreaga actvitate. Cel care se ocupa de întregul proces era un inginer, pe care Mircea Băsescu îl luase de la ICIL , fosta fabrică de lapte şi produse lactate din Constanţa.

Popular în cartier

Fratele preşedintelui trecea destul de rar pe la fabrică. Era, însă, foarte prietenos cu vecinii. „Când mă vedea la poartă, îmi spunea «Ce faci, nea Ionică», îşi aminteşte bătrânul. Îngheţata care se producea în micul laborator din spatele Complexului Aliment Murfatlar, spune moş Teacă, era distribuită în pungi de jumătate de kilogram, dar şi sub formă de torturi, în magazinele din Constanţa şi în cele din Bucureşti. „Îngheţata nu avea nici un nume“, ne mai spune bătrânul.

Un alt vecin, Costel, care deţine un bar în faţa fostei fabrici a familiei Băsescu, îşi aminteşte de momentul în care fratele preşedintelui a decis, în 2009, să-şi schimbe planurile de afaceri: „Într-o zi, a venit, a ridicat containerul pe care îl pusese aici pe rampă pentru utilaje şi a luat tot. S-a mutat la Agigea, să facă preparatele din pui. Îşi deschisese o nouă fabrică“.

image

Fabrica din Agigea FOTO Ziua de Constanţa

Hrană pentru trupele NATO

După ce a abandonat afacerea cu îngheţată, Mircea Băsescu şi-a îndreptat atenţia spre procesarea cărnii de pui. El a preluat afacerea de la investitorii englezi, care s-au retras, iar denumirea firmei din Agigea a fost schimbată din „Plusfood“ în „Fattoria Terrantica“. Firma avea, în 2013, peste 60 angajaţi, iar anual se prelucrau 26 de tone de carne. Fabrica produce de la cordon bleu de pui, şniţel de pui până la snack sau burgeri.

Multe preparate erau destinate copiilor. Peste 90% dintre produsele ambalate în stil american mergeau la export: în Italia, Anglia, Belgia şi Olanda. „Noi avem certificat de export inclusiv pentru ţările arabe şi pentru trupele NATO“, spunea, în urmă cu un an, Mircea Băsescu. În Constanţa, produsele se găseau în hipermarketuri.

Mircea Băsescu a fost reţinut şi apoi arestat preventiv de pe 19 iunie 2014. El este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit suma de 250.000 de euro printr-un intermediar pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, interlopul Bercea Mondial să scape de închisoare.

Vă mai recomandăm:

Mircea, călcâiul lui Traian. Şirul de probleme cu legea ale fratelui mai mic al preşedintelui Băsescu

Traian Băsescu reacţionează: Nu am primit bani şi bunuri de la Sandu Anghel

UPDATE Mircea Băsescu a fost reţinut. Bercea Mondial: Am plătit două milioane de euro pentru eliberarea mea, Kovesi a luat banii

VIDEO Doina Băsescu, prima declaraţie după arestarea lui Mircea Băsescu: „I-am trimis un mesaj soţiei preşedintelui prin care o rog să ne ierte“

Călin Popescu Tăriceanu solicită SRI şi SPP rapoartele privind protecţia preşedintelui în cazul vizitelor la clanul Bercea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite