Cum preparăm supa de tahini, alimentul perfect pentru detoxifierea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supă de tahini                                                                                       FOTO Părintele Efrem
Supă de tahini                                                                                       FOTO Părintele Efrem

Seminţele de susan se regăsesc din ce în ce mai mult în rândul ingredientelor pe care românii le utilizează pentru diferite preparate. Supa de tahini (pasta de susan) este una dintre cele mai cunoscute.

Conform nutriţioniştilor, în  compoziţia chimică a seminţelor de susan se găsesc proteine, substanţe grase, vitaminele B, D, E, F, ulei în cantitate mare care conţine sezamol şi sezamolin, fitosterine, esteri şi alcooli.

Seminţele şi uleiul de susan au efect emolient, antianemic, laxativ şi puternic afrodisiac natural.

Supa de tahini are la bază pasta de susan care se găseşte în toate marile magazine. Desigur, această pastă se poate prepara şi în casă.

Părintele Efrem de la mănăstirea Dervent este unul dintre bucătarii care prepară această supă, mai ales că este un aliment de post, iar în mănăstire se posteşte tot timpul. Aşadar, pentru a putea face acest preparat recomandat şi pentru detoxifierea organismului după atâtea mese de sărbători, călugărul recomandă următoarele ingrediente:

  • 2 pahare de orez cu bob scurt sau bulgur;
  • 5 lămâi pentru zeama;
  • 400g tahini ( pastă de susan);
  • sare, piper alb măcinat;
  • o legătură potrivită de pătrunjel


Mod de preparare:

Se fierbe orezul în apa în care am dizolvat sarea. Îndată ce a fiert orezul, se ia oala de pe foc şi se acoperă. Zeama de lămâie şi tahini se pun într-un castron şi se amestecă bine cu o lingură din lemn. „Trebuie să obţinem o masă tare”, spune părintele Efrem.

Continuăm să amestecăm, adăugând cu un polonic, puţin câte puţin, zeama în care am fiert orezul,  până când obţinem un terci de consistenţa uniformă. Amestecăm orezul şi zeama şi, concomitent, adăugăm terciul de tahini, puţin câte puţin, ca să se lege.  

Amestecul astfel obţinut nu se mai dă la foc. Gustăm şi dacă este cazul se adaugă sare şi lămâie. Când o servim, punem şi pătrunjelul.

Pe aceeaşi temă:

Cum se prepară delicioasa varză cu carne de peşte, o mâncare întâlnită în bucătăriile mănăstirilor

FOTO Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate cu grijă şi frumos etichetate

Reţete călugăreşti din bucătăria mănăstirii Dervent. Cum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite