Cum pregătim maşina pentru vacanţă. Ce trebuie să verificăm înainte de a pleca la drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă alegem să plecăm cu maşina în vacanţă, specialiştii ne recomandă să facem câteva verificări obligatorii, care ne pot feri de neplăceri. Chiar dacă nu suntem specialişti auto, câteva lucruri simple ne sunt la îndemână.

Desigur, orice specialist în domeniul auto recomandă ca înainte de a pleca la un drum mai lung, cum este cel din vacanţă, să treceţi pe la service pentru o revizie a maşinii. Este cel mai bun sfat, însă, dacă nu aveţi timp sau nu credeţi că trebuie să apelaţi la un service trebuie să faceţi câteva verificări elementare.

1.    Sistemul de frânare
Sistemul de frânare al maşinii este foarte important pentru siguranţa deplasării. Dacă se aud zgomote când calci frâna, dacă pedala este prea moale sau tare, dacă apar trepidaţii în momentul frânării trebuie neapărat să apelaţi la un specialist. Nu ignoraţi nici un semnal pe care sistemul de frânare îl transmite. Este important să puteţi opri maşina în siguranţă.

2.    Nivelul de ulei
Verificarea nivelului de ulei este deosebit de importantă înainte de a pleca în vacanţă. Verificarea se face atunci când motorul este rece, iar maşina parcată pe o suprafaţă dreaptă. Scoateţi joja, o ştergeţi, apoi o reintroduceţi în motor şi o scoateţi din nou. Dacă nivelul de ulei este în limita de jos a marcajului de pe jojă trebuie să completaţi cu ulei.
De asemenea, dacă vă apropiaţi de momentul în care trebuie să faceţi schimbul de ulei, sfatul specialiştilor este să-l faceţi înainte de a pleca la drum.

3.    Nivelul lichidelor
Verificaţi şi nivelul lichidului din vasul de expansiune şi din vasul cu lichid pentru parbriz. Lichidul din vasul de expansiune trebuie să fie între nivelul minim şi maxim indicat pe recipient. Lichidul pentru spălarea parbrizului se completează ori de câte ori nivelul acestuia scade.

4.    Verificaţi anvelopele
Înainte de a pleca la drum verificaţi anvelopele, atât presiunea lor, cât şi gradul de uzură. Pentru anvelopele de vară este important să verificaţi adâncimea şanţurilor de pe suprafaţa de rulare. Ea ar trebui să fie de 1,6 milimetri. Poate nu multă lume ştie, dar această adâncime permite evacuarea apei când maşina circulă pe o suprafaţă umedă. Sfatul specialiştilor este să le schimbaţi dacă această adâncime este mai mică. Pentru a verifica uşor acest nivel de uzură, anvelopele sunt echipate de-a lungul acelei adâncituri cu indicatori. Dacă nivelul acelor indicatori este la nivelul de rulare al anvelopei atunci aceasta trebuie schimbată.

Când verificaţi anvelopele priviţi cu atenţie circumferinţa lor. Dacă apar zone mai uzate sau alte deformări ale acesteia trebuie să mergeţi neapărat la un service auto pentru a face verificări.

Presiunea anvelopelor trebuie verificată periodic, nu numai înainte de a pleca în concediu. Ea trebuie să corespundă indicaţiilor din cartea tehnică a maşinii. Presiunea este importantă şi pentru stabilirea unui consum de combustibil optim al maşinii.

5.    Luminile
Nu plecaţi în vacanţă cu maşina dacă acesteia nu-i funcţionează toate luminile de semnalizare, de întâlnire sau de drum. Condiţiile în care veţi conduce (noapte sau zi) se pot schimba şi în funcţie de apariţia ceţii sau ploii. Este important în trafic ca ceilalţi şoferi să vă vadă şi să vă cunoască intenţiile de a schimba la un moment dat direcţia de rulare.

De asemenea, luminile de întâlnire trebuie reglate corect pentru a evita să-i deranjaţi pe ceilalţi şoferi.

6.    Clima
Pentru confortul familiei, ţinând cont că este vacanţa de vară, funcţionarea optimă a sistemului de climatizare este importantă.

7.    Ştergătoarele de parbriz, roata de rezervă , documente şi trusa medicală
Nu în ultimul rând, trebuie să verificaţi dacă ştergătoarele de parbriz funcţionează normal, dacă acoperă toată suprafaţa parbrizului şi dacă nu lasă anumite urme care vă pot obtura vizibilitatea în timp ce conduceţi.

De asemenea, nu uitaţi să verificaţi dacă maşina este echipată cu roată de rezervă sau măcar cu un kit anti-pană, stingător auto şi trusă medicală (obligatorii).

Dacă toate aceste verificări sunt făcute mai trebuie un singur lucru: să aveţi toate documentele prevăzute de lege. Astfel, verificaţi dacă permisul de conducere, talonul maşinii, asigurarea RCA, rovinieta sunt în termenul de valabilitate.

Pe aceeaşi temă:

De ce este Liturghia principala slujbă a ortodocşilor. Cum se transformă pâinea şi vinul în trupul şi sângele lui Iisus

Cum ajung oamenii obişnuiţi călugări. Cele trei condiţii esenţiale pentru a fi acceptaţi în lumea monahală

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite