Cum poţi trata pe cale naturală insomnia. Sfaturi medicale pentru nopţi liniştite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insomnia este o tulburare de somn. Fie că adormim greu sau că ne trezim brusc şi apoi nu mai putem adormi, iar lucrul acesta se repetă în mai multe nopţi, suferim de insomnie. Sunt şi cazuri în care nu putem dormi din cauza altor boli de care suferim.

Grijile zilnice, fricile, stările de anxietate, emoţia puternică dată de un eveniment care se va petrece a doua zi sau alte sentimente şi gânduri, ne fac să stăm ore bune în pat fără să putem adormi, chiar dacă suntem obosiţi. Insomnia duce la instalarea unei stări de oboseală generalizate în organism, iar persoana respectivă nu va mai da randament în activitatea zilnică pe care o are de desfăşurat.

Pe lângă tratamentul medical clasic care se administrează în astfel de cazuri de către specialişti, insomnia mai poate fi tratată şi pe cale naturală, cu anumite ceaiuri relaxante sau făcând unele lucruri înainte de culcare pentru a ne linişti.

Una dintre ele mai utilizate plante pentru a combate insomnia este muşeţelul. Ceaiul de muşeţel ameliorează anxietatea, relaxează muşchii, eliberează tensiunea nervoasă, calmează digestia, elimină stările de iritabilitate. Aşadar, este tocmai bun pentru a ne linişti înainte de culcare.



La fel de utilizat este şi ceaiul de tei, care are, de asemenea o acţiune relaxantă asupra organismului. Nu uităm aici nici levănţica sau valeriana. Levănţica este un calmant al sistemului nervos central, estompează senzaţia de frică şi reduce intensitatea anumitor dureri abdominale. Valeriana, folosită în cantităţi optime, calmează emoţiile puternice, elimină stresul şi frica.

Pe lângă aceste plante se mai pot folosi ceaiuri din talpa gâştei, urzica moartă, ciuboţica cucului, hamei sau păducel. Aşadar, nu ezitaţi să folosiţi ceaiuri din plante sau infuzii pentru a avea un somn liniştit.

image

Pe lângă tratamentul naturist cu anumite plante, specialiştii au şi câteva sfaturi care pot duce la prevenirea insomniei:

  • Ar fi bine să aveţi un program fix al orelor de culcare şi trezire; ora optimă pentru a adormi este 22.00, iar somnul trebuie să fie de cel puţin 7 ore
  • Evitaţi seara orice activitate intensă care să vă suprasolicite
  • Aerisiţi bine dormitorul sau camera unde veţi dormi înainte de culcare; aerul curat este foarte important pentru a putea preveni insomniile
  • Evitaţi mesele bogate seara; cina trebuie să fie o masă uşoară, relaxantă pentru organism, însă nu trebuie să vă culcaţi flămânzi deoarece foamea vă trezeşte
  • Evitaţi consumul unor băuturi energizante
  • Consumaţi, înainte de culcare o cană de ceai din plante cu efect relaxant
  • Consumaţi seara un pahar de lapte cald
  • Încercaţi să faceţi o plimbare de seară de 30-40 de minute care să vă relaxeze
  • Evitaţi baia fierbinte seara
  • Folosiţi o îmbrăcăminte lejeră pentru somn; hainele strâmte sau incomode nu vă vor lăsa să dormiţi liniştit
  • Apelaţi la câteva şedinţe de masaj de relaxare.

Pe aceeaşi temă:

Ceaiuri de băut seara pentru a slăbi şi a curăţa ficatul

Ceaiurile cu gust greu de suportat, dar cu efecte miraculoase asupra sănătăţii. În ce boli este recomandată infuzia de pelin

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite