Cum poţi să plăteşti taxa de barieră de la Feteşti pentru Autostrada Soarelui. Plata prin SMS poate fi achitată şi la o zi după ce ai trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a anunţat detaliile plăţilor prin SMS de la bariera de la Feteşti, pe Autostrada Soarelui. Şoferii pot să achite de acum taxa prin SMS sau să-şi cumpere mai multe treceri la distribuitorii autorizaţi.

Staţiile de taxare de la Feteşti nu vor mai avea bariere. Reprezentanţii CNADNR spun că trecerea se va efectua pe trei benzi pe fiecare sens. Astfel, benzile 2 şi 3 vor fi cu trecere liberă pentru plata efectuată prin SMS şi la distribuitorii autorizaţi şi Banda 1 (la marginea din dreapta) va fi cu plată cash. 

Şoferii au aproape 48 ore să achite taxa după ce au trecut

Noutatea absolută este faptul că nu eşti nevoit să achiţi taxa înainte să treci, ci poţi să o faci până la ora 24.00 a zilei următoare. Evident, poţi să o faci şi în avans. Tarifele sunt aceleaşi ca şi până acum:

- 13 lei pentru un autoturism sau o maşină de până în 3.5 tone

- 47 lei pentru un microbuz cu 9 - 23 locuri sau maşini de la 3.5 la 12 tone

- 64 lei pentru un autocar cu mai mult de 23 locuri sau maşini cu greutatea mai mare de 12 tone sau 3 axe.

- 91 lei pentru maşini de cel puţini 12 tone şi minim 4 axe. 

Şoferii care achită 20 călătorii în avans primesc o reducere. Pe de altă parte, amenda minimă pentru neplata taxei este de 130 lei şi ea creşte proporţional până la 910 lei în funcţie de tipul vehiculului. 

Cum plăteşti taxa de pod de la Feteşti prin SMS

Procedura nu este dificilă, dar ea trebuie urmată cu atenţie. Şoferii vor da un SMS la numărul 7577 (disponibil în reţelele Orange, Telekom şi Vodafone). În textul SMS-ului trebuie sa treci numărul maşinii şi categoria din care face parte, conform tabelului din imagine. 

Exemplu de SMS pentru un autoturism - B54AJV 1

categorii auto pentru taxa de la fetesti

Plata pentru treceri multiple

Plata prin SMS se face doar pentru o singură trecere. Cine vrea să plătească în avans pentru mai multe treceri poate să le cumpere de la benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol şi MOL. Şoferii au nevoie de certificatul de înmatriculare al vehiculului. 

Cine e interesat de plăţi în avans poate să cumpere una, doua sau 20 de treceri. Conducătorii auto care au deja abonamente preplătite sub formă de tichete pot să folosească doar banda 1 (cea de la marginea din dreapta).

Ce se întâmplă dacă nu plăteşti

Reprezentanţii CNADNR spun că au fost deja instalate mai multe camere video care permit recunoaşterea automată a numărului de înmatriculare. Acestea sunt montate în locul fostelor bariere, iar verificarea în baza de date se face instant. 

Atunci când un şofer trece pe la bariera, maşina este fotografiată, iar imaginea va avea ziua, ora şi coordonatele GPS. În cazul în care taxa nu este achitată până la ora 24.00 a zilei următoare se întocmeşte un proces verbal de Contravenţie şi amenda este primită acasă, prin poştă. 

Noul sistem va fi pornit pe data de 30 aprilie 2015, începând cu ora miezul nopţii. 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite