Cum ne-a lăsat Winston Churchill pe mâna sovieticilor: „Ruşii au instalat un guvern minoritar pe propriul gust“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă impunerea de către sovietici a guvernului dr. Petru Groza a provocat neînţelegeri între cele trei mari puteri aliate din cel de-Al Doilea Război Mondial, peste aproape un an, în urma unor compromisuri, S.U.A. şi Marea Britanie au recunoscut guvernul pro-comunist român la 4, respectiv 5 februarie 1946.

Istoricul militar Alesandru Duţu aduce în prim plan evenimentele care au marcat România după cel de-al Doilea Război Mondial când, practic, Occidentul a permis sovieticilor să ia în stăpânire ţara noastră. 

Dacă Winston Churchill acceptase fără rezerve preponderenţa sovietică în România şi ceruse la 4 martie 1945 reprezentanţilor britanici în România „să nu dezvolte acolo un front politic antirus”, imediat după impunerea de către sovietici a guvernului dr. Petru Groza, la 6 martie, în care comuniştii aveau un rol preponderent, prim-ministrul britanic s-a declarat „mâhnit” faţă de evenimentele din România în cursul cărora sovieticii reuşiseră „să calce în picioare” principiile de la Ialta şi  „să stabilească conducerea unei minorităţi comuniste prin forţă şi prin false declaraţiuni”. 

Ca urmare, a propus lui F.D. Roosevelt să-l informeze pe I.V. Stalin despre „mâhnirea noastră faţă de evenimentele care au dus la instalarea prin forţă a unui guvern al minorităţii comuniste în România deoarece acesta se află în conflict cu concluziile Declaraţiei privind Europa eliberată, asupra căreia am fost de acord la Conferinţa din Crimeea” (a mai sugerat să i se ceară lui I.V. Stalin ,,să nu înceapă imediat o acţiune de epurare a tuturor elementelor politice care se opuneau vederilor sale”).

Yalta 1945 Churchill Roosevelt Stalin Sursa fdrlibrary.org

Noua situaţie/realitate a fost percepută şi de F.D. Roosevelt, care a atras atenţia liderului de la Kremlin că în România şi Bulgaria existau regimuri care nu asigurau tuturor elementelor democratice al poporului „dreptul de a-şi exprima liber părerea” şi care, prin sistemul de guvernare, nu reprezentau ,,voinţa poporului”. Apoi a răspuns lui Winston Churchill că va face tot ce poate pentru a-l determina pe I.V. Stalin să ,,îndeplinească onest” deciziile de la Ialta. Acceptând şi el faptul că ,,ruşii au instalat un guvern minoritar pe propriul gust”, preşedintele american a atras însă atenţia liderului de la Londra, încercând să-l tempereze, că ,,România nu este un loc pentru testare”, ruşii având aici de la început ,,controlul indiscutabil”, că datorită situării României ,,de-a curmezişul căilor de comunicaţie ruseşti” era dificil ,,să se conteste pretextul necesităţii militare şi al securităţii folosit de ei pentru a justifica acţiunea lor”.

Invocând principiile ,,Declaraţiei privitoare la Europa eliberată” adoptată de comun acord cu I.V. Stalin la Ialta, F.D. Roosevelt şi Winston Churchill se refereau la constituirea ,,unor organe provizorii de guvernare, care să reprezinte în mod larg toate elementele democratice ale populaţiei şi care să fie obligate să instaureze cât mai grabnic pe cale unor alegeri libere guverne care să corespundă voinţei poporului”, ignorând realitatea geopolitică din estul Europei (ocupaţia militară sovietică) şi concepţia Kremlinului referitoare la raportul dintre pezenţa militară străină într-un teritoriu ocupat şi caracteristicile regimului social-politic impus în ţara respectivă. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite