Cum este înmormântat un episcop. Slujba specială care aminteşte de smerenie şi viaţa veşnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujba de înmormântăre a unui episcop a suferit modificări pe parcursul istoriei Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

În vechime, episcopii Bisericii Ortodoxe erau înmormântaţi stând în scaunul arhieresc. Multe ţări ortodoxe mai păstrează şi acum acest obicei. Sunt celebre imaginile din Grecia (2016) cu episcopul decedat Kalinikos plimbat în scaun pe străzile din Lamia de către credincioşi.

În Biserica Ortodoxă  Română, episcopii au fost înmormântaţi stând în scaun până la începutul secolului XX, apoi s-a adoptat ca înmormântarea să fie similară cu cea a unui simplu călugăr.

În anul 2013, înainte de înhumarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, Patriarhia Română anunţa că „deoarece ierarhii ortodocşi sunt călugări, slujba prohodirii lor este una deosebită, caracterizată prin simplitate, smerenie şi nădejde în înviere.”

Mai multe explicaţii despre cum este înmormântat un episcop dădea la vremea aceea Arhimandritul Timotei Aioanei, citat de basilica.ro. „În cazul trecerii la cele veşnice a unui ierarh se săvârşeşte slujba înmormântării călugărilor care ne aduce aminte de făgăduinţele pe care un monah le-a făcut înaintea lui Dumnezeu şi a obştii din care a făcut parte.

Slujba înmormântării călugărilor se deosebeşte oarecum de slujba înmormântării mirenilor, dar şi de slujba înmormântării preoţilor şi diaconilor de mir. Este o slujbă a renunţării, o slujbă simplă. Cele opt pesne ale canonului înmormântării călugărilor care sunt citite cu astfel de prilej ca şi cele opt rânduri ale antifoanelor Învierii ne aduc aminte pe de o parte de frumuseţea trăirii vieţii monahale, dar şi de nădejdea Învierii”.

La începutul slujbei înmormântării călugărilor, printre stihurile Psalmului 117, apare foarte des cântarea „Al tău sunt eu, mântuieşte-mă!”.

La finalul slujbei, ierarhii, preoţii şi credincioşii cântă „Hristos a înviat!”.

Episcopul decedat este înmormântat îmbrăcat în veşmintele arhiereşti.

Pe aceeaşi temă:

Arhiepiscopia Tomisului, despre gestul ÎPS Teodosie: „Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie”

ÎPS Teodosie sfidează recomandările Institutului de Sănătate Publică. Copii împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă VIDEO




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite