Cum se încasează „şpaga de bun venit“ în Portul Constanţa. Scuza poliţistului prins de DNA: „Căpitanul navei oferă ţigări în semn de protocol. E un obicei al portului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitănia Portului, Poliţia de Frontieră şi Biroul Vamal sunt trei instituţii ale statului român care trebuie să verifice navele care intră şi care ies din porturile româneşti. Reprezentanţii echipelor mixte s-au transformat în unele cazuri în adevăraţi infractori.

Curtea de Apel Constanţa a soluţionat definitiv în urmă cu câteva săptămâni procesul mai multor angajaţi ai Căpităniei Portului Constanţa, Poliţiei de Frontieră şi Biroului Vamal acuzaţi de procurorii DNA de luare de mită.

Instanţa a condamnat la pedepse cuprinse între 2,2 ani şi 2,8 ani de închisoare cu suspendare trei angajaţi ai Căpităniei Portului (George Şapera, Ali Sever, Petrişor Cătălin Caraman), trei ai Biroului Vamal (Remus Leţcanu, Eusebiu Cătălina, Ciprian Adochiţei), doi ai Poliţiei de Frontieră (Adrian Stoica, Marian Chioibaş) pentru luare de mită, iar de la Poliţia Frontieră alţi trei agenţi au primit avertismente (Marcel Alexoi, Titi Dina, Marinel Pătraşcu), pentru omisiunea de a sesiza fapte penale la care au fost martori.

Concret, cei condamnaţi făceau parte din echipe mixte de control care aveau ca atribuţii verificarea navelor străine care acostau în Portul Constanţa sau Portul Constanţa Sud-Agigea. Având anumite informaţii din partea Direcţiei Generale Antifraudă, procurorii DNA au folosit un investigator sub acoperire în câteva cazuri de control desfăşurate în anul 2016. Astfel, cinci vase aflate sub pavilion Malta, Singapore sau Italia au fost verificate de echipele mixte, iar în cadrul controlului au fost depistaţi că primeau de la căpitanii vaselor cartuşe cu ţigări.

Mita nu era fixă, uneori era vorba de 10 cartuşe pe care le împărţeau între ei, alteori doar de 3 cartuşe de ţigări, unul pentru fiecare membru al echipei de control. Şpaga era dată de comandanţi pentru ca verificările la navă să decurgă fără probleme şi să meargă mai repede. O verificare poate dura între 30 de minute şi 3 ore, în funcţie de încărcătură şi de risc. Într-o singură tură, o echipă putea controla cel puţin 10 vapoare. Un cartuş de ţigări de la un vapor, putea să-i aducă unui vameş sau poliţist de frontieră peste 100 de lei pe piaţa neagră.

Imagine indisponibilă

                     Poliţia de Frontieră FOTO: Arhivă FB/Garda de Coastă

Controlul vamal la sosirea sau plecarea unui vapor se face în prezenţa comandantului navei, a agentului navei, a agentului Căpităniei Portului, a Poliţiei de Frontieră care coordonează această activitate şi a Biroului Vamal. Controlul vamal de sosire constă în verificarea manifestului încărcăturii, verificarea declaraţiei proviziilor de bord şi a documentelor anexate la aceasta, precum şi a concordanţei dintre bunurile declarate în declaraţia proviziilor de bord şi starea fizică a acestor bunuri. Controlul vamal la plecarea navei constă în verificarea declaraţiei proviziilor de bord şi a documentelor anexate la aceasta, precum şi a concordanţei dintre bunurile înscrise în aceasta şi cele găsite efectiv fizic, faptic, la bordul navei. Acest control vamal mai constă şi în verificarea sigiliilor aplicate la bordul navei.

Funcţionari filmaţi cu şpaga-n geantă

În cadrul controalelor monitorizate de anchetatori au existat filmări şi înregistrări cu angajaţii celor trei instituţii care primesc cartuşe cu ţigări din partea comandanţilor de nave. Unul dintre cei care apar în mai multe operaţiuni de luare de mită este Remus Leţcanu, angajat al Biroului Vamal, condamnat definitiv la doi ani şi opt luni cu suspendare.

În cadrul unui control efectuat pe nava Shogun, pavilion Italia, agentul vamal merge împreună cu căpitanul vasului la buncărul vaporului, iar de acolo se întoarce cu 7 cartuşe de ţigări pe care le împarte celor din echipa de control: 2 cartuşe agentului Poliţiei de Frontieră Adrian Stoica, 2 cartuşe reprezentantului Căpităniei Portului Constanţa, George Şapera, iar 2 cartuşe agenţilor navei. Imediat, cei care primesc ţigările le introduc în genţile cu care urcaseră la bord pentru control.

Genul acesta de control efectuat de reprezentanţii celor trei instituţii ale statului se repetă şi în cazul altor nave străini ce acostează în Portul Constanţa sau Portul Agigea. În general, unul dintre membrii echipei care verifică nava merge împreună cu comandantul într-o altă încăpere şi de acolo se întoarce cu cartuşele de ţigări care apoi sunt împărţite între ei.

Au fost cazuri, aşa cum se arată în încheierea instanţei, când membrii echipei de control erau nemulţumiţi de numărul cartuşelor primite şpagă sau demarca ţigărilor. „Din astea, mă? Marlboro nu aveau? Schimbă-le!”, spune în timpul unui control un agent vamal către poliţistul de frontieră care aduce cartuşele primite mită. „Prea târziu, am pus sigiliul”, vine răspunsul prompt al vameşului.

Imagine indisponibilă

                                    Poliţia de Frontieră FOTO: Arhivă FB/Garda de Coastă

Şpaga, „un obicei” al Portului

Deşi ştiau foarte bine că primirea de „atenţii” în timpul serviciului constituie mită, inculpaţii au invocat în faţa instanţei un „obicei” al portului, un „uzo porto”, obicei prin care comandantul vasului oferă ţigări în semn de protocol.

Mai mult, unii au negat că luau şpagă spunând că aduceau cartuşele doar pentru a le verifica, apoi le returnau, deşi dovezile prezentate judecătorilor îi înfăţişau pe aceştia cum puneau ţigările în genţi. Şi la unele percheziţii domiciliare au fost găsite cartuşe cu ţigări netimbrate, provenind din activitatea agenţilor de a controla vanele străine.

Ancheta DNA a scos la iveală şi faptul că nu toţi cei care făceau parte din aceste echipe mixte de control erau de acord să primească mită din partea comandanţilor. Unii au refuzat şpaga dar au omis să sesizeze organele abilitate cu privire că au fost martorii unor infracţiuni.

În Portul Constanţa se fumează netimbrate

În cadrul investigaţiei, procurorii DNA Constanţa au realizat în anul 2016 mai multe percheziţii la birourile Poliţiei de Frontieră din cadrul Portului Constanţa, Căpităniei Portului, Cabinetului Medico-Sanitar de Frontieră şi Biroului Vamal de aici. În toate aceste descinderi, anchetatorii au descoperit că funcţionarii publici fumau numai ţigări netimbrate, în birourile lor descoperindu-se cartuşe întregi de ţigări care nu aveau aplicat timbru pentru marcat accize.

Pe aceeaşi temă:

Poliţişti în slujba şpăgii. Cazul agenţilor de la ţară judecaţi pentru că luau mită de la şoferi şi „rezolvau“ permise auto

Comisarul de penitenciar vândut criminalilor condamnaţi pe viaţă. „Era ca la magazin: domnul bandit spunea ce vrea, domnul agent se ducea şi aducea“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite