Cum a fost salvată nava-şcoală „Mircea“ chiar de Ziua Marinei, în 1964

Cum a fost salvată nava-şcoală „Mircea“ chiar de Ziua Marinei, în 1964

Nav-şcoală Mircea

În anul 1965, nava-şcoală „Mircea“ era o epavă: doar ce fusese înapoiată României de sovietici, care o confiscaseră după război, alături de alte nave de război.

Ştiri pe aceeaşi temă

De Ziua Marinei, în 1964, nava-şcoală „Mircea“ era dezarmată, iar motorul era stricat. Cu toate acestea, a participat la festivităţile verii din acel an. La ultima repetiţie, când navele au fost puse în dispozitiv, pe partea de vest, locul rămăsese liber. Atunci, autorităţile au decis ca golul să fie umplut de bricul Mircea, deşi mulţi s-au opus spunând că nu are aspect plăcut şi este dezarmat, îşi amintea amiralul Ilie Ştefan, cel care a condus nava în misiunea din 1967.
 
Contraamiralul Petre Zamfir, cel care a fost comandantul navei-şcoală „Mircea“ în timpul celebrului marş din Golful Biscaya, când a salvat-o dintr-o aprigă furtună, spune că Gheorghe Gheorghiu-Dej a rămas impresionat de bric şi l-a întrebat pe contraamiralul Grigore Marteş ce e cu acea navă. Când a aflat în ce situaţie este, a dat imediat ordin să fie dus la reperaţii în şantierul naval din Germania, unde fusese construită, la „Blohm und Voss“.
 
Nava a fost prinsă într-o furtună puternică în Biskaya, însă comandantul a reuşit să o ducă în Germania, fără pierderi de vieţi omeneşti. Reparaţiile au durat cam o lună şi jumătate în şantier. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările