Cum a fost recuperat de la ruşi cel mai vechi papirus din Europa. Manuscrisul unic este expus la Mangalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papirusul care datează din secolul al IV-lea conţine 154 de fragmente care nu pot fi descifrate. Specialiştii spun că a fost scris cu litere greceşti şi, din câte se pare, este vorba de un text literar sau de unul cu caracter magic.

Papirusul care în prezent este expus la Muzeul Callatis din Mangalia are o istorie foarte zbuciumată. El a fost descoperit în anul 1959, la Mangalia, însă ulterior a fost trimis la Moscova pentru a fi conservat.

Timp de jumătate de secol, în România nu s-a mai ştiut nimic despre acest deosebit de important artefact pentru istoria României, el fiind considerat pierdut, aflăm de pe site-ul muzeului din Mangalia.

În lucrările de specialitate, dar şi în diverse reviste şi ziare, au apărut informaţii conform cărora papirusul a fost distrus în momentul în care a intrat în contact cu aerul şi lumina.

În schimb, la Moscova, în anul 1974 a fost publicat un articol într-o revistă ştiinţifică, unde se menţiona că papirusul a fost conservat, dar nu se preciza şi unde se află.

În anul 2009, dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului Callatis, şi dr. Ion Pâslaru, au demarat cercetările pentru a afla dacă acest important artefact mai există. După doi ani, papirusul a fost regăsit la Centrul de conservare I.E. Grabar din Moscova.

În data de 22 august 2011, la Mangalia, directorul Centrului de conservare I.E. Grabar din Moscova, dr. Alexander Lesovoy, a predat oficial papirusul directorului Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Vă mai recomandăm:

Cel mai vechi papirus din Europa, expus din nou la Muzeul Callatis din Mangalia GALERIE FOTO


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite