Cum a fost 2019 pentru operatorii din Delta Dunării. „Un an greu, impredictibil fiscal şi economic”

Cum a fost 2019 pentru operatorii din Delta Dunării. „Un an greu, impredictibil fiscal şi economic”

FOTO: Asociaţia Delta Dunării

Una dintre cele mai importante asociaţii din Delta Dunării a prezentat bilanţul pe anul 2019, punctând şi principalele probleme cu care se confruntă operatorii din zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atât datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, cât şi datele asociaţiilor de profil din Delta Dunării, indică faptul că numărul turiştilor străini care vizitează Rezervaţia biosferei este în scădere. Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării transmite că turismul în Deltă (turişti români şi străini) a crescut în anul 2019 cu 2% faţă de anul 2018, când creşterea a fost una semnificativă.

„Numărul de turişti în destinaţie s-a menţinut pe acelaşi trend crescător, înregistrându-se o prezenţă a turiştilor cu aproximativ 2% mai mare, asta în condiţiile în care, în anul 2018, activitatea turistică a avut o creştere de 67% faţă de anul anterior. Din păcate, s-a constatat o scădere importantă a numărului de turişti străini, context în care fără măsuri adecvate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor turistice şi fără un studiu privind capacitatea de suport turistic în Delta Dunării, nu pot fi întreprinse acţiuni consistente pentru a asigura un turism cu caracter de predictibilitate”, transmit reprezentanţii AMDTDD.

Totodată, asociaţia trece în revistă câteva probleme care afectează turismul în Delta Dunării. „În ciuda unui an greu, impredictibil fiscal şi economic, membrii AMDTDD, operatori de turism cu tradiţie în turismul deltaic, au anunţat că 2019 a fost un an de creştere, înregistrându-se progrese între 2 şi 20% faţă de anii anteriori. Din păcate, creşterile veniturilor operatorilor din turism au fost însoţite şi de creşteri neaşteptate ale cheltuielilor, provocate de legislaţia în continuă schimbare.”

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2018 au fost 168.055 de turişti în tot judeţul Tulcea, dintre care 25.722 au fost cetăţeni străini. În 2019, cifra turiştilor este aproximativ la fel, 165.547 de vizitatori au fost înregistraţi în judeţul Tulcea în perioada ianuarie-noiembrie. Dintre aceştia, 20.501 sunt străini.


Datele oficiale ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care centralizează informaţiile primite de la cei 207 agenţi economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de turism în perimetrul Deltei Dunării, arată că în anul 2018 au vizitat Delta Dunării 92.842 de turişti, dintre care 218 străini, iar în anul 2019 au fost 107.819 turişti, dintre aceştia 3.988 fiind străini.

”Pentru anul 2020, Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării şi-a fixat drept obiective promovarea, cu prioritate, pe plan extern a turismului deltaic, precum şi participarea activă la ameliorarea legislaţiei. Ca şi până acum, vom acţiona ca un intermediar de încredere între membrii săi, comunităţile locale şi administraţia locală şi centrală”, a declarat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

Pe aceeaşi temă:

România, incapabilă să revoluţioneze turismul în Delta Dunării. De ce ocolesc vizitatorii una dintre cele mai frumoase rezervaţii ale biosferei din lume


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: