Cum pot fi evitate tragediile pe litoral. Avertismentul salvamarilor: „Marea nu iartă pe nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turist resuscitat pe plajă FOTO: ISU Dobrogea
Turist resuscitat pe plajă FOTO: ISU Dobrogea

Chiar şi atunci când este liniştită, marea reprezintă un pericol pentru turiştii care nu respectă anumite reguli. Aşa s-au petrecut câteva dintre tragediile începutului de sezon estival de anul acesta.

Cazul liderului studenţilor, Vlad Dediu, care s-a înecat la mare, a şocat o ţară întreagă. Tânărul de 22 de ani a intrat în apă sâmbătă dimineaţa, înainte de ora 7.00. A fost scos şi resuscitat pe o plajă din Mamaia, dar a murit după mai multe ore la Spitalul Judeţean Constanţa. De asemenea, cazul băiatului de 13 ani pe care marea l-a scos la suprafaţă după trei zile în care salvatorii l-au căutat în valuri demonstrează că regulile trebuie respectate.

Anturajul, teribilismul, explicaţiile că „e mică apa”, că „nu li se poate întâmpla nimic”, sunt câteva dintre cauzele care provoacă aceste tragedii. Salvamarii spun, legat de cazul băiatului de 13 ani, că el şi prietenul cu care era pe plajă au fost scoşi din apă şi avertizaţi de mai multe ori, însă în zadar. „Apa, indiferent de cum arată, că e liniştită sau agitată, este un mediu periculos. Marea nu iartă pe nimeni”, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.

Când marea este liniştită, oamenii înoată în zona de siguranţă, foarte rar unii trec de ea, dar se întorc atunci când sunt avertizaţi, explică salvamarii. „În momentul în care marea începe să devină agitată, atunci apar problemele. Sunt turişti care nu ascultă recomandările noastre, în special adolescenţii singuri, fără părinţi, nu-şi dau seama că marea agitată este periculoasă”, adaugă salvamarul.

Pe lângă cauzele amintite deja (teribilism, anturaj), salvamarii spun că sunt şi cazuri de persoane înecate care fac anumite complicaţii atunci când sunt în apă. „Am avut un caz medical, a căzut din picioare într-o apă de 70-80 de centimetri. A fost scos pe plaja Modern, a fost resuscitat, dar a murit”, mai spune Gabriel Culea.


Turist preluat cu şenilata de pe plajă FOTO: ISU Dobrogea

ISU pe plajă FOTO ISU Dobrogea

Reguli simple pentru evitarea tragediilor

Pentru a avea o vacanţă liniştită la mare, trebuie ca orice turist să respecte câteva reguli simple, dar foarte eficiente. Să nu uităm că, în lunile de vară, pe plajă sunt mii de oameni, iar un salvamar nu-i poate observa pe toţi.

„Este greu pentru salvamari să supravegheze totul chiar şi în zona de siguranţă (până la balize). Acolo unde sunt grupuri în apă este dificil să-ţi dai seama dacă un turist înoată (pluteşte) sau cineva chiar are nevoie de ajutor. Intervin imediat atunci când se strigă după ajutor sau la solicitarea unui turist”, spune şeful salvamarilor.

El recomandă, în cazul în care vine un grup mai mare de persoane pe plajă, să nu intre toţi în apă, să rămână cineva şi pe mal care să-i supravegheze. În caz de nevoie, poate veni la salvamar să ceară ajutorul. Şi turistul care vine singur să facă baie poate discuta cu salvamarul să-i spună că intră în apă, astfel va fi în atenţia acestuia.

„Salvamarii fac tot timpul tot posibilul să prevină tragediile. Pun balizele la locul lor în fiecare zi, deoarece sunt situaţii în care sunt mutate de turişti mai în larg, pun steagurile de rigoare în caz de mare agitată, turiştii doar trebuie să le respecte”, adaugă Culea.

O altă recomandare este acomodarea cu apa, nu trebuie intrat brusc în mare deoarece riscul unui stop cardio-respirator este mare. Dacă afară sunt 37 de grade şi intri în apă brusc, este o diferenţă de peste 10 grade şi poţi face imediat stop cardiac, explică salvatorii.

De asemenea, turiştii trebuie să stea liniştiţi pe plajă 40 de minute (cel puţin) după ce au mâncat, altfel, dacă intră imediat în apă există riscul să se înece în propria vomă. „Am avut cazuri, să ştiţi”, ne asigură Gabriel Culea.

Nu în ultimul rând, trebuie evitat înotul în stare de ebrietate. Salvamarii sunt în stare de alertă atunci când văd turişti în stare de ebrietate, dar mulţi dintre ei sunt recalcitranţi şi nu ascultă nicio recomandare. În general, dacă aceştia intră în apă se sună la 112 pentru a chema Poliţia sau Jandarmeria.

Turist scos din valuri de salvamari FOTO Arhiva Adevărul

salvamari

Steagul roşu, interzis scăldatul

În acelaşi timp, şi salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea spun că turiştii trebuie să înoate doar în zonele amenajate, să se evite săriturile de pe stabilopozi sau copiii să nu fie lăsaţi nesupravegheaţi.

Desigur, cea mai importantă regulă de pe plajă este respectarea indicaţiilor salvamarului şi a steagului arborat în acel moment. Astfel, steagul roşu cu galben reprezintă faptul că plaja este supravegheată de salvamar, steagul galben înseamnă că scăldatul este recomandat doar celor experimentaţi, iar steagul roşu interzice scăldatul.

„Turiştii trebuie să înţeleagă că toate aceste măsuri şi reguli sunt pentru binele lor”, conchide Gabriel Culea.

Citeşte şi:

Patru ani de procese pentru salvamarii care au scos din valuri un turist. Acesta le-a cerut despăgubiri de 40.000 de euro

Cum intervin salvamarii în plină pandemie. „Cum să nu scot turistul din apă că mi-e frică de coronavirus?“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite