Cum era prezentată România în Occident, la finele anilor '70. Televiziune britanică: „Aş vrea să fii aici“ VIDEO

Cum era prezentată România în Occident, la finele anilor '70. Televiziune britanică: „Aş vrea să fii aici“ VIDEO

„Aş dori să fii aici“ - sub acest generic a fost prezentat litoralul românesc al Mării Negre, la finele anilor '70, la televiziunea britanică.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de jurnalişti de la Thames TV din Marea Britanie a făcut la finele anilor '70 o incursiune dincolo de Cortina de Fier din perioada comunismului şi a vizitat „tot mai populara destinaţie de vacanţă“ România - aşa cum este prezentată. 

În vara anului 1979, prezentatorul Chris Kelly şi colegii săi au venit în Bucureşti, apoi au mers pe malul Mării Negre, în staţiunea Mamaia, şi în cele din urmă în Sinaia cea încărcată de istorie regală.

„Aş vrea să fii aici“ se intitulează emisiunea despre România, o ţară profund marcată de restricţii. 

Britanicii au avut astfel prilejul să cunoască o ţară în care orice legătură cu străinii a cetăţenilor de rând era văzută ca o tentativă de sabotare a ţării, dar unde turiştii străini erau primiţi ca nişte regi. 

Sursa Youtube / Thames TV

Jurnaliştii britanici de la Thames TV relatează şi aspectele de austeritate economică pe care le îndurau românii, privilegiile celor care aveau acces la celebrele shop-uri de pe litoral şi preţurile foarte mici pentru occidentali. 

Ei descriu hotelurile ca fiind modeste, dar avantajoase pentru străini la preţurile de cazare. Spre exemplu, două săptămâni la mare costau 204 dolari în plin sezon. 

„Nu arată ele stilate ca hotelurile spaniole, dar măcar aici nu veţi avea greve ale lucrătorilor. Ce lipseşte Mamaiei este varietatea vieţii de noapte pe care o găsiţi în Occident“ - remarcau jurnaliştii britanici despre litoralul care începuse să devină tot mai restrictiv. 

Emisiunea a fost difuzată la 31 ianuarie 1980. 

Pe aceeaşi temă: 

Mamaia 1985, prezentată ca „un etern punct de atracţie“ VIDEO 

Miss Litoral, atracţia comunistă de la mare. Cine a enervat-o pe „Tovarăşa“ de a dat stingerea pe litoral VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările