Cum ne distrug relaţiile fără iubire. Psiholog: „Căsniciile în care afecţiunea lipseşte dăunează sănătăţii mai mult decât divorţul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi unii consideră căsătoria o „hârtie“, nenumărate studii au arătat că beneficiile fizice şi psihice ale unei relaţii de durată sunt enorme, iar singurătatea, mai ales de sărbători, conduce la o stare avansată de depresie. Însă, căsniciile în care nivelul conflictual a depăşit cu mult limitele normalului se dovedesc a dăuna mult sănătăţii, mai mult chiar decât divorţul.

Un important studiu realizat la Universitatea Harvard, pe o perioadă de 75 de ani, a relevat că sursa cea mai importantă de sănătate, bogăţie, longevitate şi stare de bine este un mariaj fericit şi sănătos. Mai mult decât atât, persoanele cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii, comunitatea, sunt mai fericite, mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât cei cu legături slabe.

“Experienţa singurătăţii se pare că e toxică pentru sănătatea noastră, iar toxicitate ei este mai puternică în perioada Sărbătorilor importante. Oamenii care se izolează sunt mai nefericiţi, iar sănătatea lor se înrăutăţeşte mai repede la mijlocul vieţii, capacitatea cerebrală le scade mult mai repede şi trăiesc mai putin decât oamenii care nu experimentează singurătatea”, declară psihologul Gabriela Marin (foto). 

psiholog gabriela marin

Ne putem simţi singuri chiar şi între oameni

În opinia psihologului Gabriela Marin, mulţi oameni se simt singuri chiar dacă sunt înconjuraţi de prieteni sau chiar dacă sunt căsătoriţi. “Putem avea o relaţie de durată sau o reţea foarte mare de prieteni reali, însă dacă suntem o persoană conflictuală, găsim mereu nod în papură, riscăm să ne simţim din ce în ce mai singuri.

Căsniciile în care nivelul conflictual a depăşit cu mult limitele normalului, în care afecţiunea lipseşte, se dovedesc a dăuna mult sănătăţii, mai mult chiar decât divorţul”, afirmă specialistul în psihologia relaţiilor de cuplu, Gabriela Marin.

La bătrâneţe, compania prietenilor ne întinereşte

Relaţiile bune şi apropiate par să ne protejeze chiar şi de greutăţile bătrâneţii. Cele mai fericite cupluri au declarat, la 80–90 de ani, că în zilele în care durerile fizice erau mai mari, dispoziţia lor rămânea la fel de bună. Însă cei aflaţi în relaţii nefericite, în zilele în care aveau dureri fizice mai mari, ele erau amplificate de suferinţa emoţională. „Relaţiile bune nu ne protejează doar corpul, ne protejează şi creierul.  A te afla într-o relaţie unită şi stabilă cu cineva, la 80–90 de ani, îţi oferă protecţie. Oamenii în astfel de relaţii, care simt că se pot baza cu adevărat pe celălalt la nevoie, au memoria bună un timp mai îndelungat“, spune psihologul.

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite