Cum contracarează Biserica „rivalitatea televiziunilor laicizante“ în chestiunea căsătoriei dintre bărbat şi femeie. Decizie istorică pentru Sinodul întrunit al BOR

Cum contracarează Biserica „rivalitatea televiziunilor laicizante“ în chestiunea căsătoriei dintre bărbat şi femeie. Decizie istorică pentru Sinodul întrunit al BOR

Sinodul BOR şi patriarhul preafericitul Daniel Sursă foto Patriarhia Română

În urma întrunirii Sinodului, BOR se va implica în premieră într-o acţiune de anvergură privind strângerea de semnături pentru a specifica faptul că „soţii“ pot fi doar „bărbat şi femeie“. Comunitatea gay promite, însă, blocarea iniţiativei la Curtea Constituţională şi la Parlament, considerând-o „stigmatizantă“.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Lucrările Sinodului s-au încheiat după câteva ore în seara de joi, 14 ianuarie. Surse oficiale au indicat faptul că ierarhii BOR au convenit să sprijine iniţiativa credincioşilor de modificare a Constituţiei. Mai multe detalii vor fi aflate vineri, 15 ianuarie.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi, 14 ianuarie, în şedinţă de lucru prelungită la Reşedinţa Patriarhală, pentru a hotărî dacă susţine sau nu iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei României, în sensul înlocuirii termenului „soţi“ din articolul 48 în care este definită familia, cu sintagma „bărbat şi femeie“.

Rolul Bisericii ar fi extrem de important şi ar înclina decisiv balanţa pentru strângerea semnăturilor care să determine Parlamentul să ia în discuţie modificarea Constituţiei. Prin lăcaşurile de cult din toată ţara, preoţii ar putea strânge lejer aceste semnături de la credincioşi. Pentru a ajunge în Parlament trebuie adunate minimum 500.000 semnături valide de la cetăţenii cu drept de vot, în termen de 6 luni. Din fiecare judeţ sunt necesare 20.000 de semnături, cel puţin.

Coaliţia pentru Familie, care a avut această iniţiativă, a publicat în Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2015 proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ.

Într-o familie, „soţii“ să fie „bărbat şi femeie“

Tradiţionaliştii vor ca şi Constituţia să fie la fel de clară precum este Codul Civil. Acesta specifică, la articolele 258-259, că „Prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii. Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie“. La ora actuală, Constituţia României prevede doar că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Acelaşi Cod Civil stipulează la articolul 277: „Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“.

Iniaţiativa cuprinde toată ţara

Coaliţia pentru Familie a început din toamna anului 2015 colectarea de semnături pentru susţinerea proiectului de lege de revizuire a Constituţiei, care se desfăşoară actualmente în judeţele: Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Maramureş, Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Olt, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, precum şi în Bucureşti. Iniţiatorii au anunţat că urmează Ilfov şi alte judeţe din sudul ţării.

La Constanţa, spre exemplu, se aşteaptă decizia BOR pentru declanşarea acţiunii, iar dacă aceasta devine oficială, Arhiepiscopia Tomisului va contribui la strângerea de semnături, de care se ocupă Fundaţia Brâncovenească de la Constanţa. Pentru românii din diaspora, colectarea este anevoioasă, deoarece listele de susţinători trebuie verificate şi certificate de primăriile localităţilor din România în care îşi au domiciliul - au precizat organizatorii de la Coaliţia pentru Familie.

Preafericitul Daniel: „Să se intensifice cooperarea între cler, credincioşi şi mireni“

Patriarhul Daniel a încuviinţat, prin toate cuvântările de până acum, această acţiune de susţinere a familiei tradiţionale formată din bărbat şi femeie. Este de aşteptat ca Sinodul să îşi dea binecuvântarea pentru acordarea sprijinului, prin lăcaşurile sale de cult din toată ţara, ai căror preoţi vor aduna semnături de la credincioşi.

„Este nevoie de o mai multă intensificare a vieţii spirituale, de coresponsabilitate şi cooperare între cler, credincioşi şi mireni într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii. Avem nevoie de mai multă rugăciune şi mai multă acţiune comună“, a declarat Patriarhul Daniel, citat de Agenţia de presă Basilica.

Prefericitul a mai transmis că Biserica apără familia creştină responsabilă şi ajută material şi spiritual familiile care au copii mulţi, organizând cămine pentru copii abandonaţi şi centre de zi pentru copii săraci. „Biserica militează constant pentru intensificarea sprijinirii familiei creştine tradiţionale, în primul rând la nivelul comunităţilor parohiale, solicitând implicarea societăţii în diminuarea crizei demografice actuale din România“, a mai spus ierarhul BOR.

Comunitatea LGBT: „Vom bloca iniţiativa la Curtea Constituţională şi la Parlament“

Reprezentanţii comunităţii gay de la Accept România au de gând să blocheze iniţiativa catalogată drept „stigmatizantă“. Ei consideră că o modificare a Constituţiei nu ar ţine cont de realitate, pentru că în România de astăzi există cupluri care trăiesc fără oficializarea relaţiei, copii crescuţi de rude în lipsa părinţilor plecaţi în străinătate sau părinţi care ales să-şi crească singuri copiii.

„ACCEPT va urma parcursul legislativ pe care îl ia această iniţiativă, pentru a o bloca în cele două momente când se poate face legal asta - în faţa Curţii Constituţionale, dar şi în faţa Parlamentului“, spun cei de la Accept. Organizaţia a primit în ultimele zile numeroase semnale de la liceeni că sunt obligaţi de profesori să semneze listele care însoţesc iniţiativa de modificare a definiţiei familiei în Constituţie.

„Tinerii ne spun că listele sunt aduse la oră fie de profesori, fie de colegi. Cei care prezintă demersul o fac într-un mod homofob în timpul orelor de curs. Uneori, elevii sunt presaţi să semneze, împotriva voinţei lor, fie direct de profesori, fie de mediul ostil din clasă creat din cauza discuţiei care instigă la ură împotriva persoanelor LGBT. Există şi profesori care îşi dovedesc integritatea profesională şi refuză să fie folosiţi şi să strângă semnături pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie. Le mulţumim şi sperăm ca marea majoritate a cadrelor didactice să trateze şcoala ca un mediu sigur pentru toţi tinerii, indiferent de opiniile sau identitatea lor“, menţionează Florin Buhuceanu, liderul Accept România. Organizaţia şi-a rugat susţinătorii să o contacteze când întâlneşte astfel de cazuri, precum şi dacă observă emisiuni TV în care persoanele LGBT sunt denigrate.

Biserica, la rivalitate cu „televiziunile laicizante“

Decizia Sinodului, indiferent care va fi ea, va fi una istorică, deoarece este pentru prima dată după 1989 când Biserica dezbate susţinerea unei iniţiative cetăţeneşti. Cheia problemei o constituie strângerea de semnături, deoarece actualmente Biserica are o infrastructură teritorială importantă, care îi permite să ajungă până la ultimul cătun, la rivalitate cu televiziunile laicizante

Preot Eugen Tănăsescu

blogger Adevărul

În opinia părintelui Eugen Tănăsescu, rezultatul va fi unul din trei variante posibile:

„1. Sinodul decide să nu se implice deloc în susţinerea iniţiativei. Este puţin probabil, dată fiind importanţa temei şi chiar luarea de poziţie a PF Părinte Patriarh Daniel;

2. Sinodul lasă la latitudinea fiecărui ierarh să se implice sau nu în susţinerea iniţiativei;

3. Sinodul decide ca toţi ierarhii să se implice în susţinerea iniţiativei. Este varianta care a speriat pe militanţii laicizării Statului, motiv pentru care am văzut deja reacţii editoriale pe această temă. Dar n-au de ce să se sperie. În democraţie, majoritatea votează şi decide. Iar minoritatea îşi asumă.

Spun unii ca Biserica ne ţine în Evul Mediu. Dar constat că Occidentul, prin legiferarea păgânismelor, ne întoarce de-a dreptul în antichitate...“.

Cine face parte din Sinodul BOR

Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, este format din: Patriarhia Română, Mitropolia Munteniei şi Dobrogei (condusă tot de Patriarhul Daniel), Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Mitropolia Ardealului, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Mitropolia Olteniei, Mitropolia Banatului, Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, Episcopia Daciei Felix, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande.

Motivul principal invocat de BOR pentru întrunirea Sinodului este pregătirea pentru Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, ce va avea loc în perioada 21-28 ianuarie în Elveţia, la Centrul de conferinţe al Patriarhiei Ecumenice, de la Chambésy, lângă Geneva. „Această Sinaxă are ca scop evaluarea şi validarea textelor care trebuie trimise spre dezbatere şi aprobare la viitorul Sinod Panortodox din luna iunie, în preajma sărbătorii Rusaliilor“, a afirmat Patriarhul Daniel, citat de Basilica.

Pe ordinea de zi a şedinţei Sinodului mai erau programate discuţii despre activităţile Bisericii în diaspora şi ţară. Discuţiile prelungite au continuat după încheierea ediţiei „Adevărul“, dar rezultatul acestora va fi publicat pe site-ul adevarul.ro.

Pe aceeaşi temă:

Cruciada BOR împotriva homosexualilor. Unde se situează România în chestiunea legalizării căsătoriilor gay

Atac virulent al promotorilor „familiei tradiţionale“: „Este vorba despre drepturile patimilor, mai degrabă decât de drepturile omului“

Grecia legalizează parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex

Patriarhul Daniel: Trebuie susţinut efortul Bisericii de a apăra familia naturală în faţa unor "modele" noi


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările