Cum arată litoralul Mării Negre la debutul oficial al sezonului estival. Trei staţiuni au plaje lăţite cu 100 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiste pe plaja de la Mamaia FOTO Adevărul
Turiste pe plaja de la Mamaia FOTO Adevărul

Sezonul estival începe oficial pe 1 iunie, iar meteorologii anunţă vreme bună în prima jumătate a lunii. Plajele de la Mamaia, Constanţa şi Eforie sunt mai late cu până la 100 metri, iar o săptămână de concediu costă, până pe 16 iunie, cât o zi la mare în mijlocul verii.

Sezonul turistic estival debutează oficial în ziua de miercuri, 1 iunie. Administratorii plajelor de pe litoralul Mării Negre au făcut transformări radicale comparativ cu situaţia observată de turişti pe 1 mai. În zone întinse din Mamaia, Constanţa şi Eforie, plajele sunt mai late cu până la 100 metri lăţime, ceea ce oferă o perspectivă splendidă a ţărmului.

Au fost reconstruiţi, cu nisip adus din largul mării, peste 7 kilometri de plajă, inclusiv faleza din Constanţa, de la Delfinariu, care era atât de erodată încât aproape se surpase în apă.

Reabilitate cu fonduri europene, prin cel mai mare proiect de investiţii al României, noile porţiuni de plaje nu pot fi ocupate cu şezlonguri şi umbreluţe ale operatorilor privaţi. În contractul de închiriere de la Apele Române este stabilit ca procentul de ocupare al plajei cu astfel de dotări să fie de 30%, în treimea de mijloc a plajei.

Prima treime de la apă trebuia să fie lăsată liberă, la fel şi ultima, cea dinspre promenadă, destinată utilităţilor - cabine de duş, grupuri sanitare, cabine de schimb, beach-bar. Sectorul de plajă trebuia să ofere tuturor turiştilor, plătitori sau neplătitori de şezlonguri şi umbreluţe, acces liber la mare şi acces gratuit pe nisip.

Acest lucru stârnea de cele mai multe ori conflictele între turişti „la prosop“ şi băieţii cu umbreluţele. Aceştia nu permiteau celor cu prosoape şi cearşafuri să se aşeze pe malul apei, în faţa turiştilor care plătesc în weekend şi 50 lei pentru închirierea unui şezlong şi a unei umbreluţe. Reabilitarea a îndepărtat această problemă, spre necazul operatorilor, care consideră că turiştii care plătesc să aibă confort ca la Ibiza trebuie să aibă şi privelişte pe măsură, direct la marea ce li se aşterne la picioare. Operatorii care forţează nota şi îşi instalează dotările de plajă pe acele porţiuni reabilitate vor fi sancţionaţi - a promis Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajelor.

Litoralul cucereşte teren

Per total, litoralul românesc a câştigat 33 hectare prin proiectul de 170,5 milioane euro din fonduri nerambursabile. Comisia Europeană a impus, însă, condiţia, ca timp de 5 ani noile plaje apărute în urma reabilitării să nu fie închiriate, ci să fie libere la dispoziţia populaţiei.

Proiectul european continuă spre sud, urmând ca alte zone din Mamaia, Eforie, Costineşti, Mangalia şi 2 Mai să fie refăcute. Lungimea pe care se va lucra va fi astfel până la graniţa cu Bulgaria, cale de 50 kilometri. Proiectul include construcţia a două stăvilare pe zona de nord a litoralului, ce vor face legătura între lac şi mare, în zona Gura Portiţei. Prin această a doua etapă, litoralul se va mări cu 350 hectare - apreciază experţii.

„Dacă astăzi proiectul este de aproximativ 650 milioane euro, în viitor el poate fi dezvoltat până la valoarea de aproximativ 900 milioane euro, incluzând costuri de întreţinere şi mentenanţă, costuri de monitorizare a lucrărilor, costuri de monitorizare de mediu şi alte costuri de monitorizare fizică a soluţiilor structurale şi nestructurale propuse“, a declarat Gheorghe Boeru, preşedintele Romair Consulting, compania românească responsabilă cu coordonarea proiectului european. Următoarea vizită în teren este estimată a avea loc în perioada 6-10 iunie.

Foişoarele, aduse mai aproape de apă pe noile plaje

De la 1 iunie, salvamarii ar fi trebuit să-şi reia locurile în foişoarele de observaţie de pe plajele litoralului, pentru că aceasta era data la care era declarat deschis sezonul de îmbăiere. Acestea vor fi mutate şi ele mai aproape de apă, pentru că în urma reabilitării, spaţiul de la ţărm s-a mărit cu zeci de metri. În funcţie de configuraţia malului, posturile de Salvamar sunt amplasate la 5-30 metri de linia apei. Dar salvatorii de la mare aşteaptă încă semnalul municipalităţii, care trebuie să semneze contractul pentru supravegherea plajelor. „Suntem pregătiţi de start, putem fi anunţaţi oricând de începerea activităţii. Noi urmărim oricum prezenţa oamenilor pe plaje, deoarece temperaturile sunt ridicate încă din luna mai, apa mării are 17-18 grade Celsius. Vom fi pe plajă până la 30 septembrie“, afirmă Gabriel Culea, şeful Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor şi Salvatorilor din România. Un salvamar a scos deja din apă un turist care se aventurase cu salteaua pneumatică spre dig, iar aceasta se dezumflase.

Sejur la mare cu bani de o zi

Tarifele pentru un sejur la mare sunt în această perioadă extrem de avantajoase. Prin programul „Litoralul pentru toţi“, turiştii pot sta o săptămână la mare cu banii de concediu dintr-o zi din mijlocul verii. Până la 16 iunie sunt disponibile 10.000 bilete pe litoral, de la Mamaia la Vama Veche. În Mamaia şi Eforie, preţurile unui sejur de 6 nopţi încep de la 205 lei de persoană la un hotel de o stea, fără mic dejun, şi ajung până la 605 lei la un hotel de 5 stele cu mic dejun. Pentru zona Costineşti - Vama Veche, preţurile sunt între 159 lei şi 469 lei, în aceleaşi condiţii.

Programul are şi opţiunea all inclusive, care asigură toate cele trei mese gratuit, servite în regim bufet, cu incluse, acces gratuit la locuri de joacă pentru copii, piscine, şezlonguri şi umbrele pe plajă. Tarifele sunt cuprinse, pentru un sejur de 5 nopţi, între 765 lei de persoană la un hotel de 3 stele şi 985 lei de persoană la un hotel de 5 stele. „Litoralul pentru toţi“ este derulat prin 70 agenţii din toată ţara, prin parteneriatul Asociaţia Litoral-Delta Dunării, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.

Cum va fi vremea

Vremea în Dobrogea va fi bună în prima parte a lunii iunie, cât durează programul social. În prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la mare temperatura va fi de minimum 23 grade Celsius. O avertizare de ploaie este emisă, însă, pentru zilele de 2-3 iunie.

Pe aceeaşi temă:

Care sunt plajele de pe Litoral cu apă de îmbăiere excelentă şi unde nu este indicat să ne răcorim în concediu

Israelienii redescoperă litoralul românesc. În iunie, 600 de turişti sunt aşteptaţi în Mamaia şi Neptun

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite