Cum arată prima carte poştală ilustrată care a circulat în Dobrogea: a ajuns la Paris după cinci zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai veche carte poştală din Dobrogea Colecţie Asociaţia Filateliştilor Tomis
Cea mai veche carte poştală din Dobrogea Colecţie Asociaţia Filateliştilor Tomis

Asociaţia Filateliştilor „Tomis Constanţa“ a publicat, în revista pe care o editează, prima carte poştală care a circulat în Dobrogea, în anul 1895. Cartea poştală a plecat la 23 noiembrie 1895 din Cernavodă, la două luni de la inaugurarea podului, şi a ajuns la Paris după doar cinci zile.

Pe faţă, putem admira statuia unuia dintre cei doi dorobanţi care străjuiesc portalul monumental de la intrarea pe podul Carol I de peste Dunăre, braţul de la Cernavodă. Imaginea care domină faţa cărţii este a celor 17 soldaţi din garda de pază a podului şi a unui lucrător feroviar, aşa cum o descrie unul dintre cei mai mari colecţionari ai Constanţei, Gheorghe Stănescu.

Cartea poştală este monocromă, pe nuanţe de bleu. Valoarea ei deosebita este dată de perioada în care a circulat: a plecat la 23 noiembrie 1895 din Cernavodă, adică după două luni de la inaugurarea podului, şi a ajuns la Paris după cinci zile.

Pe faţă putem admira statuia unuia dintre cei doi dorobanţi care străjuiesc portalul monumental de la intrarea pe podul Carol I de peste Dunăre, braţul de la Cernavodă. Imaginea care domină faţa cărţii este ce a celor 17 soldaţi din garda de pază a podului şi a unui lucrător feroviar, aşa cum o descrie unul dintre cei mai mari colecţionari ai Constanţei, Gheorghe Stănescu.

Carte poştală ilustrată Colecţie Asociaţia Filateliştilor Tomis

Cartea poştală este monocromă pe nuanţe de bleu. Valoarea ei deosebita este dată de perioada în care a circulat: a plecat la 23 noiembrie 1895 din Cernavodă, adică după două luni de la inaugurarea podului, şi a ajuns la Paris după cinci zile.

Expeditor este şeful gărzii: „Dragă Mihai, pe porticul de granit după malul drept al podului se găsesce Romanul nostru. Am fotografiat garda mea de felul acestuia, alături de el de-amândouă părţile, în dorobanţi. Arată şi tu fracesilor. Te sărut, Matei''. Destinatar este Michel Oromolu, guvernator al României între anii 1922 şi 1926), cartea poştală fiind trimisă la adresa acestui: Boulevard Arago 53. Ilustrata poartă trei ştampile: două la Cernavodă şi una la Paris.

Membrii Asociaţiei Filateliştilor Tomis spun că, în urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că până în prezent nu s-a găsit o carte poştală ilustrată dobrogeană care să aibă o vechime mai mare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vâlcovul, pământul pierdut de români. Lumea celor care nu cred în Biblie, sfinţi şi icoane - cum încercau lipovenii să scape de păcatul incestului

Oraşe dispărute din România. Ester, aşezarea înfloritoare din Dobrogea, consemnată în expediţia sultanului Soliman Magnificul

Vizionarul Mircea cel Bătrân. Cum s-a îndeplinit visul voievodului care a alipit Dobrogea de Ţara Românească

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite