Cum au ajuns zeci de terase din Năvodari să fie notificate pentru demolare. Scandalul celor 9.000 de metri pătraţi de plajă care ar fi fost intabulaţi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promenada şi zona plajei Năvodari                                                 FOTO: Călin Gavrilaş
Promenada şi zona plajei Năvodari                                                 FOTO: Călin Gavrilaş

Primăria oraşului Năvodari este chemată în judecată de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) pe motiv că şi-a intabulat ilegal aproape 9.000 de metri pătraţi de plajă.

Primăria susţine că nu este nimic ilegal în acest lucru, invocând chiar şi o Hotărâre de Guvern din anul 2012. Soluţia finală aparţine judecătorilor.

În 2012, Nicolae Matei, primarul PSD al oraşului de la acea vreme, anunţa intenţia de a realiza o promenadă, la aproximativ 60 de metri de malul mării, pe o lungime de aproape 6 kilometri. În viziunea edilului aceasta era „traseu turistic destinat circulaţiei pietonale şi pentru foişoare de observaţie şi fotografiere/filmare, recreere şi contemplare a obiectivului natural”. Lucrările se întindeau pe durata a 3 ani, iar costul lor era de aproape 30 de milioane de lei, bani europeni.

Pentru a realiza acest proiect, ministrul Administraţiei şi Internelor Mircea Duşa şi Radu Stroe, ministru delegat pentru Administraţie, fundamentează nota care stă la baza emiterii Hotărârii de Guvern 903/2012 prin care se modifica inventarul bunurilor imobile ale oraşului Năvodari, iar terenul aferent promenadei intră pe această listă ca bun aparţinând domeniului public al localităţii.

Proiectul s-a finalizat prin 2015-2016, iar în anul 2017, inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (instituţie care administrează plajele de pe litoralul românesc) au constatat că primăria Năvodari a fost mai lacomă decât a prevăzut legea. Astfel, cei de la ABADL susţin că primăria a intabulat ilegal aproape 9.000 de metri pătraţi de plajă, adică o fâşie de 2 metri lăţime şi lungă de 4,2 kilometri, lipită de promenada construită. Mai mult, pe această zonă au apărut şi construcţii de genul teraselor sau beach barurilor, vreo 60, spun cei de la ABADL. Aceste construcţii s-au extins şi pe zona de plajă administrată de stat.



Războiul declaraţiilor

„Demonstrăm instanţei prin înscrisuri şi măsurători specifice, că terenul în suprafaţă de  8.763 de metri pătraţi are toate atributele specifice plajei, fiind o  întindere plată la ţărmul mării, acoperită cu nisip sau cu pietriş, o prelungire a platformei continentale”, spune Bogdan Bola, director ABADL.

Administraţia Bazinală de Apă solicită instanţei să încuviinţeze şi o expertiză tehnică judiciară cu specialitatea geomorfologia zonei costiere, prin care să se facă dovada că suprafaţa intabulată în favoarea primăriei Năvodari reprezintă plaja litoralului românesc, administrată de A.B.A.D.L.  Totodată, au solicitat primăriei o listă cu autorizaţiile de construire emise pentru zona specificată şi titularii acestora.

Promenada Navodari foto Calin Gavrilas



De cealaltă parte, primăria Năvodari susţine că nu este nimic ilegal, că terenul intabulat face parte din HG 903/2012, anexa 10.  „Suprafaţa de teren de 1,5 - 2 metri dintre zidul de la Promenadă şi terenul intabulat în favoarea ABADL face parte din domeniul public al oraşului Năvodari, având ca destinaţie construirea reţelelor de utilităţi”, spune primăria.

Administraţia locală spune că în zona plajei a autorizat doar construcţiile din Planul Urbanistic Zonal al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, deci nicio construcţie ridicată acolo nu ar fi ilegală. Cu toate acestea, ABADL a pus în vedere tuturor operatorilor de pe plaja Năvodari li s-a pus să îşi dărâme construcţiile ilegale. Pe rol au intrat şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Promenada Navodari foto Calin Gavrilas



Cum arată promenada

„Crearea de spaţii verzi şi spaţii pentru foişoare de observaţie şi fotografiere/filmare, recreere şi contemplare a obiectivului natural, judicios amenajate în lungul zonei va avea efecte deosebite asupra turiştilor şi a locuitorilor din zonă. Prin implementarea acestui proiect, turiştii din Năvodari şi locuitorii din zonă pot beneficia de un spaţiu natural, în care se pot plimba şi recrea”, aşa suna anunţul oficialilor de la primăria Năvodari în anul 2012.

La 8 ani de la acel moment, deşi a fost un proiect finanţat cu zeci de milioane de lei, promenada din zona plajei Năvodari arată destul de rău. Foişoarele de observaţie au scânduri lipsă, fiind un real pericol pentru turişti, spaţiile verzi şi jardinierele lipsesc, iar fântâna arteziană de la începutul promenadei nu funcţionează, fiind înconjurată de mormane de gunoaie.

Promenada Navodari foto Calin Gavrilas
Promenada Navodari foto Calin Gavrilas

Pe aceeaşi temă:

Constanta: Promenadă nouă lângă plaja Năvodari

Plaja din Năvodari, invadată de construcţii. Cum s-a ajuns în această situaţie

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite