Cum a ajuns torţionarul Doicaru în prima linie a puterii feseniste. Spionul, medaliat cu „Secera şi ciocanul“ pentru anihilarea opozanţilor comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Doicaru, torţionarul care a condus represiunile împotriva organizaţiilor de rezistenţă anticomunistă din Dobrogea, care s-a soldat cu împuşcarea lui Gogu Puiu, dar şi cele împotriva deţinuţilor de la Canal, a fost numit după 1990 consilier al viceprim-ministrului Gelu Voican Voiculescu.

Nicolae Doicaru s-a născut în 1922 într-un sat din judeţul Vrancea. Ascensiunea sa a fost rapidă. La absolvirea şcolii de transmisiuni a primit gradul de sergent major şi a fost numit comandant de pluton la Compania nr. 132 Transmisiuni Constanţa. În 1945 s-a înscris şi în PCR, iar la scurt timp a fost numit comisar pe linie de poliţie şi siguranţă şi şef al Biroului Secretariat la Inspectoratul Regional de Poliţie Constanţa, conform documentelor CNSAS

La înfiinţarea Securităţii Nicolae Doicaru a primit gradul de căpitan şi şef al Serviciului Secretariat la D.R.S.P. Constanţa, iar ulterior director al DRS Constanţa. În această perioadă a „muncit cu abnegaţie şi devotament“. Practic, a condus represiunile împotriva organizaţiilor de rezistenţă anticomunistă din Dobrogea, capul legionarilor Gogu Puiu fiind ucis, dar şi împotriva deţinuţilor de la Canalul Dunăre- Marea Neagră, fiind implicat în simulacrele de procese organizate împotriva „sabotorilor de la Canal“.

Pentru toate aceste servicii aduse regimului, în octombrie 1952 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel.

În 1955 a fost numit locţiitor al şefului Direcţiei I Informaţii Externe, iar în 1959 a fost promovat şef al Direcţiei I Informaţii Externe, transformată apoi în Direcţia Generală de Informaţii Externe (21 iul. 1967–6 mart. 1972).

Până în 1967 a fost secretar general al MAI şi vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Statului şi a fost avansat la gradul de general-locotenent, pentru ca în anul 1974 să ajungă la gradul de general-colonel.

La Congresul al X-lea al P.C.R. a fost ales membru supleant al C.C. al P.C.R.

Nicolae Doicaru a fost trecut în rezervă în anul 1978, cu gradul de general-colonel.

Pentru „succesele“ obţinute în muncă a fost decorat cu Titlul de „Erou al Muncii Socialiste“ şi Medalia de Aur „Secera şi Ciocanul“ (1971).

Dupã 1990, a fost numit consilier al viceprim-ministrului Gelu Voican Voiculescu. Viceprim-ministrul din perioada 28 iunie 1989 – 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu, pe care Doicaru îl consilia în probleme de securitate, a explicat pentru „Weekend Adevărul“ prezenţa fostului securist în anturajul său: „Nu l-am ales eu! Mi-a fost recomandat de Nicolae Militaru la sfârşitul lui decembrie şi, la intervenţia lui Ion Iliescu, înainte de 20 ianuarie, i-am spus că colaborarea noastră încetează“.

La 27 februarie 1991, Nicolae Doicaru a murit la o partidă de vânătoare. Asupra morţii suspecte a spionului nu s-a făcut niciodată lumină. 

Vă mai recomandăm:

Apostolii Epocii de Aur, episodul #9. Toate conspiraţiile spionului Nicolae Doicaru

Povestea de film a lui Zoe Rădulescu, fiica de partizan născută în beciurile Securităţii: „Credeam că port genele unui criminal“

Gogu Puiu, liderul mişcării anticomuniste din Dobrogea. Haiducii Dobrogei îşi aveau centrele de rezistenţă în Babadag şi Delta Dunării

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite