Cum a ajuns torţionarul Doicaru în prima linie a puterii feseniste. Spionul, medaliat cu „Secera şi ciocanul“ pentru anihilarea opozanţilor comunismului

Cum a ajuns torţionarul Doicaru în prima linie a puterii feseniste. Spionul, medaliat cu „Secera şi ciocanul“ pentru anihilarea opozanţilor comunismului

Nicolae Doicaru FOTO Adevărul de Weekend

Nicolae Doicaru, torţionarul care a condus represiunile împotriva organizaţiilor de rezistenţă anticomunistă din Dobrogea, care s-a soldat cu împuşcarea lui Gogu Puiu, dar şi cele împotriva deţinuţilor de la Canal, a fost numit după 1990 consilier al viceprim-ministrului Gelu Voican Voiculescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nicolae Doicaru s-a născut în 1922 într-un sat din judeţul Vrancea. Ascensiunea sa a fost rapidă. La absolvirea şcolii de transmisiuni a primit gradul de sergent major şi a fost numit comandant de pluton la Compania nr. 132 Transmisiuni Constanţa. În 1945 s-a înscris şi în PCR, iar la scurt timp a fost numit comisar pe linie de poliţie şi siguranţă şi şef al Biroului Secretariat la Inspectoratul Regional de Poliţie Constanţa, conform documentelor CNSAS
 
La înfiinţarea Securităţii Nicolae Doicaru a primit gradul de căpitan şi şef al Serviciului Secretariat la D.R.S.P. Constanţa, iar ulterior director al DRS Constanţa. În această perioadă a „muncit cu abnegaţie şi devotament“. Practic, a condus represiunile împotriva organizaţiilor de rezistenţă anticomunistă din Dobrogea, capul legionarilor Gogu Puiu fiind ucis, dar şi împotriva deţinuţilor de la Canalul Dunăre- Marea Neagră, fiind implicat în simulacrele de procese organizate împotriva „sabotorilor de la Canal“.
 
Pentru toate aceste servicii aduse regimului, în octombrie 1952 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel.
 
În 1955 a fost numit locţiitor al şefului Direcţiei I Informaţii Externe, iar în 1959 a fost promovat şef al Direcţiei I Informaţii Externe, transformată apoi în Direcţia Generală de Informaţii Externe (21 iul. 1967–6 mart. 1972).
 
Până în 1967 a fost secretar general al MAI şi vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Statului şi a fost avansat la gradul de general-locotenent, pentru ca în anul 1974 să ajungă la gradul de general-colonel.
La Congresul al X-lea al P.C.R. a fost ales membru supleant al C.C. al P.C.R.
 
Nicolae Doicaru a fost trecut în rezervă în anul 1978, cu gradul de general-colonel.
Pentru „succesele“ obţinute în muncă a fost decorat cu Titlul de „Erou al Muncii Socialiste“ şi Medalia de Aur „Secera şi Ciocanul“ (1971).
 
Dupã 1990, a fost numit consilier al viceprim-ministrului Gelu Voican Voiculescu. Viceprim-ministrul din perioada 28 iunie 1989 – 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu, pe care Doicaru îl consilia în probleme de securitate, a explicat pentru „Weekend Adevărul“ prezenţa fostului securist în anturajul său: „Nu l-am ales eu! Mi-a fost recomandat de Nicolae Militaru la sfârşitul lui decembrie şi, la intervenţia lui Ion Iliescu, înainte de 20 ianuarie, i-am spus că colaborarea noastră încetează“.
 
La 27 februarie 1991, Nicolae Doicaru a murit la o partidă de vânătoare. Asupra morţii suspecte a spionului nu s-a făcut niciodată lumină. 
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările