Cum au ajuns comisarii Gărzii de Mediu agenţi de pază. Captura uriaşă de apă oxigenată pe care sunt forţaţi s-o apere. „Este degradant şi batjocuritor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Gărzii de Mediu s-au plâns superiorilor că au fost transformaţi în agenţi de pază pentru „apă de ploaie”. Totul ar fi ilegal şi imoral.

În anul 2015, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti a deschis un dosar penal cu privire la introducerea ilegală în România a 11.600 de bidoane cu apă oxigenată (526 de tone). Până la soluţionarea în instanţă a dosarului penal, toate bidoanele au fost depozitate pe raza oraşului Ovidiu (judeţul Constanţa), pe platforma betonată a firmei Masada International SRL, cea care este proprietara acestora.

În decembrie 2019, printr-o ordonanţă a procurorilor DIICOT, Garda Naţională de Mediu a fost numită custode al acestor bidoane cu apă oxigenată. Imediat, comisarii Gărzii de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, din dispoziţia comisarului şef, sunt puşi să păzească fizic marfa sechestrată.

Paza se realizează în ture de câte 8 ore, atât ziua cât şi noaptea, într-o zonă izolată, neiluminată, situată la o distanţă de circa 3 kilometri de drumul naţional şi localitate. Astfel, 5 din 10 comisari (totalul celor de la Constanţa) păzesc o marfă sechestrată de DIICOT.

„Paza se face în echipe de câte doi comisari care stau câte 8 ore într-o maşină de serviciu, nu există un grup sanitar, apă, iluminat şi tot ce mai scrie la lege”, spun comisarii nemulţumiţi într-un memoriu adresat conducerii Gărzii Naţionale de Mediu.

Cele 526 de tone de apă oxigenată sunt depozitate de ani buni pe o platformă betonată care nu este prevăzută cu canale colectoare, iar apa care se scurge din bidoanele care se sparg ajunge direct pe pământ. Nimeni nu a făcut nicio evaluare la faţa locului a condiţiilor de depozitare şi a ceea ce mai este, în realitate, acolo. Aceeaşi comisari spun că acum apa oxigenată a devenit „apă de ploaie” din cauza condiţiilor de depozitare.



Oamenii arată că şi-au petrecut pe câmp timpul liber, zilele de sâmbătă şi duminică, Revelionul, Crăciunul sau Paştile, neglijându-şi activitatea curentă de comisari: rezolvare petiţii, efectuare controale tematice, asigurare serviciu permanenţă, întocmire raportări, efectuare controale în Port privind transferuri de deşeuri. „Concret, din comisari ne-ati transformat în agenţi de pază şi ne sunt încălcate drepturile în ceea ce priveşte legislaţia muncii”, mai spun angajaţii Gărzii de Mediu Constanţa.

Angajaţii arată cu degetul către comisarul şef, Marian Râşnoveanu. „Noi considerăm că incompetenţa lui a ajuns la rang de cinste, atâta timp cât dumneavoastră nu luaţi măsuri de stopare a acestor abuzuri. De când a semnat procesul verbal de preluare în custodie, am devenit victimele acestei situaţii. Este degradant, batjocoritor şi sub nivelul nostru moral şi profesional, iar această stare de fapt se răsfrânge şi asupra instituţiei pe care o conduceţi”, se mai arată în memoriul adresat Gărzii Naţionale de Mediu.

Comisarul şef Marian Râşnoveanu a declarat că nu ştie de nici un memoriu al subalternilor săi şi că problema acestor bidoane trebuie discutată la Bucureşti, la Garda Naţională de Mediu. El a specificat că alături de comisarii din Constanţa au executat pază şi alţi comisari din alte judeţe sau chiar de la Garda Naţională.

Hârtii plimbate între Gardă şi DIICOT

Garda Naţională de Mediu (GNM) a transmis reporterilor „Adevărul” mai multe explicaţii cu privire la situaţia de care se plâng comisarii de la Constanţa. Astfel, GNM susţine că a făcut o contestaţie la decizia procurorilor de a le da în custodie aceste substanţe, doar că judecătorii Tribunalului Constanţa au respins contestaţia ca inadmisibilă.

În această situaţie, Garda de Mediu a făcut demersuri pe lângă Prefectura Constanţa şi Jandarmeria Constanţa pentru primi ajutor în vederea asigurării serviciului de pază a apei oxigenate. Doar că ambele instituţii au refuzat.

„Fiind o situaţie fără precedent, GNM a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie acordul încheierii unui contract de pază cu o firmă specializată în domeniu”, transmite Garda Naţională de Mediu.  Parchetul (DIICOT) este de acord ca marfa să fie transportată şi eliminată ca deşeu.

Imagine indisponibilă



Pe data de 5 martie 2020, GNM încheie un contract cu o firmă privată pentru eliminarea celor 526 de tone de deşeuri. Doar că, nici acest lucru nu se poate face deoarece, între timp, firma în a cărei proprietate se află apa oxigenată (SC Masada International SRL) a transmis oficial că statul poate folosi această substanţă ca dezinfectant în criza provocată de pandemia de Covid-19.

Astfel, GNM a revenit în luna mai cu o adresă către DIICOT arătând noua situaţie şi cerând un punct de vedere din partea procurorilor. Până vor primi un răspuns, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa continuă să păzească bidoanele cu apă oxigenată.

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Verificări în Mamaia Nord. Ape uzate deversate direct în Marea Neagră

România trimite înapoi gunoaiele britanicilor. Alte 7 containere descoperite în Portul Agigea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite