Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuţu Cămătaru FOTO Captură video
Nuţu Cămătaru FOTO Captură video

Viaţa lui Nuţu Cămătaru a devenit subiect de carte, iar apariţia acesteia a provocat interes, mirare şi, pe alocuri, dispreţ, mai ales că autorul a anunţat că în 48 de ore a vândut 15.000 de exemplare, adică tot tirajul.

Piaţa editorială din România a fost electrocutată de ştirea potrivit căreia volumul „Viaţa lui Nuţu Cămătaru. Dresor de lei şi de fraieri”, autor Codin Maticiuc, a avut 15.000 de comenzi online în 48 de ore (49 de lei/exemplar, plus cheltuieli de transport), un record greu de imaginat într-o ţară săracă în cititori.

Acest „succes editorial” trebuie analizat atât prin prisma autorului cărţii, cât şi prin prisma personajului principal. În primul rând, autorul este „un amestec optim de şmecherie, filantropie şi mondenitate. Se pricepe să vândă şi o face ca unul care-a înţeles piaţa românească, indiferent că este vorba de-o acţiune de binefacere sau de-o carte despre un cămătar”, explică psihologul şi cadrul universitar Bogdan Papacostea. 

Codin Maticiuc, autorul controversatei cărţi, este o vedetă a reţelelor sociale, cu sute de mii de urmăritori pe Facebook, o persoană implicată în acte de filantropie, dar şi în diferite spectacole de televiziune.

„Este doar un ticălos cumplit”

Personajul cărţii, Nuţu Cămătaru, este unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din România, condamnările lui de până acum cumulând aproximativ 18 ani de închisoare. „El reprezintă încă o dovadă a admiraţiei pe care (nu doar) românii o au faţă de infractori şi „legendarele” lor fapte. Asta e, trebuie să acceptăm că „haiducii” şi poveştile lor romanţate reprezintă un capitol foarte consistent al imaginarului autohton”, spune Bogdan Papacostea.

bogdan papacostea

Psihologul arată că această carte este expresia stângace a unei „admiraţii infantile” pentru lumea infracţională a unui interlop, pe care resorturi neînţelese îl mână de la periferie spre centrul atenţiei publice. 

Un membru al Uniunii Scriitorilor explică faptul că în literatură sunt cărţi scrise despre vieţile unor mari mafioţi sau despre mafie, în sine. Dar, în cazul nostru, „Cămătaru nu are niciun fel de eleganţă. Este doar un ticălos cumplit, care nu are nimic de popularizat”.

Pe de altă parte, piaţa editorială românească permite nesfârşite nişe, explică Bogdan Papacostea (foto sus), întrucât numai din acestea este compusă. Codin Maticiuc ocupă cu succes nişa „biografii romanţate ale infractorilor vestiţi”, chestiune care nu este neapărat rea: „E loc pentru toţi în lumea autohtonă a tipăriturilor”, spune psihologul.

„Asta este adevărata realitate”

În mediul virtual, opiniile oamenilor sunt împărţite. Unii, care au cumpărat şi citit cartea, spun că ea surprinde realitatea crudă a străzii, alţii susţin că un asemenea succes editorial este dovada clară că suntem un popor care eşuează la capitolul cultură. Nu au lipsit şi glumele pe seama ei, unii comentatori notând că au reuşit să cumpere cartea „fără dobândă” sau „cartea costă 49 de lei, cu dobândă ajunge la 250 de lei”. „Aceasta este adevărata realitate, totul are legătură, de la săracul de la colţul străzii până la cei care sunt la butoane şi sunt nevoiţi să apeleze la aceasta mafie. Sunt destui autori care scriu altfel de cărţi, eu pe acestea le prefer”, spune unul dintre cumpărătorii volumului. 

Alte persoane susţin că „am eşuat ca naţiune” dacă ajungem să cumpărăm şi să citim cărţi de acest gen, în timp ce mulţi oameni, în special tinerii, nu ştiu cine sunt marii scriitori români, precum Eminescu, Arghezi, Blaga, Cărtărescu şi alţii.

Bogdan Papacostea, care este şi realizatorul unei emisiunii în care prezintă cărţi, spune că ar vorbi despre un astfel de volum, dar nu l-ar recomanda din cauza scriiturii. „Volumul oferă prea puţin, e prea inconsistent şi prea scris cu picioarele pentru banii pe care-i pretinde. Volumul lui Maticiuc este un succes în ce priveşte vânzările şi cam atât. Dincolo de acest succes ni se oferă doar circul ororilor numit biografia lui Nuţu Cămătaru. Prea puţin şi, s-o spun direct, prea mult zgomot pentru nimic”, conchide psihologul.

O dezbatere plină de venin

Avocatul şi conferenţiarul universitar Ciprian Păun, de la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, este de părere că dezbaterea în jurul cărţii lui Codin Maticiuc este plină de venin, de frustrări, de ură, încât uităm adevărate evenimente culturale, precum premiera piesei „Hamlet”, în regia lui Tompa Gabor, pe scena Teatrului de Stat Maghiar din Cluj-Napoca.

cluj ciprian paun avocat

„În viforul «luptei de clasă cu duşmanul subcultural», ignorăm exerciţii de excepţie ale culturii române”, subliniază Ciprian Păun (foto dreapta).

Conferenţiarul arată că volumul publicat despre viaţa unui cămătar este o oportunitate de business ce se bucură de un marketing foarte bun. „Nuţu Cămătaru este un personaj şi marketingul pus în sprijinul acestui proiect a fost extraordinar. Dacă nu s-ar fi vândut în aşa multe exemplare, eu aş fi fost dezamăgit, pentru că mecanismele de promovare folosite de Codin au fost excelente - Tik Tok, Podcasturi, Youtube live, facebook etc.” 

Păun este de părere că elita scriitorilor ar trebui să se îngrijoreze pentru aspecte mai importante, cum ar fi cifra de afaceri anuală a pieţei de carte în România, care ne situează la coada Europei: 60 de milioane de euro - România, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Piraterie modernă pe Dunăre: barjele  cad pradă hoţilor. Ce au descoperit poliţiştii la percheziţii

Cum ajung penalii României modele pentru societate. Psiholog: „Admirăm clovnii chiar şi când ne pun în pericol viaţa“

Învierea în reluare sub bagheta Arhiepiscopiei „Autonome“ a Tomisului. „Se comportă ca o sectă în interiorul Patriarhiei Române“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite