COVIDEX, exerciţiu militar naval în Marea Mediterană pe timp de pandemie COVID-19. „România, fii puternică!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Forţele Navale Române
Sursa Forţele Navale Române

În plină pandemie de coronavirus, Marina Română participă la exerciţiul COVIDEX. Aplicaţia militară se desfăşoară în Marea Mediterană.

COVIDEX este un exerciţiu desfăşurat în Marea Mediterană de două grupări navale NATO alcătuite din marinari militari din cinci ţări. Din partea României, 82 de marinari din Forţele Navale Române se află la acest exerciţiu din Marea Mediterană, la mai mult de 1.800 de kilometri depărtare de casă, pentru a asigura comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor nr. 2 SNMCMG-2 (Standing NATO Mines Countermeasures Group).

Colonelul Corneliu Pavel, ofiţerul de presă al Forţelor Navale Române, declară că până acum, echipajul navei militare „Viceamiral Constantin Bălescu” a parcurs, în 10 săptămâni de la plecarea din Constanţa, peste 5500 de mile marine şi a arborat la catarg, cu onoare şi mândrie, drapelul României alături de cel al NATO.

„Cei 82 de militari români participă la asigurarea măsurilor de securitate colectivă pe flancul sudic al Alianţei Nord Atlantice, conform angajamentelor asumate de ţara noastră faţă de parteneri. 

În urmă cu câteva zile, nava militară românească a plecat din portul grecesc Souda, din Insula Creta, unde a făcut o escală pentru refacerea plinurilor şi pentru planificarea activităţilor grupării din perioada următoare şi pentru interacţiunea, pe mare, cu gruparea navală NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

O provocare pentru planificatori a fost realizarea etapelor de interacţiune, fără a intra în contact cu ceilalţi marinari din cele două grupări navale, ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19.

Tehnologia avansată a sistemelor de comunicaţii instalate la bordul navei româneşti, care asigură comanda grupării SNMCMG-2, a înlesnit comunicarea şi planificarea de la distanţă a tuturor serialelor ce urmau a fi desfăşurate pe mare“, specifică Pavel.

COVIDEX are ca obiectiv demonstrarea solidarităţii României şi a partenerilor NATO, astfel că puitorul de mine „Constantin.Bălescu” şi vânătorul de mine german FGS „Fulda” (Germania), din gruparea navală SNMCMG-2, au executat manevre şi evoluţii navale cu fregatele din gruparea navală SNMG-2, „TCG Salihreis (Turcia), ITS „Fasan” (Italia), HMCS „Fredericton” (Canada) şi FGS „Mecklenburg-Vorpommern” (Germania), precum şi un exerciţiu COVIDEX, bazat pe acţiunea echipajelor în situaţia apariţiei unui caz real de infectare cu noul coronavirus la bordul unei nave militare şi punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context.

Cele două grupări navale NATO au desfăşurat şi alte exerciţii comune în care au exersat modalităţile de acţiune pentru diferite scenarii. Navele SNMCMG-2 au asigurat navigaţia în siguranţă, pe un canal dragat, pentru fregatele SNMG-2, în timp ce navele SNMG-2 au garantat protecţia partenerilor împotriva unui atac aerian, naval sau submarin.

„Asigurarea libertăţii navigaţiei grupării navale SNMCMG-2, condusă de căpitan-comandorul Valentin Vlad, a fost realizată cu sprijinul elicopterului fregatei canadiene „HMCS Fredericton”, care a fost gata de acţiune pentru respingerea unui atac inamic, conform procedurilor NATO pentru lupta asimetrică“, arată colonelul Pavel. 

COVIDEX - exerciţiul militar din Marea Mediterană Sursa Forţele Navale Române

„Vedere“ de pe navele româneşti de la COVIDEX Sursa Forţele Navale Române 

„Pe mare, zilele trec în ritm alert, antrenamentele şi exerciţiile pe care navele grupării SNMCMG-2 le execută consolidează interoperabilitatea forţei Alianţei Nord Atlantice şi scurtează timpul până la întoarcerea noastră acasă. Soarele mediteraneean nu arată nimic din urgia lăsată, pe ţărm, de pandemia COVID-19, încălzind punţile navelor ce îşi continuă misiunea în siguranţă, protejând militarii de la bord de riscul infectării cu noul coronavirus. 

Suntem alături, cu sufletul şi cu gândul, de toţi cei dragi, de români şi de eroii din sistemul sanitar care luptă cu inamicul fără chip COVID-19. Ne-am fi dorit să fim acasă cu familiile noastre, dar am jurat să fim în slujba ţării. Suntem la mai mult de 1000 de mile marine departe de casă şi suntem aici pentru voi. Noi suntem la datorie, voi staţi în casă pentru noi!”, a transmis căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale NATO SNMCMG-2. 

Pe aceeaşi temă: 

Ofiţer de marină din Constanţa, vindecat de COVID-19: „A fost o încercare în viaţa mea. Să nu mai repetăm greşelile!“

Românii din Italia ajung în carantină la Techirghiol. Al patrulea avion, de la Veneţia, va sosi în această seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite