Copilul care a venit pe lume la 24 ianuarie în închisoarea-spital Văcăreşti

Copilul care a venit pe lume la 24 ianuarie în închisoarea-spital Văcăreşti

Închisoarea Văcăreşti

La 24 ianuarie 1954, o tânără arestată pentru că nu l-a denunţat pe soţul său că a răspândit manifeste anticomuniste, a născut un copil în închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei publică un fragment din interviul dat de Elisabeta şi Gregoriu Ciortea lui Gabriel Catalan la 19 octombrie 2006 în care victimele regimului comunist vorbeau despre tinereţea lor şi despre tragediile din spatele gratiilor.
 
Elisabeta Ciortea, care s-a născut la 3 octombrie 1926, şi soţul său, Gregoriu Ciortea, 
care s-a născut la 28 iulie 1921, au fost arestaţi în 1953, fiind acuzaţi că au răspândit manifeste anticomuniste în timpul Festivalului Mondial al Tineretului. Fără prea multă judecată, cei doi au fost condamnaţi de Tribunalul Militar Bucureşti la câte un an de închisoare pentru „omisiune de denunţ“.
 
La 24 ianuarie 1954 Elisabeta Ciortea a născut, la închisoarea-spital Văcăreşti, o fată, pe care au numit-o Roxana Diana. Despre această perioadă din viaţa ei, femeia povestea: „Foarte multe femei au născut în închisoare. La Spitalul Văcăreşti am dat peste alte nenorociri... Copilul mi-a făcut un colaps cardiac şi pulmonar… avea sub 30 de grade temperatură… Vă daţi seama… Şi atunci când au văzut doctorii chestia asta, au luat copilul şi l-au trimis în familie…“, rememorează femeia perioada cea mai grea din viaţa ei. 
 
 
      

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: