Contract de 600.000 de lei acordat pe „ochi frumoşi“. Acuzaţii de conflict de interese la organizarea Zilei Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua oraşului Constanţa va fi sărbătorită pe 21 mai FOTO Gabriel Botezatu
Ziua oraşului Constanţa va fi sărbătorită pe 21 mai FOTO Gabriel Botezatu

Şeful comisiei de evaluare a proiectelor pentru „Ziua Constanţei“, care se va sărbători pe 21 mai, a decis să acorde contractul în valoare de 600.000 de lei unei asociaţii ai cărei şefi se află în conflict de interese.

Asociaţia Cultural Artistică Hara, din Bistriţa, care a depus ofertă de proiect pentru manifestările prilejuite de Ziua Constanţei, contestă modul în care contracandidata sa, Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală Constanţa, a câştigat licitaţia. 
 

În contestaţie, Aurelian Pătrunjei, coordonatorul de proiect, arată că Eugen Călin Hanţiu, preşedintele comisiei, s-a aflat în conflict de interese, întrucât asociaţia care a fost declarată câştigătoare pentru organizarea Zilei Constanţei are colaborator şi partener la acest eveniment Facultatea de Arte din cadrul Univerităţii Ovidius, al cărui decan este prof. univ. Daniela Hanţiu, soţia sa. 
 

„Colaborarea dintre cele două părţi este evidenţiată în dosarul de participare la selecţia de oferte al Asociaţiei Culturale Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului prin acordul de parteneriat cu Facultatea de Arte: «din partea Universităţii Ovidius - Facultatea de Arte, persoana de contact şi responsabil este prof. univ. dr. Daniela Hanţiu».

În cadrul ofertei, facultatea de arte are un rol însemnat prin prezenţa a 200 de studenţi în cadrul paradei costumelor de epocă, prin mai multe momente de teatru organizate pe faleza din Constanţa, printr-un spectacol tematic «Constantin cel Mare» şi prin angajamentul de realizare a 200 de costume de epocă“, spun contestatarii. 
 

Totodată, repreentanţii asociaţiei care a pierdut contractul din bani pubici spun că vor contesta modalitatea de organizare a procedurii de selecţie întrucât înaintea operaţiunii de deschidere a ofertelor li s-a spus că prezenţa lor nu este necesară, în condiţiile în care doi membri ai asociaţiei au venit de la Bucureşti în acest scop.
 

O altă nemulţumire se referă la punctajul oferit de comisia de selecţie a ofertelor. „Deşi am organizat evenimente similare în Cluj, Suceava, Alba-Iulia, Oradea, Marghita, Muzeul Bucovinei, oferta noastră a primit din partea comisiei 0 (zero) puncte“, reclamă Aurelian Pătrunjei. 
 

Oferta firmei de la Constanţa s-a bazat în principal pe spectacole de teatru, când în caietul de sarcini se cerea diversitate. „Noi am inclus în ofertă parada costumelor de apocă, parada maşinilor de epocă, concerte, foc de artificii, cros, aterizarea a 12 parautişti pe faleză“, spun cei care au pierdut.
 

Din comisie au făcut parte Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, Călin Hanţiu, fost balerin, Elena Daniela Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat, Vasile Gherghilescu, directorul Teatrului de Păpuşi şi un jurist al primăriei. 

În replică, Liviu Pătraşcu, director executiv al Directiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa, precizează că respectiva contestaţie a fost înaintată unei comisii care o va analiza. „Nu mi se pare normal ca cei care au pierdut să facă presiuni, mai ales că procedura nu a fost finalizată.

Contestaţia va fi analizată de o comisie formată din oameni de cultură şi un jurist din primărie. Am fost opt oameni în sală când s-au deschis plicurile“, spune el. Nu i se pare normal să se pună sub semnul îndolielii rezultatul comisiei care, spune el, a ales cea mai bună ofertă. Liviu Pătraşcu a mai adăugat că persoanele care s-au înscris la licitaţie nu trebuia să fie prezente la evaluare, întrucât, conform Ordonanţei 51/ 1998, comisia este secretă. 
 

Însă, legea spune că membrii comisiei pot fi dezvăluiţi după sesiunea de selecţie. Aici era vorba de etapa de evaluare. 

Vă mai recomandăm:

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În Dobrogea, ca-n Jurassic Parc. Aventură prin nordul judeţului dintre Dunăre şi Marea Neagră

FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei

Comori de Grigorescu, Tonitza şi Ressu la muzeul din Topalu

FOTO VIDEO Vacanţă în România: Litoralul, aşa cum trebuie cunoscut. Poveşti cu kilometri de plajă virgină şi faţa mai puţin cunoscută a Mării Negre

Minunea etnică de la Dobrogea. Tărâmul armoniei celor 18 naţii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite