FOTO Raiul de la 2 Mai este tulburat de o nouă construcţie: complex turistic construit de familia viceprimarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Marius Dumitru şi tatăl său Gheorghe FOTO Sînziana Ionescu
Viceprimarul Marius Dumitru şi tatăl său Gheorghe FOTO Sînziana Ionescu

Întreprinzătorul Gheorghe Dumitru, tatăl viceprimarului Marius Dumitru, a primit autorizaţie de la Primăria Limanu pentru extinderea şi modernizarea campingului de lângă dig.

Raiul boem de la 2 Mai este tulburat mai nou de o construcţie temeinică, ce se ridică în campingul de la intrarea în sat. Edificiul este situat pe nisip, aproape de drumul de acces dintre vile şi plaja propiu-zisă. Pare plajă, dar nu e – susţin concesionarii, edilii şi Apele Române.

În 1999, Apele Române au încheiat un protocol cu primăriile costiere pentru delimitarea suprafeţelor de plajă şi pentru împărţirea domeniilor. Mica înţelegere dintre autorităţi a dat naştere unor mari probleme. Ţărmul a fost luat de Apele Române, dar pe o lăţime relativă şi variabilă, în funcţie de configuraţia malului. Dincolo de linia trasată, plaja a aparţinut primăriilor care au putut să dispună de ea cum au dorit, în calitate de proprietar oficial, cu posesiuni înregistrate la Cadastru şi întabulate.

La Limanu, comuna de care aparţin satele turistice 2 Mai şi Vama Veche, concesionarea plajei din 2 Mai, de pe domeniul primăriei, a fost făcută în 1993. La licitaţie s-a prezentat, printre alţii, Gheorghe (Gelu) Dumitru - un localnic întreprinzător, fost electrician în Şantierul Naval Mangalia. Omul se întorsese recent de la muncă din Italia, de la Brescia, acolo unde făcuse bani frumoşi.

„Eu am câştigat licitaţia şi am luat plaja, pe vreo 6.400 metri pătraţi. Plătesc 125 milioane lei vechi, pentru cele două luni în care funcţionez practic vara. Mai am contract încă 8-9 ani cu primăria. Mi-am făcut aici camping, pentru rulote, că cine a vrut cort s-a dus la Vama Veche“, explică Dumitru. El şi-a extins afacerile în turism deschizându-şi o pensiune botezată „La coana Leana“, după nevastă. Prin 1998 a ajuns chiar consilier local, „pentru c-a murit unul de pe listă“ şi a urcat în ierarhie.

În paralel, Gheorghe Dumitru a început şi afacerea cu mobilă, de care se ocupa fiul său Marius, profesor de sport. Când fiul a intrat în politică, biznisul cu mobilă a fost lăsat în grija tatălui. Restrângerea afacerii a fost compensată de funcţia primită de Marius Dumitru, care a devenit viceprimar al comunei.

Dumitru jr. se află la al treilea mandat şi spune că politica mai mult i-a dăunat. „Dacă nu eram eu în politică, puteam să ne vedem de viaţa noastră liniştiţi. Aşa, din cauza mea, este hărţuită toată familia“, afirmă vicele.

La începutul anului, familia Dumitru a decis să modernizeze campingul de pe plajă. Beach-barul a fost dărâmat, iar pe locul acestuia se ridică acum o cârciumă. Proiectul este completat de nişte bungalow-uri construite spre Tabăra de copii de la 2 Mai. Construcţia localului de alimentaţie publică, cu un singur nivel, are o amprentă la sol de 400 metri pătraţi.

„Iarna, marea înghite plaja şi ajunge până în curţile oamenilor. În fiecare an o luam de la capăt, refăcând beach-barul. Acum o să construim această terasă, având toate avizele de la primărie, de la Mediu, de la, de la Apele Române, de la Apă, Electrica, certificate de urbanism. Am primit o singură amendă recent, de la Apele Române, pentru că excavatoristul a pus nisipul scos de la fundaţie pe nisip, pe domeniul Apelor Române. Ne-a dat 12 milioane lei vechi amendă. Eu îmi dau demisia şi mâine dacă este ceva în neregulă“, spune viceprimarul Dumitru. Dacă este „lăsat în pace“, tatăl viceprimarului speră să încheie investiţia la începutul lui 2015.

Mircea Toma: „Este un dezastru“

Mircea Toma, liderul Asociaţiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural şi al Asociaţiei Salvaţi Vama Veche, a făcut sesizare din luna februarie la Ministerul Mediului. Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, i-a mulţumit pentru adresă şi atât. Sesizarea a rămas fără niciun răspuns.

„Asta arată fie dezinteresul, fie impotenţa autorităţilor legat de micile grupări de crimă organizată de la nivel local. Am întrebat care documente au stat la baza aprobării acestei autorizaţii de construcţii. Niciun răspuns! Dacă Apele Române sau Agenţia pentru protecţia Mediului Constanţa au făcut vreun control, aşa cum am solicitat să se întâmple de la nivel central, mai mult ca sigur aceste instituţii sunt parteneri la aceste nereguli. Pentru că nu poţi trasa linia de delimitare a plajei de terenul uscat prin mijlocul plajei.

În 30 ani, plaja de la Vama Veche a pierdut 60 metri în adâncime, de la firul apei până la firul ierbii. La 2 Mai, a dispărut cu totul. Locul unde ridică localul viceprimarului este pe plaja protejată de digul şantierului. Păzea! Dacă lăsăm valorile naturale de interes naţional la cheremul micilor primari cu interese foarte locale, vom ajunge la dezastre ca acesta. Se va crea un precedent pe toate plajele litoralului“, spune Mircea Toma.

Legea protecţiei costiere prevede că pe o distanţă de 200 metri de la ţărm nu se pot amplasa decât construcţii uşoare. Dar cum se întâmplă la 2 Mai, se întâmplă şi la Vama Veche, Eforie, Constanţa, unde plaja este plină de vile, blocuri şi hoteluri.

Plaja „europeană“ de la 2 Mai, tot mai puţină

Plaja de la 2 Mai va fi mai puţină prin construcţia viceprimarului Marius Dumitru. Extinderea amplasamentului este invers proporţională cu eforturile derulate la nivel eruopean de Apele Române, de mărire a suprafeţelor plajelor. În martie, Uniunea Europeană a aprobat o investiţie de 145 milioane euro în cel mai important proiect pentru zona costieră a României: extinderea ţărmului cu 33 hectare de plajă.

Plaje de 10 ori mai late, diguri de protecţie anti eroziune, nisip mai bun şi apă mai curată - acestea sunt perspectivele litoralului, de la Mamaia la Eforie Nord. Comparativ, suma alocată este triplă faţă de cel mai mare proiect derulat până acum de Apele Române, de reabilitare a falezelor cu bani de la bugetul de stat.

Cea mai importantă investiţie a Uniunii Europene pentru regiunea costieră românească demarează la finele sezonului estival. Din 2015, plajele vor avea lăţimi de peste 100 metri, iar digurile din larg vor proteja de eroziune ţărmul mării. În 2015, când va fi finalizată prima etapă, va demara reabilitarea următoarei porţiuni a litoralului, de la Eforie Nord la Vama Veche.

Proiectul „Protejarea şi reabilitarea părţii sudice a litoralului Mării Negre din zona metropolitană Constanţa şi zona Eforie Nord“ se va concentra pe 5 zone de coastă, cele mai expuse procesului de eroziune accelerată, care măsoară în total 7,3 kilometri. Acestea sunt pentru început: Mamaia Sud, Constanţa Sud-Centru-Nord şi Eforie Nord.

Vocea Europei
„Aceste investiţii de-a lungul coastei Mării Negre ajută la minimizarea efectelor eroziunii costiere, în avantajul turiştilor şi al locuitorilor din zonă. Acestea vor spori atractivitatea regiunii din punctul de vedere al dezvoltării afacerilor şi turismului“, a declarat comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn. Regiunea Mării Negre atrage peste 8 milioane de turişti anual, iar reabilitarea coastei i-ar aduce un plus de atracţie. Prin acest proiect de reabilitarea ţărmului vor beneficia 278.000 locuitori de la malul mării. Autorităţile preconizează că proiectul va genera 250 locuri de muncă.

Vă mai recomandăm

FOTO Litoralul câştigă 33 hectare de plajă între Mamaia şi Eforie. Nisipul va fi adus de la Dunăre sau din largul Mării Negre

Plaja Eforie e plină de construcţii ilegale, iar autorităţile fac proiecte pe hârtie GALERIE FOTO

Cine sunt proprietarii plajelor de pe litoralul românesc

Cum va arăta plaja Modern. Vor fi înălţate un hotel, cazino, complex hotelier, parcări şi o terasă panoramică GALERIE FOTO

Vama Veche pe stil nou: asfalt în loc de plajă virgină

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite