Părintele masoneriei din România şi-a iniţiat fiicele la Mangalia. Maria şi Elena, fetele lui Constantin Moroiu, au fost primele femei mason din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Moroiu, părintele masoneriei din România, a trăit la malul mării FOTO glnur.ro
Constantin Moroiu, părintele masoneriei din România, a trăit la malul mării FOTO glnur.ro

Constantin Moroiu este considerat părintele primei Mari Loji din ţara noastră. Stabilit la malul mării, în Constanţa şi apoi la Mangalia, Moroiu şi-a iniţiat fiicele în masonerie. Maria şi Elena Moroiu au devenit astfel primele femei mason din România.

Revenirea Dobrogei la Patria-mamă, după Războiul de Independenţă din 1877, a adus emanciparea în fostul paşalâc. Masoneria a pătruns în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră, adusă de Constantin Moroiu, părintele primei Mari Loji din România. El a înfiinţat la Mangalia un mare centru masonic, Steaua Sudului.

Maria şi Elena Moroiu, fiicele lui Constantin Moroiu, au intrat în 1883 în Loja Steaua Sudului din Mangalia, fiind primele femei din România iniţiate în masonerie.

Tot Constantin Moroiu a înfiinţat publicaţia masonică „Triunghiul“.

„Masoneria din România are o rădăcină, iar aceea vine de la 1880 şi de la Constantin Moroiu. Aproape toate riturile practicate astăzi de noi toţi vin de la Constantin Moroiu“, declară Liviu Mânecan, liderul Marii Loji Naţionale Unite din România.

La Constanţa, superbul edificiu Casa cu Lei era cunoscut drept clădirea membrilor Lojei Masonice.

Casa cu lei - din Constanţa

Casa cu Lei din Constanţa FOTO Cazino Casa cu Lei Facebook

Cine a fost primul mason al României şi apoi al Dobrogei

Constantin Moroiu s-a născut la Bucureşti, în 13 februarie 1837. A participat la Războiul ruso-român împotriva Imperiului Otoman şi a locuit în Bucureşti, Constanţa şi Mangalia, fiind unul dintre cei mai activi filatelişti din România. Pe portalul său glnur.ro, Marea Lojă Naţională Unită din România cinsteşte memoria fondatorului printr-o biografie detaliată.

Primul contact oficial al lui Constantin Moroiu cu masoneria a avut loc pe 1 iunie 1859 (Loja Steaua Dunării din Bucureşti). În iunie 1875 primeşte Gradul de Maestru Mason, iar pe 1 februarie 1877 părăseşte Loja Heliopolis din Bucureşti. O săptămână mai târziu Loja îi acceptă oficial plecarea.

Pe 11 octombrie 1878 reactivează Loja Steaua Dunării (sub jurisdicţia Marelui Orient Lusitan). În perioada 1878-1880 este Maestru Venerabil al Lojii Seaua Dunării Nr. 125. În 1880 primeşte Gradul 31, iar în luna mai a aceluiaşi an este ales Mare Sapient al Capitolului Steaua Dunării. Constantin Moroiu a fondat Marea Lojă Naţională pe 8 septembrie 1880. Din 1880 şi până în 1911 este Mare Maestru şi Suveran Mare Comandor. În 1881 a fondat Supremul Consiliu de Rit Antic Primitiv Orient de Memphis. În acelaşi an fondează şi Supremul Consiliu pentru România.

Pe 5 iulie 1882 devine Membru de Onoare al Lojii Fratellanza Universale din Pisa, Italia. Pe 22 noiembrie 1882 fondează Marele Capitol Royal Arch. Călătoreşte în Belgia şi Franţa unde stabileşte legături cu Supremele Consilii. În 1883 devine Mare Maestru de Onoare al Supremului Mare Consiliu General de Misraim din Statele Unite ale Americii. În 1883 şi 1905 devine garant al Suveranului Sanctuar al Marii Britanii şi Irlandei în Suveranul Sanctuar din România.

Tot în 1883 şi 1905 este ales garant de amiciţie al Supremului Consiliu din Jurisdicţia de Nord a Statelor Unite ale Americii şi al Supremului Consiliu pentru Mexic în România. În 1883 devine garant de amiciţie al Marii Loji a Franţei şi Marelui Orient al Spaniei în România. În acelaşi an primeşte şi titlul de Membru de Onoare al Lojii La Verita din Luca, Italia (sub jurisdicţia Supremului Consiliu al Italiei).

În 1886 se fondează Loja Constantin Moroiu din Cairo, Egipt. În ianuarie 1899 promulgă noua Constituţie Masonică, iar în 1904 participă la Congresul Masonic din Bruxelles, Belgia. În 1905 devine garant de amiciţie al Supremului Consiliu din Scoţia în România. În 1905 şi 1914 este ales garant de amiciţie al Marilor Loji din British Columbia (Canada), Peru şi Franţa în România.

În anul 1914, Constantin Moroiu este ales garant de amiciţie în România pentru: Marea Lojă a Franţei, Marea Lojă din Jawa, Marea Lojă din Venezuela, Marele Orient al Spaniei, Supremul Consiliu din Belgia şi Supremul Consiliu din Cuba. Devine membru de Onoare în: Loja Egyptian Nr. 2 (Manchester, Marea Britanie), Loja Perseverenza (Masso, Italia), Loja Ciro Mentoli (Borgo, Italia) şi Il Leone di Caprera (Rio dell'Elba, Italia).

Constantin Moroiu a marcat istoria modernă a României şi a Masoneriei Naţionale, fiind părintele şi fondatorul primei Mari Loji din România. Fratele său George Moroiu a fost şi el un cunoscut mason. Constantin Moroiu a încetat din viaţă la 27 aprilie 1918.

Ce este Marea Lojă Naţională Unită din România

Marea Lojă Naţională Unită din România a fost fondată pe 8 septembrie 1880 sub numele de Marea Lojă Naţională din România. Până la Primul Război Mondial, sub Marea Jurisdicţie Masonică a Marii Loji lucrau 27 de Loji Simbolice. În 1922, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat este instalat oficial în România de către o delegaţie a Francmasoneriei Franceze.

Un an de zile mai târziu, în 1923, Marea Lojă guverna deja cele trei grade simbolice ale Masoneriei Albastre pe întreg cuprinsul României, sub Prea Respectabilul Mare Maestru Zamfir C. ARBURE 33° şi, în acelaşi an, a fost instalat Supremul Consiliu pentru România. În 1929 Marea Lojă era compusă din 39 de Loji. Tot în acelaşi an 1929, Lojile Transilvănene de Rit Sfântul Ioan se integrau în Marea Jurisdicţie Masonică a Marii Loji Naţionale din România.

În 1930, în Marea Lojă erau înregistrate 58 de Loji şi 18 Triunghiuri compuse din 2.793 Liberi şi Acceptaţi Masoni. De asemenea, în raportul prezentat în acelaşi an, Marea Lojă Naţională din România informa asupra faptului că sunt menţinute relaţii de fraternitate cu Marile Loji din: Ontario (Canada), Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria, Grecia, Portugalia, Turcia, Columbia, Ecuador, Venezuela, Brazilia, Chile, Argentina, El Salvador, District of Colombia, Michigan şi Iowa. La 5 iunie 1930, Marea Lojă Unită a Angliei recunoştea regularitatea Marii noastre Loji conduse de Alteţa Sa Principele George Valentin BIBESCU 33°.

Pe 12 iulie 1935 Marea Lojă a primit personalitate juridică. Încă de la început, Marea Lojă a lucrat în Ritul Scoţian Antic şi Acceptat şi în Ritul Englez al Emulaţiei. În perioada guvernării fasciste a României (1937-1944) Francmasoneria a fost interzisă, dar au existat Loji care încă lucrau sub acoperire la Palatul Mogoşoaia şi în câteva apartamente ale Fraţilor din Bucureşti. După această perioadă întunecoasă, în 1944, Francmasoneria a fost declarată ca fiind legală din nou, sub mandatul Prea Respectabilului Mare Maestru G. C. Grigoriu 33°.

Stalinismul a adus infiltraţii în Loji. În iunie 1948 sunt închise toate Lojile din Bucureşti. În epoca comunistă, în perioada 1948-1989 şi până în 1993, Marea Lojă a plecat în exil în Franţa. Mulţi Francmasoni au părăsit România şi au reconstituit Loji româneşti în ţări străine, sub protecţia Fraţilor noştri străini. În Franţa existau câteva Loji (La Chaine d'Union, La Roumanie Unie, La Chaine d'Union Ecossaise, Steaua Dunări, Solidaritaté, Pax in Deo şi România Liberă), în Argentina Loja El Sol de Rumania lucra în Buenos Aires şi în Israel era Loja Aurora.

Ultimul Mare Maestru în exil a fost ilustrul Frate Alexandru Paleologu 33°, Ambasadorul român la Paris, în 1990. Pe 7 mai 1993 Supremul Consiliu pentru Romania si Marea Lojă Naţională din Romania se întorc din exil în noua Românie. Fratele Vladimir Boantă 33° a fost ales ca Mare Maestru, iar Dan Amadeu Lăzărescu (tatăl vitreg al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu) a devenit Suveran Mare Comandor.

Martie 1996 aduce alte 12 Loji transilvănene sub jurisdicţia MLNR. În aceeaşi dată, membrii Marii noastre Loji au votat in Convent în favoarea adăugării cuvântului UNITĂ în numele oficial al Marii Loji. Aşadar, începând din acel moment, Marea Lojă Naţională din România devine cunoscută sub numele de Marea Lojă Naţională Unită din România. Mare Maestru a fost ales Dr. Titus Nicoară.

În perioada 2001-2004, Fratele Petre Steţiu 33° a fost ales Mare Maestru. În 2005 este ales un nou Mare Maestru în persoana Fratelui Dorel Manu 33°, un cunoscut profesor şi chirurg orelist. Din 2009, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale Unite din România este Fratele Liviu Mânecan 33°.

Fraţi precum Constantin Moroiu 33°, Mihai Kogălniceanu 33°, Titu Maiorescu 33°, Alexandru Vaida-Voievod 33°, Principele George Valentin Bibescu 33°, Ioan Pangal 33°, Mihail Sadoveanu 33°, Alexandru Paleologu 33° şi Membrii de Onoare precum Regele Edward Al VII-Lea al Angliei, Regele Frederick Al III-Lea al Prusiei, Regele Oscar Al II-Lea al Suediei, Regele Wilhelm I al Prusiei, Albert Pike 33° şi alţii au adus referinţe istorice Marii Loji Naţionale Unite din România.

„Am fost şi am rămas o oază de stabilitate masonică în această parte a Europei şi sperăm în continuare să rămânem. Chiar dacă arborele nostru masonic are o coroană atât de ramificată, rădăcina idealului masonic este una şi aceeaşi!

Datoria fundamentală pentru un Mason este aceea de a-şi sluji Patria şi Ordinul, de a-şi apăra familia şi Fraţii. Uniţi în diversitate! Noi cunoaştem acest motto dincolo de apartenenţa noastră naturală şi logică la Uniunea Europeană. Unitatea şi nu diviziunea este cheia către un viitor mai liniştit, mai prosper şi natural“, afirmă Liviu Mânecan, succesor al lui Constantin Moroiu.

Vă mai recomandăm

INTERVIU VIDEO Thomas Jackson, secretar executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Masonice: România are toate datele să devină o mare atracţie turistică

Filmul cu spioni al Micii Uniri: masonerie, trădări, lovituri de stat şi eroi

CSM: judecătorii şi procurorii pot face parte din organizaţiile masonice

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite