Constănţeanul care a cucerit Sahara. Urmează Marocul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marathon des Sables este cea mai dură competiţie la care un atlet poate participa: 250 de kilometri de alergare prin deşert cu rucsacul plin în spate. După ce şi-a testat limitele la Sahara Marathon 2010,  Paul Dicu, antrenorul de arte marţiale al trupelor DIAS Constanţa, se pregăteşte pentru o nouă provocare: Marathon des Sables din Maroc.

Maratonul Saharei, desfăşurat pe 22 februarie, a fost unul dintre visurile pe care a reuşit să le transforme în realitate. A alergat în Sahara pe temperaturi de până la 47 de grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea s-a odihnit în corturile refugiaţilor din taberele Dahla şi Smara, pe paturi aşezate direct pe pământ, sau sub cerul liber, la temperaturi de 5 - 10 grade Celsius.



Paul Dicu (40 de ani) şi-a testat astfel rezistenţa organismului şi a ajuns la concluzia că poate face faţă unei alte încercări, de cinci ori mai dificilă decât cea din Sahara: Maratonul Nisipurilor din Maroc, din aprilie 2011.

Constanţa: A purtat steagul României în deşertul Sahara

„Este un maraton de cinci ori mai dur, care implică alergarea pe 250 de kilometri, în 5 zile. Traseul este secret, fiind dezvăluit participanţilor abia în dimineaţa cursei. Ne ghidăm numai cu o busolă, o hartă şi un compas“, explică Dicu.

Aleargă cu apa în spate

Dicu s-a interesat îndelung despre maratonul din Maroc şi a vorbit cu mai mulţi participanţi. Este al doilea român care se încumetă sa participe la maraton, după Gabriel Laczko la ediţia de anul trecut a maratonului. Greutatea nu trebuie să depăşească 15 kilograme, în funcţie de cât decide fiecare că are nevoie să care cu el, altfel riscă să fie descalificat.



Kit de supravieţuire

Nelipsit din bagaj trebuie să fie kit-ul de supravieţuire. „Kit-ul conţine o pompă de venin, busolă, compas, oglindă semnalizatoare, rachetă semnalizatoare, medicamente, 10 ace de siguranţă despre care nu ştiu la ce îmi folosesc şi săruri“, explică Dicu. Orice s-ar întâmpla, kit-ul respectiv nu trebuie să fie abandonat de participanţii. Maratoniştii trebuie să alerge zeci de kilometri şi cu raţia de mâncare, dar şi cu apa la ei. Au voie de la 2 la 5 litri de apă, iar fiecare participant îşi ia la el cât consideră că are nevoie.



90 de kilometri - continuu

Recunoaşte că îi este teamă, aşa cum i-a fost şi la Maratonul Saharei. Dar nu renunţă. A început deja antrenamentele. Îşi supraveghează atent alimentaţia, iar în fiecare zi aleargă pe plajă spre Năvodari cu un rucsac plin cu nisip în spate pentru a-şi tonifica musculatura şi pentru a se obişnui cu greutatea în spate. Aleargă minimum 10 kilometri în zile consecutive. Scopul: în timpul maratonului, în zilele 4 şi 5 de concurs se aleargă continuu pe o distanţă de 90 de kilometri. Este hop-ul cel mai de temut al competiţiei.

Poveşti înfricoşătoare

Paul Dicu a citit tot ce i-a picat în mână despre Marathon des Sables, iar filmele găsite pe internet l-au speriat. Ziua se aleargă la temperaturi maxime de 47 de grade, iar noaptea se doarme în sacii de dormit pe care sportivii şi-i cară, la temperaturi de 5 grade Celsius. Nisipul pătrunde prin încălţăminte, iar rănile provocate la picioare sunt crunte. Spune însă că este pregătit.



Nevoie de ajutor

Motivul pentru care Paul Dicu aleargă la ultramaratonul Saharei este simplu: pentru că poate! Are şansa de a arăta lumii şi o altă faţă a României, dar pentru asta are nevoie de sprijin din partea tuturor celor care iubesc sportul.

Paul Dicu este instructorul trupelor DIAS

Costurile participării se ridică la aproape 5.000 de euro, din care 2.700 de euro este taxa de participare. A adunat o sumă modică: 600 de euro, dar nu se lasă descurajat. Speră ca gestul lui să fie apreciat şi sprijinit.

image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite