Constanţa: Un vultur din specie rară a fost salvat de agenţii ecologi

Constanţa: Un vultur din specie rară a fost salvat de agenţii ecologi

Vulturul a fost eliberat pe câmp, în afara localităţii Mahmudia

Pasărea, din a cărei specie mai trăiesc doar 32 de exemplare în Delta Dunării, s-a otrăvit cel mai probabil cu seminţe tratate cu îngrăşământ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Angajaţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au intervenit marţi, în vecinătatea carierei Mahmudia, acolo unde a fost semnalat un exemplar de vultur codalb aflat în incapacitate de a zbura.

Agenţii ecologi din zonă (district ecologic Uzlina), împreună cu un reprezentant al Institutului Naţional de Cercetare pentru Protecţia Mediului, s-au deplasat la faţa locului, au preluat şi transportat pasărea la un cabinet veterinar. Vulturul a primit tratament special, întrucât se afla într-o stare avansată de intoxicare cu carbofuran. A doua zi pasărea a fost eliberată pe câmp, în afara localităţii Mahmudia.

Păsările din Delta Dunării au primit ajutor

În ultimele zile agenţii ecologi din districtul Crişan au organizat şi un alt tip de acţiuni, de ajutorare a păsărilor. Ei au patrulat în zonele unde gheaţa este subţire şi se sparge uşor.

„Prin mărunţirea gheţii se oferă acestor păsări şansa de a se hrăni, zonele fiind alese acolo unde curentul apei este destul de mare, adâncimea zonei lacustre mică şi care se află la o distanţă mare faţă de potenţiali prădători“, a declarat guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu.
   
Acţiunea a fost benefică având în vedere că la începutul campaniei se aflau în zonă aproximativ 200 de exemplare, iar după trei zile s-a format o aglomerare de păsări de 450 - 600 de exemplare din speciile lebăda de vară, lişiţe, raţe şi pelicani creţi.

Astfel de acţiuni de monitorizare şi ajutorare a faunei sălbatice vor continua şi în perioada următoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările