Constanţa: Se vindecă inspirând oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La singurul centru de medicină hiperbară din România se tratează pacienţi din toată ţara. Nu doare. Pacienţii par cosmonauţi dotaţi cu măşti, iar copiii ţin capul în baloane. Trebuie să stea acolo vreo trei-patru ore, timp în care se relaxează citind cărţi şi ziare şi speră ca oxigenul să-i vindece.

Măştile sunt conectate la aparatura din spaţiul de  tratament numit barocameră cu furtune. Pacienţii aşezaţi pe scaunele comode poartă în picioare botoşei de unică folosinţă. Întreaga operaţiune e supravegheată îndeaproape de medicii şi asistentele centrului, care ţin totul sub control. Aparatele înregistrează activitatea vitală a pacienţilor, iar terapia durează două - trei ore, timp în care pacienţii primesc oxigen în mediu de presiune crescută.

Ce spun pacienţii

Alisa Molnar (63 de ani) a venit tocmai de la Oţelul Roşu, judeţul Caraş Severin, să se trateze la Constanţa. A fost diagnosticată cu borelioză, o boală infecţioasă transmisă de căpuşe, acum un an şi jumătate.

„În aprilie am fost muşcată, iar în iulie - august am început să am dureri de braţe. Nimeni nu ştia despre ce e vorba. Apoi am fost diagnosticată cu borelioză şi am început să iau antibiotice. Dar acestea nu omoară bacteria, aşa că am căutat fel de fel de soluţii pe Internet, până am aflat de centrul acesta în care îmi pun toate speranţele“, povesteşte pacienta

Statul nu plăteşte

Terapia nu este decontată din bugetul asigurărilor sociale de sănătate. O singură şedinţă costă 400 de lei. „Am solicitat introducerea în normativele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a putea fi decontată această terapie. Nu s-a realizat acest lucru. Am reînceput demersurile, iar în acest moment avem un dialog promiţător“, explică medicul Aurelian Ivaşcu.

Oxigenoterapia este folosită în cazul bolnavilor cu arsuri, pentru că ajută la regenerarea rapidă a ţesutului. De asemenea, are efect de eliminare a monoxidului de carbon şi a altor gaze toxice cu afinitate crescută pentru hemoglobină. Tocmai de aceea, este utilizată cu succes în tratarea persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon. 

Tratamentul - explică medicul - stimulează formarea de vase capilare mici. Tocmai de aceea, este utilizată cu succes în tratarea ulcerelor diabetice, varicoase, a dermatitelor care apar după radioterapie şi chiar a arsurilor.

„Este folosită în necroze, ceea ce înseamnă rarifierea matricei osoase evoluând cu distrugerea capului femural, care poate impune montarea unei proteze. Ulceraţiile diabetice pot fi închise. De asemenea, fracturile se vindecă de cinci ori mai repede datorită acestei metode“, explică medicul Aurelian Ivaşcu.

Cel mai mic pacient

Unul dintre cei mai tineri pacienţi are un an şi nouă luni şi este din Bucureşti. A fost adus de părinţii săi diagnosticat fiind cu necroză. „Când m-a sunat tatăl lui, era disperat, nu ştia ce soluţie să mai găsească. În mod normal, copilul ar fi trebuit să stea o perioadă lungă de timp cu piciorul în ghips. Noi le garantăm că datorită oxigenoterapiei se va vindeca“, spune biologul Simona Ion, directorul executiv al centrului. Vor urma 15 şedinţe de oxigenoterapie, după care va face o radiografie, pentru a vedea dacă situaţia a evoluat bine. „Sperăm să fie totul în regulă după acest tratament“, spune tatăl băieţelului, Ştefan Mihnea Olteanu.

Cei mai mulţi pacienţi care trec pragul centrului sunt din Arad, Timişoara, Sibiu, Cluj şi Iaşi. Barocamera, care a costat un milion de euro, are o capacitate de 13 locuri. Barocamera a costat un milion de euro şi are o capacitate de 13 locuri.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite