Victor Ponta: Nu se mai închide Podul Agigea. Ce le-a spus premierul militarilor de pe Fregata „Regina Maria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul se transformă în inginer de poduri pentru o zi. FOTO Adrian Boioglu
Premierul se transformă în inginer de poduri pentru o zi. FOTO Adrian Boioglu

Aflat în vizită la Constanţa, premierul Victor Ponta a anunţat că traficul pe Podul de la Agigea va fi doar restricţionat, de la 1 octombrie. Alături de premier, la Constanţa au fost şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova. De asemenea, Ponta a participat la plecarea Fregatei „Regina Maria“ într-o misiune NATO.

UPDATE: Traficul rutier pe podul de la Agigea va fi restricţionat la maxim 3,5 tone de la 1 octombrie, astfel încât vor mai putea circula doar maşinile mici şi microbuzele de şcoală, iar din iunie anul viitor podul va fi închis, timp în care se va lucra la podul de la Poarta 10 ca variantă alternativă.
„De la 1 octombrie trebuie să restricţionăm traficul pe podul actual (n.r. - de la Agigea) la maxim 3,5 tone, astfel că pe pod vor mai putea trece doar maşinile mici şi microbuzele de şcoală, circulaţia tuturor celorlalte autovehicule - camioane, autobuze, inclusiv cele aparţinând transportului în comun - urmând să fie oprită. Traficul maşinilor sub 3,5 tone va fi monitorizat 24 de ore din 24 în privinţa degradării care, în ultima perioadă, s-a accelerat într-un ritm foarte rapid, fiind afectată structura de rezistenţă. Dacă va apărea o situaţie de pericol iminent cei de la CNADNR au de la mine mandat să oprească imediat traficul. Siguranţa celor care folosesc podul este prioritară", a declarat, vineri, la Constanţa, premierul Victor Ponta.
Premierul a spus că în ceea ce priveşte situaţia autovehiculelor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă care au peste 3,5 tone, acestea evident vor trece pe pod, fiind o situaţie de urgenţă. „Nu de la o maşină de pompieri se degradează podul, dar dacă trec zilnic maşini grele evident că degradarea se accentuează“, a spus Ponta.
Potrivit lui Ponta, autorităţile implicate vor face o monitorizare exactă şi vor fi puse la dispoziţie toate resursele necesare pentru ca podul de la Poarta 10 (n.r. - podul de peste Canal de la Poarta 9 - 10 a Portului, aflat în prelungirea autostrăzii, care are şi o bretea ce duce la Agigea) să fie terminat până în luna mai 2014, astfel încât atunci când va fi închis complet traficul pe podul de la Agigea celălalt să-l poată suplini.
„Din iunie 2014 se închide podul actual pentru reparaţii în măsura în care există soluţie alternativă cu podul de la Poarta 10“, a spus Ponta.
Premierul a adăugat că va fi mărită capacitatea de transport feroviar pentru navetişti şi că, de asemenea, săptămâna viitoare de la Galaţi va fi adus bacul pentru transportul tirurilor "ca să nu ocolească o sută şi ceva de kilometri.
„Am mai luat decizia ca, în privinţa traficului greu, care va fi cel mai afectat, Consiliul Judeţean Constanţa să suspende taxa pentru drumurile judeţene, urmând ca prejudiciul creat bugetului judeţean să fie compensat din fondul de rezervă al Guvernului“, a mai spus Ponta.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, vineri, cu responsabilii în cazul închiderii podului de la Agigea pentru a reanaliza situaţia, la şedinţă participând reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului tehnic, ai IPTANA, ai unor ministere, ai Poliţiei Rutiere, dar şi primari din localităţile afectate de măsură.
Miercuri, premierul declara că datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment.

UPDATE: Premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, primarul Constanţei, Radu Mazăre şi parlamentari de Constanţa au participat, vineri, la plecarea, din Portul Militar Constanţa, a fregatei „Regina Maria“ în cadrul operaţiei Active Endeavour, care se va desfăşura, în luna octombrie, în Marea Mediterană. 

„O ţară puternică este o ţară care îşi respectă militarii, care are are grijă de ei şi în momentele foarte bune de îndeplinire a misiunilor şi în momente tragice, aşa cum, din păcate, se întâmplă şi este posibil să se întâmple întotdeauna când eşti militar. Am vrut să transmit acest mesaj de respect, de susţinere, de sprijin pe care repet orice ţară care îşi doreşte să fie o ţară mândră şi respectată trebuie să-l dea forţelor sale militare“, a declarat premierul Victor Ponta, în timpul vizitei la Constanţa, la plecarea fregatei „Regina Maria“ în Marea MEditerană, în cadrul operaţiei NATO Active Endeavour.

Premierul a spus că a avut ocazia să asiste la exerciţiile pe care cele două fregate pe care România le are în serviciu le desfăşurau în Marea Neagră. „A fost o ocazie pentru mine să mă conving de profesionalismul marinarilor noştri militari, de capacitatea lor de a îndeplini misiuni importante şi din acest motiv am vrut astăzi (n.r. - vineri) să fiu prezent aici să vă spun că există tot respectul şi admiraţia pentru forţele militare româneşti, pentru marinarii noştri, pentru aviatorii noştri, pentru cei care în momente dificile în ţară sau în afara ţării îşi îndeplinesc cu prisosinţă şi cu brio toate sarcinile pe care le primesc. Din păcate, în viaţa militară există întotdeauna şi pericole, există situaţii aşa cum a fost în urmă cu câteva zile cu doi dintre camarazii dumneavoastră, când sacrificiul suprem este preţul plătit“, a mai spus Ponta.

Chiar dacă este o zi tristă pentru Armata Română, pentru România misiunile militare merg înainte. Pentru a patra oară, Fregata "Regina Maria" pleacă într-o misiune internaţională sub comanda NATO, într-o zonă periculoasă în Marea Mediterană pentru a asigura conform ordinului de misiune protecţia în acea zonă. Nu e o misiune uşoară, nu e o misiune care să ne facă fericiţi în sensul de a merge să ne plimbăm, este o misiune militară şi sunt convins că veţi îndeplini cu profesionalism şi această misiune“, le-a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa, militarilor care pleacă în misiune. El le-a ordonat militarilor să se întoarcă sănătoşi acasă.

După discurs, premierul Victor Ponta a urcat la bordul Fregatei „Regina Maria“ şi i-a transmis comandantului: „Acum e misiune, aţi luat şi elicopterul, aţi luat tot. Vânt din pupa să fiţi sănătoşi“.

Înainte de a coborî de pe fregată, Ponta a înmânat echipajului navei un tablou care o înfăţişează pe Regina Maria, semnând pe spatele acestuia.


Agenda oficială a premierului a debutat la ora 10.00, la ceremonia de plecare în misiune a Fregatei „Regina Maria“, care va lua parte la Operaţiunea „Active Endeavour“. Vasul de război românesc este aşteptat în Marea Mediterană la o serie de exerciţii sub comanda NATO. 

Evenimentul a avut loc în Portul Militar Constanţa, acolo unde, pe lângă marinarii militari au sosit şi familiile acestora, aleşi locali şi oficiali ai armatei.

În programul propus de Prefectura Constanţa, imediat după ceremonia din Port, Victor Ponta ar fi trebuit să meargă la podul de la Agigea, dar Cancelaria Prim-Ministrului a scurtat vizita. Premierul va merge direct la Prefectura Constanţa unde va participa la o şedinţa în care se hotărăşte închiderea podului de peste Canalul Dunăre - Marea Neagră pentru următoarele două luni. 
 

victor ponta agigea

Şedinţa se va desfăşura cu uşile închise pentru că ultimele două întâlniri pe această temă au fost cu scântei. 14 edili din sudul judeţului Constanţa, care conduc localităţile situate la sud de Agigea s-au declarat împotriva închiderii podului. Ei spun că pierderile economice generate de ocolul de 100 de kilometri vor fi de peste 35.000 euro pe zi. 

Două sute de mii de constănţeni ar fi afectaţi de o eventuală închidere a podului de peste canal. La şedinţă de vineri va participa şi ministrul Dan Şova, alături de reprezentanţi ai constructorului şi proiectantului operaţiunilor de reabilitare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite