Constanţa: Simona Cosneanu, muzeograful care te călăuzeşte printre constelaţii la mii de ani lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De opt ani, vocea Simonei Cosneanu, îi însoţeşte pe vizitatorii Planetariului din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, în călătoria lor imaginară printre stele.

Simona practică o meserie pentru care necesită calificarea unui savant: deşi este muzeograf, are un masterat în fizică iar colegii din domeniu, angajaţii Planetariilor din ţară au studii temeinice în Geografie, Chimie sau sunt chiar doctori în Matematică. Toate acestea pentru a-i putea conduce pe vizitatori într-o călătorie imaginară printre planetele sistemului nostru solar sau pentru a le oferi o excursie de câteva minute pe Calea Lactee.

Figurile din stele

„Eram în facultate când o colegă mi-a scris pe o carte: «Dacă ar exista o constelaţie a fericirii aş vrea să fie a ta». La acel moment nu aveam de unde să ştiu câtă dreptate avea", îşi aminteşte Simona.

Iniţial a urmat o meserie convenţională: a predat ca profesor de fizică şi chimie timp de patru ani însă nu i-a plăcut aşa că s-a angajat la Planetariu, unde şi-a descoperit adevărata vocaţie.

„Muzeograful intră în contact direct cu vizitatorii atât înainte de intrarea în sală cât şi după însă în timpul demonstraţiei aparţine tuturor. Este sarcina şi onoarea noastră să îi conducem timp de 20 de minute într-o călătorie imaginară printre stele, constelaţii şi alte corpuri cereşti", ne-a explicat muzeograful.

Meseria sa îi cere nu numai cunoştinţe extrem de exacte despre sferele cereşti dar şi pasiune şi mai ales respect faţă de ceea ce explică vizitatorilor, mulţi dintre ei novice în domeniu.

„Aceste grupări de stele au fost descoperite cu mulţi ani în urmă de astronomi. Este minunat cum şi-au folosit ei imaginaţia pentru a desena pe cer oameni, animale şi obiecte şi au creat nişte legende despre aproape toate constelaţiile", zâmbeşte Simona.

Călătoria printre sfere

În timpul demonstraţiei Simona Cosneanu foloseşte un aparat care funcţionează ca un proiector care redă curioşilor imaginile pe care nu le-ar putea vedea niciodată cu ochiul liber în timp ce vocea ei caldă le oferă explicaţiile necesare despre peisajele cereşti pe care le pot vedea aievea în acel moment.

„Turiştii pot asista la o noapte astronomică de vară, de la apusul soarelui până la răsărit. Le sunt prezentate constelaţiile rând pe rând, în ordinea în care se observă pe cer, de la Carul Mare până la Steaua Polară. Le este prezentată Calea Lactee, care, din păcate, nu este vizibilă de aici şi Triunghiul de Vară- cel mai important pentru navigatori- cu ajutorul căruia se determină poziţia navelor ", ne povesteşte muzeograful.

„Punctul culminant al demonstraţiei este atins în momentul în care vizitatorii văd deasupra capetelor un W uriaş, constelaţia Casiopeea sau Scaunul lui Dumnezeu. Este absolut copleşitor şi până şi eu mă emoţionez de fiecare dată. Cred că transmit această emoţie şi oamenilor", a spus Simona.

Legenda Taurului

Cea mai reuşită legendă însă s-a creat în jurul constelaţiei Taurului. „Zeus se îndrăgosteşte de Europa şi coboară pe pământ sub forma unui taur. Tânăra îl încalecă iar el se aruncă în mare şi înoată până în insula Creta, unde se stabilesc. Mi se pare un act curajos acela de a iubi o fiinţă şi de a face totul pentru ea pentru că în ziua de azi oamenii nu mai fac aşa ceva", a spus muzeografa.

Nu îşi doreşte altă meserie pentru că are deja o profesie pe care o practică cu toată pasiunea şi sufletul. „Cerul este plin de frumuseţe şi armonie şi aşa sunt şi cuvintele mele atunci când îl descriu. Cerul este în perfect echilibru iar echibrul este însoţit de o anumită melodie", a explicat Simona Cosneanu.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite