Constanţa: Sforăiţi? Nu dormiţi bine? Iată soluţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a fi investigat pacientul trebuie să stea două nopţi în spital
Pentru a fi investigat pacientul trebuie să stea două nopţi în spital

La laboratorul de somnologie deschis la Constanţa puteţi afla dacă suferiţi de sindromul apneei în somn. Boala se manifestă prin întreruperea temporară  a respiraţiei în timpul somnului şi poate fi mortală dacă nu este tratată.

Sforăit persistent zgomotos, pauze în respiraţie în timpul somnului, senzaţie de sufocare sau gâfâială, somn neodihnitor, vizite frecvente la baie, dureri de cap matinale, somnolenţă în timpul zilei, adormire în timpul unor activităţi de rutină - sunt cele mai importante semne că
suferiţi de sindromul apneei în somn.

„Vorbim despre acei oameni care adorm ziua în diferite ipostaze - stând la uşa unui cabinet medical sau în timpul serviciului. Există şi pericolul de a adormi la volan. Aproximativ 29% dintre şoferii profesionişti, care conduc TIR-uri, au această boală“, a explicat la Constanţa profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Din cauza problemelor de respiraţie pe care le au, aceşti oameni nu dorm niciodată profund, nu visează şi, prin urmare, nu se pot odihni.

Complicaţii

Aproximativ 60 - 70% dintre persoanele care sforăie suferă de această afecţiune. Medicii avertizează că, netratată, poate duce la complicaţii cum ar fi infarctul miocardic, accident vascular cerebral, tulburări de ritm cardiac, hipertensiune şi chiar deces. Riscul este foarte mare pentru că foarte mulţi bolnavi nu sunt diagnostiocaţi. La Constanţa, cei care au aceste simptome se pot prezenta la laboratorul de somnologie deschis la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare.

Pentru a fi investigat, pacientul trebuie să stea două nopţi în spital. În prima noapte, el este conectat la somnograf, pentru a stabili
diagnosticul. În a doua noapte, pacientul este conectat la un aparat care prin intermediul unei măşti împinge aerul şi ţine deschise căile respiratorii superioare, corectând dificultăţile de respiraţie şi implicit sforăitul. Pacientul primeşte apoi o recomandare din partea medicului, după care poate închiria aparatul şi masca pentru tratament de la tehnicianul firmei Oxigen Plus. Consultaţia costă 80 de lei, masca -  între 100 şi 300 de euro (poate fi folosită timp de un an), iar închirierea aparatului costă între 100 şi 195 de lei pe lună.

Pacientul trebuie să poarte masca, pe care o conectează la aparat, în fiecare noapte. „Avem pacienţi care au venit şi au spus după prima noapte de tratament «Am dormit extraordinar! Sunt ca nou!»“, spune Silvia Stănescu, director executiv Oxigen Plus. „Tratamentul poate dura toată viaţa, însă pacientului i se fac controale“, explică şi dr. Elena Danteş, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Investigaţiile nu sunt decontate de Casa de Asigurări, aşa că toate costurile sunt suportate de pacient. „Din 1996, de când am inaugurat primul laborator de somnologie la Bucureşti, am tot făcut adrese către Ministerul Sănătăţii şi ni s-a răspuns că nu este o prioritate naţională, că nu există posibilitate financiară“, spune Florin Mihălţan. În întreaga ţară există 25 de astfel de laboratoare.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite