Constanţa: Sfoara şi lutul capătă viaţă în mâinile Elenei Marchidanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început de mică să împletească şoşoni, mai târziu s-a specializat în sporul casei şi sfoară, iar acum confecţionează bijuterii. O carte care i-a căzut în mână din întâmplare a fost începutul ei în cariera frumoasă şi migăloasă pe care o practică de cinci ani.

„Am învăţat prima dată din carte să fac nodul de bază, din patru fire, cu care reuşesc să realizez lucrările, şi aşa a început dăruirea mea pentru lucrul manual“, povesteşte Elena.

Se specializează la Şcoala de Artă Populară

La şcoală, profesoara Luminiţa Cârstea i-a remarcat abilităţile şi a îndemnat-o să se înscrie la Şcoala de Artă Populară, în 2006, la secţia „Împletituri“. „Domnul Gheorghe Constantin, artist plastic, m-a sfătuit să urmez secţia «Arte plastice», unde sunt în prezent“, mai spune ea.

Dacă în clasa a V-a a împletit primii şoşoni, într-a VI-a a trecut la croşetat, apoi la tricotat bluze şi la goblenuri. După câteva cursuri la Şcoala de Artă Populară i s-au deschis ochii pentru lucrările ample. „Aici am început să vopsesc sfoara, am învăţat tapiseria şi ce materiale pot folosi“, ne împărtăşeşte artista.

De la sfoară, materiale şi mărgele, a ajuns să folosească în creaţiile ei beţe, scoici, flori uscate, pene de păun, linguri de lemn. „La o mască prezentată la un concurs naţional am folosit pânză de sac, nuci, sfoară de usturoi în loc de cozi, tărtăguţă la nas, ceapă, porumb, fasole uscată în loc de dinţi, castane în loc de ochi, araci de la viţa de vie pentru mustaţă. Am fost apreciată de juriu pentru că am folosit original elementele din natură“, spune Elena Marchidanu.

Bijuteriile din lut polimeric, noua pasiune

De la sfoară, sporul casei şi tapiserii, artista a trecut la bijuterii. Pentru prima dată, Elena Marchidanu a folosit lutul polimeric pentru confecţionarea mărţişoarelor. Mai târziu, a început să modeleze cu degetele bucăţele de lut care se transformau în petale de trandafiri, apoi în inele, cercei şi coliere.

Îi puteţi vedea amprentele pe fiecare dintre obiectele lucrate. După ce le modelează, le arde în cuptorul bine încins la 110 grade Celsius, nu mai mult de 30 de minute. În doar 40 de minute, bijuteria este gata. Îi plac florile, de aceea putem vedea în creaţiile ei că inelele, cerceii sau colierele au motive florale.

Obiectele pe care le realizează le vinde la diferite târguri din ţară sau din judeţ. Dacă fondurile i-ar permite, şi-ar deschide o linie proprie de bijuterii.
Elena Marchidanu lucrează la Grupul Şcolar din Topraisar ca secretară şi coordonează Clubul de Artă şi Tradiţie, secţia „Mâini îndemânatice“, la acelaşi liceu.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite