Constanţa: SERIAL „ADEVĂRUL DE SEARĂ“: SERALIST DE LA 11 ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia elevilor la ieşirea de la ore, inexistentă. O tânără a rămas marcată de întâmplarea petrecută în timp ce se întorcea seara de la şcoală.Programul de după-amiază al elevilor constănţeni ajunge să se încheie la ora 20.00, când nu mai este ţipenie de om pe stradă.

„Era ora 19.40, doar ce terminasem orele. Era întuneric pentru că eram în luna noiembrie. Am plecat cu o colegă de la liceu şi ne îndreptam spre Tomis, la staţia de autobuz. Eram pe Ştefan cel Mare, în plin centru al oraşului. Nu mai era nimeni pe stradă.

Ajunsesem la intersecţia cu Mihai Viteazul când la noi au venit două fete. Una a luat-o pe colega mea de mână, una m-a luat pe mine şi mi-a arătat cuţitul. Ne-au spus că trebuie să le urmăm că dacă nu ne taie pe amândouă.

Ne-au luat pe mai multe străduţe, ne-au ameţit, era foarte întuneric şi pe străzi nu era nimeni care să ne poată sări în ajutor. Atunci mi-a pus cuţitul la gât. Ne-au spus că nu vor bani, telefoane, inele, cercei şi alte cele. Vroiau să ne trimită la produs în Cipru. Ne-am speriat foarte tare, nu ştiam ce să mai facem.

Colega mea a pus mâna să-mi ia cuţitul de la gât şi s-a tăiat. Norocul nostru a fost că a oprit o maşină lângă noi, la un sediu de firmă, care era închis. Atunci am ţipat, au coborât doi bărbaţi din maşină şi ţigăncile au plecat. A fost cumplit!“

Acesta nu este o scenă dintr-un film de groază, ci o poveste reală a unei fete de 16 ani, elevă în clasa a X-a, care plecase de la şcoală şi se îndrepta spre casă.

Maria nu a uitat nici după cinci ani acea seară în care a crezut că totul se va sfârşi. Îşi aminteşte fiecare pas şi fiecare cuvânt din acea seară. De atunci, de fiecare dată când merge seara pe stradă nu-şi poate stăpâni neliniştea.

Protecţia elevilor, doar pe hârtie

La acele ore, drumul spre casă poate deveni o adevărată aventură pentru elevi, indiferent că sunt clasa a V-a sau a X-a. Mai ales când se trece la ora de iarnă, copiii ajung acasă aproape de ora 21.00, când nici adulţii nu se mai aventurează pe străzi.

Ce propune Inspectoratul Şcolar

Nu doar în preajma şcolilor ar trebui să patruleze jandarmii sau poliţiştii comunitari, care au parteneriate încheiate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa „pentru siguranţa elevilor“.

Sarcinile lor sunt consemnate pe hârtie şi atât, pentru că patrulele nu sunt văzute în jurul unităţilor de învăţământ. În liceele din tot judeţul Constanţa, numai elevii claselor mari învaţă dimineaţa.

„Când învăţam eu, era invers, elevii mai mici învăţau dimineaţa. Eu aş propune şcolilor să facă un sondaj în rândul elevilor şi părinţilor, iar fiecare şcoală în parte să decidă.

Noi aşteptăm propuneri şi le vom rezolva în consiliul de administraţie. Ideal ar fi ca toţi elevii să înveţe dimineaţa, însă noi nu avem atâtea săli.

Cel mai greu este pentru elevii care locuiesc în alte localităţi şi care pot ajunge acasă chiar la ora 22.00“, a declarat inspectorul şcolar general Elena Buhaiev.

Ea spune că problema poate fi remediată în mai multe feluri. „Şcolile ar putea solicita scurtarea pauzelor sau începerea cursurilor mai devreme, în cazul în care şi elevii din celelalte localităţi pot ajunge la cursuri“, a declarat Elena Buhaiev.

„Nu ştim cine este responsabil“ Oficial, Inspectoratul Şcolar Judeţean are încheiate parteneriate cu Poliţia Comunitară şi cu Jandarmeria pentru siguranţa elevilor.

„Intră în atribuţiunile lor să patruleze în apropierea unităţilor de învăţământ, dar când este câte o problemă pasează responsabilitatea de la unul la altul, aşa că nu ştii cine e responsabil“, spune inspectorul şcolar general.

În judeţul Constanţa învaţă peste 90.000 de elevi, dintre care aproximativ 57.000 în ciclul primar şi gimnazial. Deocamdată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu deţine o statistică cu privire la numărul elevilor care învaţă după-amiaza.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite